OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Milyen TV-t vegyek? (2017.)
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2005. augusztus 29., hétfő 
Földi digitális TV sugárzás MagyarországonAz Antenna Hungária Rt. jóvoltából közel két hónapig foghattam egy kölcsönkapott DVB-T digitális vevőkészülékkel (set-top-box) a hazai kísérleti digitális földisugárzású TV adást. Az alábbiakban tapasztalataimról számolok be.

Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Nagyon kíváncsi voltam milyen is a digitális TV adás, és bevallom azt is nagyon drukkoltam, hogy kielégítse felfokozott várakozásaimat. Az ok, ami miatt kifejezetten „szurkolok” a hazai digitális TV sugárzás mielőbbi elterjedésének az, hogy szerintem ez az adásmód a legkézenfekvőbb módja annak, hogy a jelenleginél jóval több országosan fogható TV csatorna legyen kishazánkban. Ez pedig nagyon ráférne a hazai elektronikus médiahelyzetre, mert jelenleg az egész országban csak a két kereskedelmi program és a közszolgálati főműsor vehető, ami nagyon kevés. A csak a nagyobb településeken elérhető kábel TV, a méregdrága fizetős műholdas műsorvétel és az internetes TV egyelőre nem alternatívája az antennával bárki által, bárhol vehető TV adásoknak. Szerintem a több országosan fogható TV adás egészségesebb versenyt, nagyobb és talán élvezhetőbb műsorkínálatot jelentene, és amit csak félve merek leírni a jelenleg az elektronikus médiára rátelepülő politikai nyomást és jelenlétet is csökkentené.

A digitális földi videó műsorsugárzás (Digital Video Broadcasting - Terrestrial röviden DVB-T) segítségével azért lehetne sokkal több programot nyújtani a nézők számára, mert egyrészt az erre a célra használható frekvenciák nemzetek közötti kiosztása még nem zárult le, és persze ha idejében igényeljük azokat, akkor ez új lehetőségeket teremhet, másrészt az adásrendszerből adódóan egy jelenlegi analóg csatornában (ami 8 MHz sávszélességet igényel) akár hat különböző program lenne fogható. A DVB-T sugárzás lehetőségeinek kihasználása nemcsak azért lenne fontos, mert növelni lehetne a műsorkínálatot az ország olyan helyein is, ahol erre más lehetőség egyelőre nincs, de azért is, mert ez az új technológia az eddigi televíziózásnál jóval többet kínál. Az analóg adásokat is kísérő Teletextnél jóval összetettebb, akár interaktív szolgáltatásokat (MHP - Multimedia Home Platform), elektronikus programkalauzt (EPG - Electronic Program Guide) és az internetes weboldalakhoz hasonló szuperteletextet. Arról már nem is beszélve, hogy a DVB-T jóvoltából nagyfelbontású, azaz HDTV adás is közvetíthető.

A fejlett európai országok – melyek közé mi is tartozni igyekszünk – jórészében 2010. és 2012. között tervezik a teljes áttérést a DVB-T sugárzásra. Idehaza ehhez nemcsak a műszaki feltételek megteremtésére lenne szükség, de – s talán ez tűnik most a keményebb diónak – egyelőre a megfelelő törvényi háttér is hiányzik.

KabhegyOMK_Mgyo copy.gif
Budapest és Kab-hegy körzetében fogható a DVB-T adása

Jelenleg az országban két helyen fogható az Antenna Hungária Rt. kísérletinek mondható DVB-T műsorsugárzása. Én mindkettőt kipróbáltam. A budapestiek a Széchenyi-hegyi adóállomásról az 51-es UHF (714 MHz) csatornán, a Közép-Dunántúliak a Kab-hegyi adóról a 64-es UHF (818 MHz) csatornán élvezhetik az egyelőre csak a három közszolgálati programot (MTV, M2, Duna TV) tartalmazó úgynevezett „multiplexet”.
A tapasztaltakról »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 50 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#51   GURU 2011. május 4., szerda - 14:41 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Elek82 bejegyzésére (#50)
Meglep, hogy nem hallottál még a hazai földi digitális műsorsugárzás MinDig TV és a MinDig TV Extra elnevezésű szolgáltatásairól - pedig futnak a TV reklámok és online hirdetést is láttam már.

Olvasd el az alábbi cikkeket:
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás
MinDig TV: decembertől szinte az egész országban HBO-val
MinDig TV Extra: előfizetéses DVB-T szolgáltatás indul

Én múlt nyáron a Balaton déli partjáról ezzel néztem a Foci VB-t HD-ben, díjfizetés nélkül!
#50   Elek82 2011. május 4., szerda - 12:17 válasz erre
Hogy áll jelenleg ez a sugárzási kérdés? Csakmert én speciel pont Pápai révén érdeklődöm, tehát a Kab-hegy annyira nincs messze tőlünk (habár tudtommal a nemrégi viharos szél tombolt ott), érdemes ebbe a vetítésbe belemenni? Él ez még egyáltalán? Megéri? Most készülök szolgáltatót váltani. Tapasztalat: aminek mobile van a nevében az nem TV. :D
#49   GURU 2008. december 20., szombat - 12:12 válasz erre
ez a bejegyzés válasz ora_god bejegyzésére (#48)
Köszi, tudok róla.
#48   ora_god 2008. december 20., szombat - 9:42 válasz erre
Szia GURU!
Az AH honlapján van egy hír, miszerint dec. 1. óta működik Budapesten a DVB-H (mobil) sugárzás is, a szokásos DVB-T csatornákkal.
#47   Pali79 2008. december 16., kedd - 22:38 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#46)
Ezt már olvastam, ezen bátorodtam fel, de ezek szerint hiába :(
#46   GURU 2008. december 16., kedd - 22:34 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#45)
Szia Pali79!

Tudod, hogy ez se igazán a témához tartozik?

Valószínűleg nem "lehet kihagyni ezt a dobozt a játékból", főleg, ha a Te plazma TV-d MPEG-2 tunerje DVB-T, azaz földisugárzású digitális vételre szolgál, nem DVB-C, azaz kábeles digitális vételre. A kettő teljesen más a modulációs eljárást alkalmaz. Lásd a A digitális TV adások vételéről (Klikk rá!) című cikket!
#45   Pali79 2008. december 16., kedd - 22:19 válasz erre
Szia GURU!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy LG plasma tv-m amibe van mpeg2 tuner. A kábelszolgáltatóm ilyen set-top-box-ot ad a digitális szolgáltatáshoz: http://www.kabelkon.hu/download/DVi1000.pdf
Szerinted ki lehetne hagyni ezt a dobozt a játékból? A szolgáltató ügyfélszolgálatán nem igazán tudtak simmit mondani. Amikor megjegyeztem, hogy nincs is rajta digitális csatlakozó, azt se értette miről beszélek, csak azt mondja amit betanítottak neki.
#44   GURU 2008. december 12., péntek - 8:26 válasz erre
ez a bejegyzés válasz ora_god bejegyzésére (#43)
A kábelszolgáltatók a műszaki lehetőségeket figyelembevéve tetszőlegesen állítják össze a kábelen továbbított digitális műsorokat.
#43   ora_god 2008. december 12., péntek - 8:17 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#37)
Ezt a cikket még nem olvastam. Köszi, hasznos volt (ez is).
De a kérdés továbbra is fennáll: a kábelszolgáltatón múlik, hogy egy-egy multiplexet hogyan állít össze, ugye? Vagy van vmiféle kötelezettség pl. a földi multiplexek továbbszolgáltatását illetően?
#42   GURU 2008. december 12., péntek - 7:07 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#41)
Valóban...
Görögök a falóban. :)
#41   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 23:23 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#40)
Hát hogyne lenne fenn! Én is innen néztem, egyébként nem írtam volna: http://www.hazi-mozi.hu/hmoklist.php?xid=1&yid=0&oid=13&iid=3&old=1&lid=2&bid=1229034084&zid=3766
#40   GURU 2008. december 11., csütörtök - 22:59 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#38)
Szia Pali79!

Az RS232 valószínűleg szerviz célokat szolgál (tesztelés, firmware frissítés), az USB pedig különböző médiafájlok (MP3 hang, JPEG kép) megszólaltatására, megjelenítésére.

Az LG készülékek együttműködés hiányában sajnos nem frissülnek úgy, ahogy szeretném. A 42PG6000 nincs is fenn az adatbázisban.

De ez tényleg nem ide tartozik!
#39   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 21:47 válasz erre
Bocsi mindenkitől, de eltévesztettem a topic-ot :(
#38   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 21:45 válasz erre
Szia GURU!

Azt szeretném kérdezni, hogy az LG 42PG6000 készüléken mire jó az RS232 és az USB?

Lenne egy észrevételem is: az árakat nem avyg csak ritkán szoktátok frissíteni? Itt ez a készülék még 279 pedig már 175-ért is kapható!

Köszönöm válaszod: Pali
#37   GURU 2008. december 11., csütörtök - 16:48 válasz erre
ez a bejegyzés válasz ora_god bejegyzésére (#36)
Szia Ora_god!

Nem ez a döntő különbség! A DVB-C, DVB-T és DVB-S/S2 között az átviteli csatornák eltérő tulajdonságai miatt teljesen más modulációs eljárással továbbítják a digitális adatokat. Lásd erről a "A digitális TV adások vételéről" (Klikk rá!) című cikket.
#36   ora_god 2008. december 11., csütörtök - 15:03 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#28)
Szia GURU!
A DVB-C és a DVB-T tunerek között "csak" annyi a különbség, hogy előbbi a hipersávban (CC01-20) lévő csatornákat veszi? A "kábeles digitális" csatorna alatt akkor úgy gondolom szintén egy-egy multiplex értendő (amelyet a kábelszolgáltató állít elő)?
#35   hacseki 2008. december 11., csütörtök - 14:59 válasz erre
Értem, megnyugodtam, köszönöm szépen mindkét választ!
#34   GURU 2008. december 11., csütörtök - 14:50 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hacseki bejegyzésére (#32)
Az MPEG-2 tuneres DVB-T vevős TV-k valóban nem alkalmasak a hazai földfelszíni digitális tévézésre, de a set-top-box nem feltétlenül okoz minőségromlást. Az ezzel vett AV jelet ugyanis digitális HDMI vagy analóg komponens (YUV) módon csatlakoztatva kiváló minőségű, tökéletes képet ad az ezek fogadására alkalmas TV, akár 1080i nagyfelbontásban is.

MPEG-4-ből MPEG-2-őt set-top box-nak a fentiek okán nincs értelme. Létezik ugyan olyan PCMCIA(CA) kártyahelybe illeszthető kódátalakító kártya, mely az MPEG-2 vevős TV-t alkalmassá teheti az MPEG-4 tömörítésű adások nézhetővé alakítására, de ezek használata nem kipróbált és a HDTV vétel így sem megoldható, márpedig pont ez volt az ok, hogy idehaza (szerintem bölcsen) az MPEG-4 tömörítést választotta a győztes szolgáltató.
#33   Andromedius 2008. december 11., csütörtök - 14:41 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hacseki bejegyzésére (#32)
"Ha jól értem az eddigieket, nem lesz alkalmas digitális tévézésre, set-top-boxot kell vennem"

Így igaz.

"majdnem mindenki dobhatja ki a szinte új 150-250 eFt-os TV-jét, ha élvezhető digitális kép minőséget szeretne?"

Ennek nem kell megtörténnie, ez felesleges hangulatkeltés.

"Nem lesz legalább olyan set-top-box ami az Mpeg4 jelet analóg helyett Mpeg2 jellé alakítja..."

Ilyenre nincs szükség, ez értelmetlen funkció lenne.
A megoldás az, hogy az mpeg4-es STB-nek van HDMI kimenete, és 100%, hogy egy mppeg2-es tunerral rendelkező tv-nek van
HDMI bemenete. A digitális (felesleges analóg konverziót kikerülő) összeköttetés tehát adott.
#32   hacseki 2008. december 11., csütörtök - 14:16 válasz erre
Néhány hónapja vettem egy LCD TV-t, DVB-T Mpeg 2 tunerrel. Ha jól értem az eddigieket, nem lesz alkalmas digitális tévézésre, set-top-boxot kell vennem, aminek a használata minőség romlást fog eredményezni a kép minőségben. Jól értem, ez tényleg így van?
Na csak azért, mert a jelenleg kapható LCD TV-k kb. 90%-a nem tartalmaz Mpeg4 tunert, függetlenül az ártól. Magyarul 1-2 éven belül (ahogy folyamatosan nő a digitális lefedettség) majdnem mindenki dobhatja ki a szinte új 150-250 eFt-os TV-jét, ha élvezhető digitális kép minőséget szeretne?
Nem lesz legalább olyan set-top-box ami az Mpeg4 jelet analóg helyett Mpeg2 jellé alakítja az ilyan tunerrel ellátott TV-k számára? (mert gondolm így a minőség romlás nem lenne akkora, persze ez csak gyenge feltételezés)
#31   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 13:50 válasz erre
ez a bejegyzés válasz ora_god bejegyzésére (#29)
Hát ez az ettől tartottam én is. Ki van ez találva kérem :( Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
#30   ora_god 2008. december 11., csütörtök - 13:43 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#25)
A régi antennád egyáltalán nem biztos, hogy jó (kielégítő) minőségben veszi a digitális adást. Lehet, hogy a jelszint meglesz (ami a hagyományos analóg adásnál megfelelt), de a hibaarány nagyon rossz is lehet! Ez kockásodó, kimerevedő képet jelent a gyakorlatban. Sokat segít az adótól való földrajzi távolság és az optikai rálátás.
Továbbá az új multiplexeket a 60+ tartományban sugározzák, azaz az UHF tartomány felső szélén (ha jól emlékszem, CH69 az utolsó), itt pedig a szélessávú antennák nyeresége már jelentősen csökken.
#29   ora_god 2008. december 11., csütörtök - 13:23 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#26)
Egy ÁSZF-részlet...
"Az Előfizető tudomásul veszi, hogy a digitális TV adás vételéhez megfelelő végberendezés (Set-Top-Box) szükséges, annak hiányában a digitális TV adás nem fogható. A Szolgáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a digitális TV szolgáltatásra vonatkozó igénybejelentésétől számított 30 napon belül az Előfizető részére biztosítja a szükséges végberendezést.
A végberendezés csatlakoztatása és annak beállítása az Előfizető feladata. Az Előfizető tudomásul veszi, hogy a digitális TV szolgáltatás kizárólag a Szolgáltató által átadott végberendezés használatával vehető igénybe. A Szolgáltatónak joga van ezt ellenőrizni, és az Előfizetőt azonnal korlátozni, amennyiben az Előfizető nem a Szolgáltató által rendelkezésre bocsátott végberendezés segítségével próbálja igénybe venni a digitális TV szolgáltatást."
#28   GURU 2008. december 11., csütörtök - 13:14 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#26)
Ezekre a kérdésekre pedig a kábeltévé szolgáltatód tud válaszolni. Elvileg, ha a TV-ben van DVB-C tuner és a szolgáltató kódkártyáját is kezeli a készülék, akkor alkalmas lehet a digitális kábelszolgáltatás vételére. A kábelszolgáltatók persze előszeretettel adják el (vagy bérbe) digitális csomagjukhoz a saját set-top-box-ot.
#27   GURU 2008. december 11., csütörtök - 13:10 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#25)
Kérdéseddel fordulj az antennád forgalmazójához, vagy egy antennákkal foglalkozó szaküzlethez. Ha a gyári cimkén az alábbi frekvencia illetve csatorna adatokat megtalálod, akkor jó lehet a vételhez.

A "C" jelű multiplex sugárzási adatai: Budapest CH62 (802 MHz); Kabhegy CH61 (794 MHz); Szentes CH65 (826 MHz)
#26   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 11:59 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#24)
Még egy kérdés: a településen ahol lakom a kábel tv szolgáltató ad digitális jelet amihez biztosít egy set-top-box-ot. A gondom az vele, hogy semmiféle digi csati nincs rajta csak scart meg RF. Pedig a digitálishoz dukálna egy HDMI, de az nincs sajna. A kérdés igazából az lenne, hogy egy erre alkalmas TV-vel ki tudnám-e kerülni ennek a box-nak az alkalmazását?
#25   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 11:50 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#24)
Köszönöm szépen a választ!

Arra tudnál valami tippet adni, hogy melyik az az antenna ami alkalmas erre? Ez a 60-69-es csatorna nekem nem világos. Van otthon egy antenna amin rajta van még a gyári cimke, mit kéne azon látni ha alkalmas erre?
#24   GURU 2008. december 11., csütörtök - 8:23 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Pali79 bejegyzésére (#23)
Szia Pali79!

Ha a készülék alkalmas a hazai DVB-T műsorsugárzás, a MinDig TV (Klikk rá!) azaz az MPEG-4 tömörítésű, akár HDTV adások vételére, akkor igen! A készülék alkalmasságáról tájékoztathat a MinDig TV matrica, illetve "Kötelező a vevődekóderek és TV-k alkalmasságának megjelölése" (Klikk a cikkre!).

Jelenleg a MinDig TV szolgáltatás csak Budapest Kabhegy és Szentes vételkörzetében fogható olyan UHF tetőantennával, mely a legfelső 60-69-es csatornákon is megfelelő jelet szolgáltat. A műsorkínálat egyelőre a DunaTV és a Duna Autonómia csatornákból áll, de még a hónap során felkerül rá az m1, m2 adása is (a DunaTV, az m1 és az m2 nagyfelbontású azaz HD programokat is adnak a műsoridő kis részében).
#23   Pali79 2008. december 11., csütörtök - 0:00 válasz erre
Sziasztok! Tisztázni szeretnék valamit. Ha veszek egy plazma tv-t amiben van DVB-T tuner, akkor csak bedugom a régi tetőantennát és digi tvzek?
#22   rika71 2008. december 4., csütörtök - 9:47 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#21)
Egyértelmű, ezzel a 600ft-al nem segítettek a dolgon hanem rontottak.
Sajna én is bíztam, hogy idén karácsonykor már tudok nézni HD adót, viszonylag olcsón.
Sajnálom az m1-m2-őt, mert mostanában egy fokkal igényesebb kultúrális műsorokat adnak, de ennyit nekem nem ér meg. Ha fele ennyi lesz a set-top majd megveszem. A két kereskedelmi adó tartalma, stílusa messze áll tőlem az ilyen hozzállást meg büntetni kéne.
Internetnek hála, ha tényleg beindul a verseny a csatornák között változtatni fognak vagy eltünnek a buta műsoraikkal.
#21   GURU 2008. december 3., szerda - 23:29 válasz erre
ez a bejegyzés válasz rika71 bejegyzésére (#20)
A Magyar Parlament képviselői - ha jól emlékszem - szinte egyhangúlag fogadták el a digitális átállásról szóló törvényt, benne a havi 600Ft-os vevődekóderrel.

Én nagyon bíztam benne, hogy minden simán megy majd. Persze csak a technikai, szakmai kérdésekkel foglalkoztam, meg azzal, hogy minél jobban tájékoztathassam a portál olvasóit. Arról nem sokat tudok, mi zajlik az AH és a műsorszolgáltatók közötti megállapodás kapcsán. Az kicsit meglepett és örültem neki, hogy a két kereskedelmi csatorna is kinyilvánította szándékát a platformhoz való csatlakozásról. Most már látszik, hogy inkább kerékkötői az ügynek. Nekik nyilván nem jó, hogy sok versenytársat hozhat helyzetbe a MinDig TV.
#20   rika71 2008. december 3., szerda - 20:50 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#19)
Szerintem értem én. :)

Röviden: tehát havi 600ft a set-top a pályázatban(ki kéne rúgni aki ilyet kitalált, egészen biztos nincs tisztában az mpeg4 idei áraival), de mivel ezt az AH elfogadta(tökmindegy, hogy kényszerűségből) és most épp nem teljesítí a kötelezettségét...

Komolyan vicc, hogy anno elhittem(szégyellem is magam), ezért megkérdezném a véleményedet(profi rálátásod van a témára), Te elhitted anno, hogy decembertől szépen bemegyünk a szakboltba és elhozunk havi 600-ért egy ilyen mpeg4 kütyüt, otthon bekötjük és váltogatunk a csatornák között?
#19   GURU 2008. december 3., szerda - 20:18 válasz erre
ez a bejegyzés válasz rika71 bejegyzésére (#18)
Nem biztos, hogy jól érted!

Maximum 600Ft-os havi törlesztőrészlettel megvásárolható vevődekóderről (nem emlékszem már pontosan, de nem hiszem, hogy előírás volt a HDMI) van szó az NHH által kiírt multiplex pályázatban. Ez a követelmény a Digitális átállásról szóló törvény alapján került bele az kiírásba, és a pályázóknak ezt tudomásul kellet venniük, mem volt választásuk. Tehát nem a cég felső vezetése tehet a helyzetről (már, ha cégen az AH-t érted), ők csak belesétáltak a csapdába, és nem találnak megoldást.

A vége valószínűleg az lesz, hogy az AH (és talán a set-top-box-okat forgalmazó partnercégek) lesz(nek) kénytelen megfinanszírozni a havi 600Ft-os vevődekódereket, melyek persze így sokkal többe fognak kerülni, mint a listaáruk.
#18   rika71 2008. december 3., szerda - 19:44 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#16)
Köszi a választ, bár a véleményem nem változott ez az egész egy szép kerek magyar történet.
Őszintén ki találta ki, hogy 600ft-ért vehet a magyar hdmi-s set-top boxot?
Az AH meg rábólint erre???
Büntetésképp a cég felső vezetésével fizetettném a hitelt...de mint tudjuk megint mi vagyunk büntetve, a felső vezetés meg most épp a síútját szervezi...

"Ez a világ olyan világ,
mint a mogyorófavirág,
sokat ígér - keveset ad"
#17   fox1965 2008. december 3., szerda - 13:27 válasz erre
ez a bejegyzés válasz rika71 bejegyzésére (#15)
l
#16   GURU 2008. december 3., szerda - 12:41 válasz erre
ez a bejegyzés válasz rika71 bejegyzésére (#15)
A havi 600Ft-os részletre megvehető vevődekóder most is kötelezettség az AH számára. A gond az, hogy a set-top box-okat nem az AH forgalmazza (erre nincs is lehetősége), hanem erre hivatott kiskereskedelmi cégek (ezekkel van partnerkapcsolata), és az AH-nak kellene olyan pénzintézetet találnia, mely a készülékek ilyen kis összegű részletfizetési konstrukcióját finanszírozná. Nos egyelőre úgy tűnik ez okozza a nehézséget.
#15   rika71 2008. december 3., szerda - 10:24 válasz erre
Így elolvasgatva az elmúlt pár nap híreit, nekem ez olyan igazi magyar történetnek tűnik.
Adások nincsenek, a Duna HD állítólag egyáltalán nem HD hanem SD jel felkonvertálva, minden főokos mutogat a másikra(gondolom a még több nyereség reményében), megoldás egyenlőre képlékeny. AH hájpol keményen, szerinte idén digitális HD karácsonyunk lesz....LOL, max ha veszünk egy blu-ray lejátszót....
Fél éve még olcsó mpeg4 set-top-ot ígértek, akár havi 600ft-os részletre, ez is egy jó nagy LOL.
A legolcsóbb 40e ft ami még felvételre sem képes.

Betehetnénk a jó sok ígerethez(M0, Nemzeti színház, olimpia, EB stb) ezt is, mert abban nagyok vagyunk. Szerintem a történetet rkjuk el és vegyük elő 2010 után....
#14   fox1965 2008. december 3., szerda - 9:42 válasz erre
A NEMZETI HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG VIZSGÁLATOT INDÍT AZ ANTENNA HUNGÁRIA ELLEN! lásd másik topic
#13   Andromedius 2008. december 3., szerda - 7:25 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#11)
Eddig nem tudta, hogy ez a terv?
#12   Laci1 2008. december 2., kedd - 23:41 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#11)
Helyes. Én is kifogásolom. :)
#11   augustus 2008. december 2., kedd - 21:53 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#9)
Mai hír: ORTT elnök kifogásolja, hogy kódolt adások lesznek.
No comment...
#10   Mauro 2008. december 2., kedd - 16:59 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#9)
ok.kösz
#9   GURU 2008. december 1., hétfő - 22:31 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Mauro bejegyzésére (#7)
Egyelőre semmit nem tudni a MinDig TV két majdan kódolásra kerülő csatornájáról (ATV és Hír TV), mert még az AH is keresi az optimális műszaki megoldást.
#8   GURU 2008. december 1., hétfő - 22:26 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Missa bejegyzésére (#5)
Üdvözlünk Missa!

Olvasd el az alábbi cikkeket (Klikk rájuk!):
Elindult a MinDig TV digitális földi televíziós szolgáltatás
Vevőkészülékek a MinDig TV DVB-T szolgáltatás vételéhez

A TV-nek csak egy alkalmas audio-video bemenettel kell rendelkeznie, hogy fogadni tudja a MinDig TV megjelölésű dekóder (set-top-box) kimeneti jelét. Ha a Te LCD TV-dnek van HDMI bemenet, akkor azt érdemes használni, mert azon át akár nagyfelbontású (HD) műsorokat is nézhetsz.

Set-top-box-ot már sok helyen lehet kapni 40eFt alatti áron, a MinDig TV szolgáltatás egyelőre csak díjmentesen foghat csatornákat kínál.
#7   Mauro 2008. december 1., hétfő - 21:35 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Missa bejegyzésére (#5)
Sziasztok PCMCI kártyanyílás a digitális tunerhez (CA kártya) Ez jó AH DVB-T kodolt csomagjához?
Sony Kdl-32w4000 van szó.
#6   molnars 2008. december 1., hétfő - 21:33 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Missa bejegyzésére (#5)
Üdv!
Jelenleg fogható csatornák a DVB-T sugárzásban: DunaTV HD , Autonomia (Duna II) SD felbontásban. Mind a két csatorna képminősége jó, digitalizálási hiba szinte nem tapasztalható. Azok a televíziók vagy set-top-boxok alakalmasak a vételre, amelyek mpeg4-es vevővel szereltek. Az erre alkalmas boxok illetve televíziók a nagyobb elektronikai áruházakban megvásárolhatók; a MinDig TV logóval szerelt készülékek biztosan alkalmasak az adott típusú sugárzás vételére. A vételi paletta természetesen bővülni fog. Tárgyalás folyik a kereskedelmi csatornákkal valamint az m1-el. Kódolt sugárzásban lesz elérhatő a hírTV valamint az ATV. További információk: http://www.mindigtv.hu/
#5   Missa 2008. december 1., hétfő - 20:52 válasz erre
Üdvözlök Mindenkit!
Nem vagyok hozzáértő és ma hallottam a rádióban erről a digitális műsor szórásról, ezért lenne néhány kérdésem.
A hírben azt mondták kell egy ún. set-top-box, egy földi antenna, egy digitális vételre alkalmas tv-készülék.
Ami nekem van, 1 db földi antenna (Piliscsabán tudom rajta fogni az MTV1-t, TV2-t, RTL-Klubot), egy LCD TV. Gondolom a set-top-box a TV és az antenna közé kell.
Mi határozza meg, hogy a tv készülék alkalmas-e a vételre?
Hol és kb. mennyiért beszerezhető a set-top-box?
Milyen adások foghatóak jelenleg?
Tudható-e, hogy milyen tv csatornák lesznek majd foghatóak?
Van-e egyéb anyagi költsége ennek a fajta műsorszórásnak? Értem ez alatt, hogy pl. a Digi-TV, a UPC előfizetési díjat kér.
Ha esetleg a kérdéseim ostobák lennének, bocsánat, nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz.
#4   molnars 2008. október 27., hétfő - 23:25 válasz erre
Tisztelt Fórumozók!

Információ a DVB-T vételi problémákkal kapcsolatban:
Hivatalos levélben megerősítették az előző bejegyzésemben leírtakat,tudnak
a jelenségről,dolgoznak rajta hogy november 16-ig,de legkésőbb december 1-ig
tökéletes legyen a vétel.

Üdvözlettel
molnars
#3   GURU 2008. október 25., szombat - 11:09 válasz erre
ez a bejegyzés válasz molnars bejegyzésére (#2)
Tisztelt Molnars!

A Házi-mozi portál szinte naprakész információkat közöl a hazai DVB-T digitális televíziózással kapcsolatos tudnivalókról. Íme az erről szóló cikkek:
MinDig TV: már csak 42 nap a hazai DVB-T szolgáltatás indulásáig
MinDig TV: a két országos kereskedelmi csatorna csatlakozna
Újra m1 HD adás a kísérleti DVB-T műsorsugárzás részeként
Helikopteres antennarekonstrukció Budapesten
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
#2   molnars 2008. október 25., szombat - 10:18 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Üdvözlök Mindenkit,első hozzászóló vagyok.

Tisztelt GURU és Fórumozók!

Én is kipróbáltam a DVB-T digitális televíziózást és egy pár szóban megosztanám

tapasztalataimat.

Alapvetően az olimpiai közvetítések és a digitális sugárzás küszöbön állása végett
vásároltam egy ilyen készüléket.

Először egy DVB-T beltéri aktív antennával próbálkoztam,amivel nem sikerült
igazából jó minőségben és főleg fixen beállítani a vételt.Ebben az esetben sokszor
megakadt és szétesett a kép és természetesen a hang is.

Következő és egyben nyerő megoldást a jó öreg tetőantenna hozott.
Itt 56%-osjelszint mellett már fixen 98%-os minőséget tudtam elérni.

A nézett kép minőségéről annyit tudok csak elmondani hogy az m1HD és m2HD élő

adásai igazán meggyőzőek voltak.

Most hogy csak a CH51-es csatornán sugároznak sajnos már vannak egyértelműen
látható képhibák.Remélem hogy december 1-től ez megszűnik.

Tudtok-e ezzel kapcsolatban valami információt esetlegesen?

Üdv.
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Disney: olcsóbb streaming szolgáltatást és új filmeket ígér a stúdió
[2017.11.14. 21:52]
» Logitech: jövő márciustól minden Harmony Link működésképtelen (Frissítve)
[2017.11.10. 18:16]
» Erősítő csatlakoztatása.
[2017.11.03. 18:37]
» Help me!
[2017.10.30. 8:56]
» Milyen TV-t vegyek? (2017.)
[2017.10.17. 14:10]
PARTNEREINK