Apple tvOS 13: új funkciókkal az új játék- és tartalomszolgáltatáshoz

Az Apple TV tvOS 13 operációs rendszere számos újdonságot kínál köztük új kezdőképernyőt, több felhasználó támogatását, Xbox vagy PlayStation kontrollerekkel játszható Apple Arcade játékszolgáltatást és 4K HDR vízalatti képernyővédő videókat.


Az Apple éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC 2019-et egy filmelőzetessel indította. Az új sorozat, a For All Mankind az ősszel induló Apple TV+ streaming szolgáltatáson lesz elérhető.

Ugyancsak idén ősszel kezd el működni az Apple Arcade játékszolgáltatás és úgy tűnik, hogy ezekhez időzítve jelennek meg az új iOS 13 és tvOS 13 operációs rendszerek. Az idei WWDC egyik fő témája a hardver, a szoftver és a szolgáltatások integrációja volt.

Az Apple TV 4K hardvere nem változik, de számos új szoftverfunkció került bemutatásra a WWDC-n. A tvOS 13-ban már ott lesz az új Apple TV app, mely a TV-műsorok és filmek megtalálását és megtekintését egy hatékony alkalmazásban egyesíti. Ebből lesz elérhető az Apple eredeti tartalmait kínáló előfizetéses videoszolgáltatás, az Apple TV+ is idén ősztől.

Az Apple Arcade streaming játékaihoz a felhasználók nemcsak MFi minősített játékvezérlőket, de a PlayStation DualShock vagy az Xbox vezeték-nélküli kontrollereit is használhatják, párosíthatva azt Apple TV készülékükhöz. A több mint 100 új játékot kínáló Apple Arcade működik majd Apple TV-n, iOS mobileszközökön és Mac számítógépeken egyaránt.

A legfigyelemreméltóbb változás valószínűleg a megújuló, a tartalmat előtérbe és központba helyező kezdőképernyő, amelyen automatikusan teljes képernyőméretben indul el az éppen kijelölt tartalom videoelőzetesének lejátszása.

A tvOS 1.3 másik fontos újdonsága, hogy több felhasználót támogatva lehetővé teszi a családtagoknak, hogy a képernyő oldaláról beúszó megújuló Vezérlőközpontból kiválasszák, hogy éppen melyikük is ül a képernyő előtt. A Felhasználó kiválasztását követően személyre szabott új tartalmi ajánlások jelennek meg.

Újdonság az Apple Music-ból lejátszott zeneszámok futó szövege, ami megjeleníthető az Apple TV-hez csatlakozó képernyőn, valamint azok a 4K HDR minőségű vízalatti képernyővédő videók, amelyek a BBC Natural History együttműködésével készültek.

Az új operációs rendszer nyilvános béta programja még ebben a hónapban elérhető lesz a tvOS felhasználók számára. A tvOS 13 ősszel jelenik meg az Apple TV 4K és az Apple TV HD készülékekhez ingyenes szoftverfrissítésként.

A tvOS 13 jellemzői:

  • Új kezdőképernyő. Az Apple TV 4K még inkább felfedezésre csábít az új kezdőképernyővel. Az alkalmazások mostantól teljes képernyős videoelőzeteseket játszhatnak le a kezdőképernyőn, így a felhasználók azonnal élvezhetik a nagyszerű új TV-műsorokat, filmeket, zenéket és játékokat.
  • Több felhasználó támogatása. Az új Apple TV Vezérlőközpont megkönnyíti a családtagok közötti váltást, így mindenki saját személyre szabott szórakoztató élményt kap. A felhasználók saját egyedi Up Next ajánlólistájukat látják, és az ízlésüknek megfelelő TV- és filmajánlatokat kapnak. Az új Vezérlőközpont gyors hozzáférést biztosít a felhasználóknak a fontos Apple TV funkciókhoz, köztük a system sleep-hez és az audioátirányításhoz.
  • Apple Music. A több felhasználó támogatása kihasználható a tvOS 13-on futó Apple Music esetében is, így otthon mindenki könnyedén játszhatja le saját lejátszási listáit és ajánlásait. Az új Vezérlőközpontban a felhasználók gyorsan elérhetik az éppen lejátszott zeneszámot. Ezenkívül a felhasználók mostantól kedvenc dalaikkal szinkronban követhetik azok képernyőn megjelenő szövegeit.
  • Apple Arcade. Idén ősszel jön az Apple TV 4K-ra az Apple Arcade. Egy előfizetéssel egy hattagú család számára biztosít korlátlan hozzáférést több mint 100 új és exkluzív hirdetések vagy egyebek megvásárlása nélküli játékhoz, amelyek közül sok támogatja a játékkontrollereket. A fogyasztók iPhone, iPad, iPod touch, Mac és Apple TV készülékeken játszhatják az Apple Arcade játékokat.
  • Xbox és PlayStation játékkontrollerek. A tvOS 13 támogatja a világ legjobb és legnépszerűbb játékkontrollereit, az Xbox One S-ét és a PlayStation DualShock 4-et, megkönnyítve a játékosok számára az Apple Arcade és más App Stone-on lévő nagyszerű játékok használatát.
  • Új képernyővédők. Az Apple bővíti az Apple TV 4K-n elérhető 4K HDR képernyőkímélők lenyűgöző gyűjteményét, elkalauzolva a nézőket a tenger alá. A BBC Natural History Unit, vagyis a „Blue Planet” mögött álló csapat közreműködésével filmre véve, ezek a világ óceánjainak mélyén készített magával ragadó videók lenyűgöző teremtményeket és jeleneteket mutatnak be.

Kacsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..