OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2007. május 20., vasárnap 
A digitális TV adások vételéről
A világ és benne a televíziózás digitalizálódik. Ehhez ki kellett dolgozni a digitális TV megbízható működését biztosító szabványokat is. Az alábbiakban összefoglalom milyen technikai kihívások, milyen digitális TV szabványokat eredményeztek.

Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Bevezetés

Manapság digitális televíziós adások vételére különböző jeltovábbítási csatornákon – műholdon, kábelen és földfelszíni sugárzáson - keresztül van mód. Ezeken kívül egyre elterjedtebb, és sokak szerint a televíziózás igazi jövőjét jelenti az interneten továbbított IPTV. De ez utóbbi annyira eltér az előbb felsoroltaktól, hogy ebben a cikkben nem is foglalkozom vele.

Azt várnánk, ahogy a világ kommunikációs értelemben „zsugorodik”, úgy a digitális televíziózásnak is globális szabványai alakulnak ki. Nos ez nem így van, de az eltérő szabványok kialakulásának elsősorban szakmai, alkalmazástechnikai okai vannak. A jó öreg analóg színes TV esetében főleg a politika miatt alakultak ki az eltérő NTSC, PAL és SECAM szabványok. A digitális TV-nek is különböző szabványai ismertek, melyek közül néhány még a kidolgozás fázisában van. Természetesen a politikusok most is fontos szerepet játszanak a szabványok elterjedésében, de ebben a cikkben azt igyekszem elmagyarázni, hogy miként befolyásolják a különböző célú alkalmazások és környezeti körülmények a digitális adás továbbításához választott technológiát.

A TV jel digitalizálása

Annak érdekében, hogy a nézők digitális TV műsort élvezhessenek, a TV képjelet digitálisan kódolni kell. Különböző kódolási eljárások léteznek, melyek fő célja a képinformáció digitalizálása a lehető legalacsonyabb adatátviteli sebességgel, a lehető legjobb minőségben. A legelterjedtebb kódolásai módszer az MPEG (Moving Picture Expert Group), mely nagyon elnagyoltan úgy működik, hogy mozgásvektorokat alkalmazva határozzák meg a kép mely részei mozognak, s ezen mozgásvektorokat és a képinformációt továbbítva a dekódoló képes visszaállítani az eredeti képtartalmat. Napjainkban a legszélesebb körben még az MPEG-2 szabványt használják – így kódolják a szabvány DVD lemezeket is -, de a mind nagyobb képernyőkön egyre nagyobb felbontásra (HDTV), s ennek továbbításához még nagyobb sávszélességre van szükség. Az átviteli kapacitások jobb kihasználása megköveteli a hatékonyabb kódolási eljárások, mint amilyen az MPEG-4 (H.264) AVC alkalmazását.

Amint a műsor az említett kódolási (tömörítési) technikákkal digitalizált formába kerül, már csak továbbítani kell a nézők készülékeihez. A digitális TV jel műholdas, kábeles és földfelszíni sugárzás révén továbbítható. Mivel mindegyik említett jeltovábbítási csatornának különböző korlátai vannak, ezért más-más technológiákat alkalmaznak a digitális TV műsorának a nézőkhöz való eljuttatása során.
Műhold; Kábel »
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 40 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#41   augustus 2007. november 19., hétfő - 12:59 válasz erre
A T-Com tesztelőket keres többek között HDTV adásaik vételére.
http://t-hometv.hu/Pages/digitalisotthon.T-Home
#40   GURU 2007. október 24., szerda - 11:54 válasz erre
ez a bejegyzés válasz hermesz bejegyzésére (#39)
Szia Hermesz!

1. A HDTV szabvány megalkotói valamikor a 80-as évek elején döntöttek úgy, hogy a képaránya 16:9 lesz. Röviden azért, mert a szélesebb 16:9-es kép nagyobb képi élményt nyújt a nézőnek és nagyobb alkotói szabadságot a műsorkészítőknek. Mivel a ma kapható síkpanel (plazma, LCD) HD-ready, HD1080-ready TV készülékek már szinte mind képesek a nagyfelbontású kép megjelenítésére (mégha az ilyen adások vételére nem is), ezért ezek már megfelelnek a HDTV szabványnak.

2. A digitális átállással a szabvány felbontású (SD) műsorok képaránya nem szükségszerűen változik meg, s csakúgy mint ma az analóg adásokban vegyesen lesznek 4:3-as (pl. hír- és magazinműsorok) és 16:9-es (pl. játékfilmek, TV sorozatok). Azok a műsorkészítők, akik eleve HDTV adást készítenek csak 16:9-es képarányt használnak, és például Németországban már számos TV csatorna áll át arra, hogy csak az SD adásait is 16:9-es képarányban sugározza (ezek többsége már egyébként a stúdióban HDTV technikát használ, amit lekonvertál SD-re).

3. A DVD-ken gyakran az eredeti moziban is vetített, még szélesebb képarányú "Cinemascope" mozifilm 2,35:1-es képarányát alkalmazzák.
#39   hermesz 2007. október 24., szerda - 9:03 válasz erre
Sziasztok!
Nekem van kb. 3 kérdésem, a kérdések külön-külön más és más fórumokba valók, de egymással összefügg(het)nek, ezért itt, egy helyen teszem fel. A második kérdés az, ami ehhez a témához kapcsolódik.
1. Ki, mikor és miért döntött úgy, hogy a jelenleg kapható televíziók az eddigi 4:3-as képarány helyett 16:9-es képarányú lesz?
2. A digitális átálással milyen képarányúak lesznek az új műsorok? Vegyesen lesz ilyen is, olyan is?
3. Miért van az, hogy léteznek olyan dvd-k, és televíziós filmek, amiken nem a fentiekben említett két képarányt használják, hanem valami mást?
#38   Vigosz 2007. szeptember 17., hétfő - 10:05 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#37)
Szia Jóska,

Igen, talán volt és van rá "kis" ráhatásom. Eddig ott tartok, hogy sikerült meggyőznöm a vezetést és a döntéshozókat, hogy a teljes új székház technikája HD műszaki berendezésekből épüljön fel, ennek a folyamatát pátyolgatom ("szép szóval" menedzselem) most is. Már csak azon múlik a dolog, hogy a tulajdonos mikor engedélyezi a beruházást. Ha az m1 és m2 HD lesz, akkor azért az elég széles műsorkínálatot jelent (sport, filmek, saját gyártású műsorok, de még a hírek is).

Üdv,

Vigh Zoltán
#37   GURU 2007. szeptember 14., péntek - 18:09 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Vigosz bejegyzésére (#35)
Kedves Vigosz!

A „Terveim szerint...” úgy hangzik, mintha komoly befolyásod lenne mindarra, amit bejegyzésedben leírsz. Ha így van, elárulnál magadról – persze csak amennyit jónak látsz – valami többet? Csak hogy hitelt adhassunk a szavaidnak.

Amit leírsz az tényleg nagyon bíztatóan hangzik, de azt hiszem, a közszolgálati MTV önmagában nem oldhatja meg majd a növekvő számú HDTV műsorra vágyó magyar fogyasztók igényeit. Brit felmérések szerint a HDTV nézők műsorfogyasztási szokásai jelentősen eltérnek a hagyományos TV adásokat nézőkéitől. A HDTV nézők sokkal több filmet és sportközvetítést (főleg futballt) néznek, s ezért fizetni is hajlandóak. Szerintem nálunk is csak a fizetős HDTV film- és sportcsatornák megjelenése jelenthet megoldást az igények majdani kielégítésére.

Az olcsó set-top-box-ok miatt nem aggódom, mert a készülékgyártók remélhetőleg rövidesen már csak MPEG4 tömörítésű HDTV (DVB-T/C) vételre alkalmas készülékeket hoznak majd forgalomba. A Sony felsőbb kategóriás X3500/X3000/W3000 LCD TV modellsorozatai már most ilyenek. Lásd az erről szóló cikket!
#36   augustus 2007. szeptember 14., péntek - 17:12 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Vigosz bejegyzésére (#35)
A jóisten beszéljen belőled, ne a pálinka...
#35   Vigosz 2007. szeptember 14., péntek - 14:33 válasz erre
Terveim szerint 2008. nyarától a Pekingi Olimpia közvetítésével megkezdődhet a HD adás Magyarországon (MTV), illetve 2009-től az MTV mindkét műsora HD-ben is fogható lesz (műholdról). Természetesen a kábelszolgáltatóknak és a DVB-T szolgáltatónak a HD jel továbbítására fel kell készülniük, s nem szabad lo-cost set-top-box egységekkel teleszórniuk a piacot. A piac egyébként nagy, már több, mint 150.000 nagy méretű (40" vagy nagyobb) plazma/LCD panel üzemel hazánkban.
#34   waltertrout 2007. szeptember 2., vasárnap - 18:15 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#33)
Külön kösz a távoli választ.
Akkor, ha jól értem az a jó, ha mindkettőben van.Akkor a Pio 508XD mellé az emlitett DVD felvevőt veszem.
#33   GURU 2007. szeptember 2., vasárnap - 18:08 válasz erre
ez a bejegyzés válasz waltertrout bejegyzésére (#32)
Hell Waltertrout,

Ha fel akasz venni digitalis adasokat, akkor kell a DVD felvevöbe is DVB-T tuner. Az összes Pioneer DVD felvevö DVB-T tunerjenek van külön antenna be- es kimenete, tehat az antennajel füzhetö a TV fele. (Bocs az ekezetek miatt, de egy berlini szalloda geperöl irok.)
#32   waltertrout 2007. szeptember 2., vasárnap - 17:37 válasz erre
Hello Guru, ha DVB-T tuner segitségével digitális földi adásokat szeretnék nézni, melyik a jobb megoldás:a tuner a TV-be van épitve, a DVD felvevőbe (pl. Pionner LX60) vagy mindegy.
Ha esetleg mindkettőben van, melyikbe érdemes csatlakoztatni az antennát?
#31   GURU 2007. augusztus 31., péntek - 13:14 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#30)
A SCART összeköttetésen természetesen analóg audio- és videojelek továbbíthatóak.
#30   murray73 2007. augusztus 31., péntek - 13:02 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#29)
tényleg azt megkérdezhetem ha a köv. LCD tv-met a scart-scart kábellel és nem HDMI-vel kötöm össze a setup box-al akkor nem "alakul "vissza a jel digiről analogra a kábel miatt? bocs ha buta kérdés..nincs HDMI kimenet ezen a setup boxon
#29   murray73 2007. augusztus 30., csütörtök - 14:51 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#28)
akkor kicserélem a kábelt ha lesz időm. köszi
#28   GURU 2007. augusztus 30., csütörtök - 14:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#27)
Ugye erre nem vársz választ?! Helyes!
#27   murray73 2007. augusztus 30., csütörtök - 14:30 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#26)
ettől féltem.:-(
legalább nem kell kábeleket hajkurászni.

azon gondolkodom mikor tegnap bekötöttem a lakásban 5 helyen megtoldott 75ohmos koax kábelt hogy nem ront ez a régi kábel a jelerősségen?
ne cseréljem ki az elejétől?
vagy a dobozkában a dekodolo elvégez mindent?
#26   GURU 2007. augusztus 30., csütörtök - 13:14 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#25)
Felteszem, hogy a T-Kábel digitális kábel TV szolgáltatását és annak Set-top Box-át vetted meg (és nem a T-Home IPTV szolgáltatást).

Vegyél egy másik Set-top Box-ot a szolgáltatótól - gondolom van rá mód - s akkor azon más műsort nézhetsz egy másik TV-n. Más mód nincs.
#25   murray73 2007. augusztus 30., csütörtök - 12:10 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#24)
azt nem tudom h hogy tudnám még egy tvre rányomni a digiadást? most scart-scart kábellel van összekötve a vevő és a TV. ha veszek egy scart elosztot akkor is ua az müsor fog menni mindkét TV-n , nem? az meg vicces. hogy kéne.
#24   murray73 2007. augusztus 30., csütörtök - 12:07 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#23)
sziasztok, tegnap vettem egy ilyen tcom setup boxot és nincs rajta hdmi kimenet. de nagyon látszik a különbség az analóg és a digivétel között. sokkal jobb a kép. egyenlöre egy régi analog 70cm tv nézem de nemsoká váltok tv-t is.
#23   GURU 2007. augusztus 22., szerda - 22:03 válasz erre
ez a bejegyzés válasz origo bejegyzésére (#22)
Mondom nem ismerem a részleteket - láttam már ilyen adást, de nem tudom milyen jel jön ki a Set-Top Box HDMI kimenetén. Digitálisan tömörített jelnél már nincs értelme PAL/SECAM videojelről beszélni.
#22   origo 2007. augusztus 22., szerda - 21:46 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#21)
Szabvány felbontású műsor alatt a PAL/SECAM videojelű adást érted, ami 720x576 interlaced felbontású jelből áll? Azt gondoltam, hogy HDTV-t nem:)
#21   GURU 2007. augusztus 22., szerda - 21:30 válasz erre
ez a bejegyzés válasz origo bejegyzésére (#20)
Szia Origo!

Nem ismerem a T-Home IPTV szolgáltatásának műszaki részleteit, de valószínűleg MPEG4 H264 AVC videotömörítést használnak, és csak szabvány felbontású műsorokat továbbítanak HDTV-t nem. A 8 Mbit/s sávszélesség még evvel a tömörítéssel sem lenne elég a HDTV-hez.
#20   origo 2007. augusztus 22., szerda - 20:45 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#19)
Szia Guru!

Érdeklődnék, hogy van e ismereted arról, hogy a T-home tv például melyik kódolási eljárást használja a műsorszóráskor, és milyen tömörítéssel teszi ezt? Egyáltalán mekkora felbontás érhető el? Most a maximum átvitel 8Mbit/s, ez MPEG2 TS tömörítéssel maximum 1080i megjelenítést tesz lehetővé? Jól gondolom?
Igaz ők MPEG4 -re hivatkoznak, és akár 1080p felbontásra. De MPEG4-ből is van többféle... Szóval kicsit zavaros ez az egész:) Ekkora sávszélességen el tudják érni az MPEG4 H264 kódolást 1080i felbontás mellett?
Amúgy a T-home tv Set-top boxán van HDMI 1.1 -es csatlakozó, szóval a digitális jelátvitel megoldódna.
#19   GURU 2007. augusztus 21., kedd - 21:20 válasz erre
ez a bejegyzés válasz origo bejegyzésére (#18)
Tisztelt Origo!

A Pioneer plazma TV-k önmagukban közvetlenül nem alkalmasak a kábelen érkező digitális TV (DVB-C) adások vételére, ahhoz szükség van a műsorszolgáltató által a vételhez adott un. Set-top Box vevőegységre. Ha ennek van HDMI kimenete, akkor azt érdemes összekötni a TV HDMI bemenetével, ha nincs, akkor a komponens (YUV) vagy SCART (RGB) összeköttetést érdemes használni.

Bizonyos Pioneer plazma készülékekben van földi sugárzású digitális adások vételére szolgáló (DVB-T) tuner. Ez a DVB-C vételére nem alkalmas.
#18   origo 2007. augusztus 21., kedd - 20:33 válasz erre
Tisztelt guru!

Érdeklődnék, ha sikerülne kábelről digitális adást levennem, azt egy pio plazmához akkor most hova is kellene csatlakoztatnom? Úgye a DVB tuner csak földfelszíni digitális adások vételére alkalmas, de akkor mi a másik digitálisan jelet fogadó csatlakozó a készülékben? HDMI ?
#17   GURU 2007. augusztus 5., vasárnap - 13:30 válasz erre
ez a bejegyzés válasz oporto bejegyzésére (#16)
Nem, úgy nem működik!

Az AM Mikró, mint neve is mutatja mikrohullámon működik, s ezért egy parabola antennával és egy a műholdas vételhez is használt fejjel veszi a jelet. Az UHF sáv vételéhez ez az antenna nem megfelelő.
#16   oporto 2007. augusztus 5., vasárnap - 11:32 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#15)
Kösz a segitséget Guru.
Tudom, hogy az AM Mikronak - Antenna Digital- nincs köze a digitális adáshoz, csak azért irtam, hogy fenn maradt a régi antenna.Tehát akkor ezzel is lehet fogni, vagy lehet ezt ráhangolni?Gondolom ez ér annyit, mint egy szobaantenna.
Úgy gondolom, hogy ezt az antennát bedugom a TV digitális antenna bemenetére, a TV 51-es UHF csatornáján bejön az emlitett néhány adás.
Szóval ez igy működik?
#15   GURU 2007. augusztus 5., vasárnap - 9:49 válasz erre
ez a bejegyzés válasz oporto bejegyzésére (#14)
A DVB-T sugárzásnak semmi köze nincs az AM Mikrohoz (ma már Antenna Digitálnak hívják), az a Széchenyi-hegyről az UHF 51-es csatornáról fogható egy erre a sávra hangolt TV antennával (ha rálátsz az adóra, akkor egy szobaantenna is elegendő lehet).
#14   oporto 2007. augusztus 5., vasárnap - 9:24 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#13)
Köszi, és technikailag hogy megy ez?
Nálunk megmaradt a tetőn a régi AM mikro antenna, még a kábel TV előtti időből.Ez alkalmas lehet a vételre - úgy tudom ez rálát az adóra, hisz ez akkor feltétel volt- tehát csak bedugom a digitális antenna bemenetre és megy is?
#13   GURU 2007. augusztus 4., szombat - 23:13 válasz erre
ez a bejegyzés válasz oporto bejegyzésére (#12)
Budapest és Kabhegy vételkörzetében már most is foghatóak az m1, m2, DunaTV és az Autonómia TV DVB-T adásai. Ha ezeket akarod digitálisan venni, akkor nem felesleges a DVB-T tuner.
#12   oporto 2007. augusztus 4., szombat - 18:48 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#11)
Köszönöm a választ.
Ha jól értem, akkor - miután földi sugárzású digitális adás jó néhány évig nem várható- ezért nem érdemes a Pio-ból a DVB-T tunerest venni.A műholdas HD adásokhoz meg úgyis más beltéri kell.
Vagyis a tv-n levő digitális tuner gyakorlatilag jó sokáig nem használható. Jól gondolom?
#11   GURU 2007. augusztus 4., szombat - 16:30 válasz erre
ez a bejegyzés válasz oporto bejegyzésére (#10)
T. Oporto!

Számos műholdas HD műsor fogható nálunk is. A lehetőségekről tájékozódhatsz illetve megfelelő vevőberendezést és a vételhez szükséget hozzáférési kártyát is vehetsz például a DNN-nél, és a SATSYSTEM-nél.

Az egyik ilyen műholdas HD műsorcsomag az Euro1080, amiről olvashatsz az „Euro1080: átállás MPEG4-re 2007. január 2-tól” (Klikk rá!) című cikkben és linkjeiben.

A Pioneer TV-be épített DVB-T digitális tuner csak a jelenlegi földi sugárzású, nem HD hanem szabvány felbontású adások vételére szolgál.
#10   oporto 2007. augusztus 4., szombat - 14:05 válasz erre
T.Guru!
Tudnál-e abban segiteni, hova lehetne fordulni, hogy nem hazai, de valamely más HD müsort lehessen előfizetni.
Hallottam arról, hogy valamilyen kártyás előfizetéssel lehet külföldi HD adásokat nézni.
A megvásárolandó TV tartalmaz DVB-T digitális tunert - Pio - csak nem tudom, mi a további lépés.
Előre is kösz a segitséget.
#9   GURU 2007. augusztus 4., szombat - 13:42 válasz erre
ez a bejegyzés válasz dchard bejegyzésére (#8)
T. Dchard!

Én is kíváncsian várom mikor lesz hazai HD műsorszolgáltatás, de jóslásokba nem bocsátkozom.

A két honi műholdas szolgáltató egyelőre úgynevezett „piacfoglalási” versenyben állnak, s ezt az árak letörésével igyekszenek megvívni, ami nem a minőségi szolgáltatások bevezetésének kedvez. Így én nem látok rá reményt, hogy egyhamar bármelyikük is HD műsorcsomagot kínálna. Ráadásul, valljuk be a hazai piac nem elég nagy ahhoz, hogy képes lenne eltartani egy HD műsorszolgáltatást elegendő számú, a magasabb árat is megfizetni hajlandó előfizető hiányában.

A másik kérdéssel kapcsolatban nem ígérhetem, hogy teljesítem, de szerintem némi internetes keresgélés után magad is megtalálhatod a válaszokat.
#8   dchard 2007. augusztus 4., szombat - 13:15 válasz erre
T.Guru!

Én arra lennék kíváncsi, hogy szerinted a honi két műholdas szolgáltató mikor vált DVB-S2-re, illetve mikorra várható (akár műholdas, akár kábeles) hazai HD adás megjelenése?

Másik kérdésem: ha kicsit írnál a DVB-S1 S2 működéséről, azért nagyon hálás lennék (akár a cikk kiegészítéseképpen). Értem ezalatt: egy egy transzponder mekkora átviteli sebességre képes a régi és új szabványban, erre mennyi csatornát lehet normális minőségben rárakni. Mekkora bitrátá igényel h.264 mellett egy 720p és egy 1080i-s adás. Át lehet-e vinni 1080p jelet az S2-es szabvány szerint deklarált bitrátán stb.

Dchard
#7   GURU 2007. július 12., csütörtök - 22:09 válasz erre
ez a bejegyzés válasz parramatta bejegyzésére (#6)
T. Parramatta!

A következtetésed helytálló, s valóban csak a DVB tuneres készülékek miatt nem érdemes várni a vásárlással.
#6   parramatta 2007. július 12., csütörtök - 21:49 válasz erre
T.Guru!
Olvasva a cikkedet, illetve a hozzászólásokat, egy kicsit megkeveredtem. Kb. decemberre terveztem megválni képcsöves TV-mtől és venni egy LCD-t. 82 cm körül gondoltam és nézegettem is, érdeklődtem is. Mivel mindenem Pana, gondoltam olyat választok újra, de a márkakereskedésben azt mondták, hogy talán jövőre lesz itthon DVB tunerrel ellátott készülékük, illetve ugyancsak ekkor lesz DVB tuneres DVD felvevő is. Mivel azt írtad, hogy 2012-ben, mikor bevezetik a digitális adást, nem tudni milyen kódolás lesz, arra a következtetésre jutottam, hogy ezzel az erővel megvehetem most is, analóg tunerrel a TV-t. Ha nem jól értettem, kerlek javíts ki! Várom válaszod, tanácsod, hogy érdemed-e várni, vagy sem! Köszönettel: Parramatta
#5   GURU 2007. július 7., szombat - 11:43 válasz erre
ez a bejegyzés válasz kordoki bejegyzésére (#4)
T. Kordoki!

A kérdés jogos, s a válasz sajnos elszomorító lesz.

A jelenleg zajló hazai kísérleti DVB-T műsorsugárzás MPEG2 tömörítésben is (e mellett MPEG4 H.264-ben is már) zajlik, vagyis a most kapható, nyugat-európai DVB-T adások vételére alkalmas készülékkel foghatóak Budapest és Kabhegy vételkörzetében.

De nagyon valószínű, hogy ugyanezek a készülékek – hacsak valahogy a bennük lévő videojel tömörítési dekódolás nem megújítható – a hazai digitális átállást követően már önmagukban alkalmatlanná válnak az akkori adások vételére. S ennek oka, hogy addigra valószínűleg más videojel tömörítés lép a most még elterjedt MPEG2 helyébe, amivel hatékonyabban lehet az adásokat tömöríteni és továbbítani.

Tudtommal a törvény olyan műszaki kérdésekkel részleteiben nem foglalkozik, hogy milyen tömörítési módban kell a magyar digitális adásokat majdan sugározni. Ez így is van rendjén, mert ki tudja, mit hozhat még a nagyon gyors műszaki fejlődés a jövőben. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a majdan pályázat útján az adott frekvenciákhoz tartozó adáscsomagokat (a multiplexeket) elnyerő szolgáltatónak az lesz az érdeke, hogy az adott időben elérhető műszaki feltételek mellett minél több programot juttathasson el a nézőkhöz. Mivel már jelenleg is létezik az MPEG2-nél hatékonyabb tömörítés (hatékonyabb tömörítés = több továbbítható program), ezért várhatóan a 2009 – 2012 között érdemben lezajló teljes digitális átálláskor már azt fogják alkalmazni (most úgy néz ki, hogy az MPEG4 H.264-et).
#4   kordoki 2007. július 7., szombat - 8:07 válasz erre
T. Guru!
Bocs hogy ismétlődnek a kérdések,de a megszületett digitális adásról szoló törvény megjelenésének tükrében kérdeznék.a megjelent tv-k DVB tunerjei tudják e majd fogni a magyar digitális adásokat? konkrétan: pio PDP507XD,,
pana TH50PZ700 (ez a készülék ny.eu-s állitólag ua. mint a TH50PY700-as + DVB tuner, nálunk magyar internetes bolt árulja 2 év garival olcsóbban mint a PY700-ast, vajon van-e benne magyar osd menü,)valamint samsung LE52M87BD LCD tv ?
a választ előre is köszönöm
#3   GURU 2007. július 3., kedd - 15:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz kisgabi bejegyzésére (#2)
Szia Kisgabi!

Ha úgy vesszük "Földi digitális TV sugárzás Magyarországon" (Klikk rá!), csak kísérleti jelleggel (az m1, m2, DunaTV és annak Autonómia című adásai) műkösik Kabhegy és Budapest körzetében.

Digitális adást szór az Antenna Digital (a volt AM Micro) szintén Budapesten.

Kábelhálózatán a T-Kábelnek van digitális műsorcsomagja.

A műholdas TV szolgáltatók (UPC Direct, Digi TV) viszont már csak digitálisan továbbítják a műsorokat.
#2   kisgabi 2007. július 3., kedd - 15:04 válasz erre
Sziasztok!
Tényleg igaz az hogy Magyarországon még nincs digitális adás szórása,És amelyik kábel Tv. ezt hirdeti az nem hirdet valós dolgot?
köszi
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK