OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2007. június 4., hétfő 
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?


A JVC DLA-HD1 megújult technológiáinak köszönheti natív 15.000:1 kontrasztarányát. Erre eddig egyetlen vetítő sem volt képes. Arra voltunk kíváncsiak mennyi látszik ebből, s a többi műszaki tulajdonságából a vele vetített képen.

Tartalom:
« előző oldal  1/7  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

A korábban a DLP és LCD árnyékában létező LCOS technológia az utóbbi időben egyre népszerűbb. Az első hangos siker az SXRD képmodulátoros Sony VPL-VW100 volt, melyet a VPL-VW50 követett, ami már sokak számára elérhető LCOS vetítőnek számít.

A technológiát D-ILA elnevezéssel már jó ideje fejlesztő JVC nem sokáig várt, és csattanos választ adott a Sony kihívására DLA-HD1-el. Már tavaly decemberben a JVC sajtóbemutatóján is meggyőző volt amit láttam, s most, hogy már idehaza is kapható, sikerült részletesebben is megismernem ezt a remek vetítőt.

Külső és konstrukció

Nem a DLA-HD1 a JVC első házi-mozi vetítője. Bár műszakilag ezek a korábbi modellek is remek készülékek voltak, de konstrukciójuk nem igazán felelt meg a házi-mozik igényeinek, sokkal inkább egy prezentációs vetítőre hajaztak. Elhelyezésük nehézkes, ventillátorzajuk a házi-mozi felhasználáshoz kissé magas volt.

DLA-HD1_600px.JPG

A JVC mérnökei a DLA-HD1 esetében mindenre ügyeltek. Külseje egyszerű, letisztult és elegáns. Az előlap és a kezelőszerveket tartalmazó, a vetítő tetején végighúzódó csík ezüst, a ház maga sima, az éleknél lekerekített fényes lakkfekete felületű. Ez a kombináció valóban elegáns, de sajnos nagyon meglátszik rajta a por vagy az esetleges karcolások, ezért nem árt rá vigyázni. Rövidesen kapható lesz egy fehér házú változat is. Az összeszerelés minősége megfelel a vetítő árának, és méltó a gyártóhoz. Az egész, úgy ahogy van stabilitást, megbízhatóságot sugároz.

DLA-HD1_levego_200px.JPG
A vetítő különösen csendes, s ez a hűtőlevegő áramlási megoldásának köszönhető. Szemből nézve az optikától jobbra lévő szellőzőnyíláson lép be a hideglevegő, és a baloldalon fújja ki a meleglevegőt. A vetítő házában patkó alakban körbejárva ez először lehűti az elektronikát, a tápegységet, majd a lámpaházat, s eközben szinte akadálytalanul, turbulenciától mentesen áramlik a meglehetősen nagy átmérőjű csőben. Mivel a beépített ventilátor átmérője is nagy, ezért nem kell nagy fordulaton pörögnie a megfelelő mennyiségű levegő megmozgatásához. Természetesen közelről azért hallható a ventilátor a „Normal” lámpa üzemmódban is, de egy átlag házi-moziban egyáltalán nem zavaró ez a hang. A DLA-HD1 kétségkívül az egyik leghalkabb ma kapható házi-mozi vetítő. „High” lámpa üzemmódban már tisztán hallható a ventilátor, de még ez a zaj is kevesebb az átlagnál, és az ekkor nyerhető többlet fényerőre csak akkor van szükség, ha egy 3,3 méternél (vagy 6 méternél messzebbről egy 2,5 méternél) nagyobb átlójú képet kell megvetíteni szokványos vászonra.

Magát az optikai egységet egy külön ventilátor hűti, mely egy szűrőn keresztül, a vetítő fenekéről szívja be a portalanított levegőt. A külön ventilátor üzembiztonsági szempontból is jó megoldás, a levegőszűrő pedig még a plafonra szerelt vetítő esetén is könnyen, oldalirányból kihúzható, így semmi sem akadályozza annak rendszeres tisztítását.

DLA-HD1_lampahely_200px.JPG
A DLA-HD1 fényforrása egy higanymentes, 200 Wattos lámpa, amit szintén könnyű cserélni, még plafonra szerelt vetítőnél is, mert annak oldalán egy csavarral nyitható ajtó takarja a lámpafoglalatot. A lámpa élettartamát a gyártó 2.000 órára becsüli, ami után fényereje a kezdeti érték körülbelül 50%-ára csökken, de nem hibásodik meg. Ez az élettartam átlagosnak mondható napjaink házi-mozi vetítőinél, és a JVC meglepő módon nem garantál többet akár „Normal”, akár „High” lámpa üzemmódban használjuk a vetítőt.
Csatlakoztatás; Elhelyezés; Kezelés »
Tartalom:
« előző oldal  1/7  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 11 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#12   graphisoft 2007. november 14., szerda - 19:39 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#11)
Szia!

Remelem majd lesz alkalmad letesztelni a sanyo uj modelljet lattam regebben is teszteltetek Z3 at. Nagyon kivancsi lennek ra mi a velemenyed rola igazabol ez az arkategoria ami talan elerheto :) JVC gondolom millios MO-n sajna nem soknak lesz ilyen.

Erdekes en is pont mostanaba tervezek plazmat venni szoval ertem hogy sokan azokra kivancsiak (en is) elegge pv70 fele hajlok olcso, EISA dijas, megbizhato marka, nem is nez ki rosszul szoval jo vetelnek tunik.

Koszi a turelmed es jo teztelgetest!
#11   GURU 2007. november 14., szerda - 7:39 válasz erre
ez a bejegyzés válasz graphisoft bejegyzésére (#10)
Szia!

Megértelek, és biztos, hogy sokan olvasnának olyan teszteket, amilyet Te szeretnél. Olvastam én is ilyeneket és nagyon negatív a véleményem róluk. Ezek jobb esetben csak felszínesek, semmitmondóak, szinte nulla hasznosítható információt tartalmaznak, rosszabb esetben durván manipulálják az olvasókat. Én mérnök vagyok, s úgy gondolom, hogy egy tesztnek a szigorú tényeket kell közölnie egy termékről, és csak nagyon minimális teret szabad engedni a szubjektív megítélésnek. Azt pedig megengedhetetlennek tartom, hogy konkurens termékek közül egy ki tudja milyen anyagi érdekek által motivált „szakértő” döntse el, hogy a vásárlók melyiket vegyék meg. Mert ne légy naiv, sajnos sok olyan teszt van mely valójában fizetett PR anyag. Azt tanácsolom, hogy inkább higgy a saját szemednek, mint akárki más szubjektív ítéletének!

A JVC DLA-HD1 azoknak ajánlható, akik tökéletesen elsötétített és sötét falú szobában – ez a feltétele, hogy a remek kontrasztarányt ki lehessen használni - teljes HD felbontású képet szeretnének nézni egy maximálisan 3,3 méretes képátlójú vetítővásznon. Közvetlen konkurense a Sony VPL-VW60, és talán ide sorolható az Optoma ThemeScene HD81 is.

Pont ma kaptam egy telefont, hogy megjött az országba az első Sanyo LP-Z2000, és tesztelhető, de nem láttam még. Nem biztos egyébként, hogy a legolcsóbb 1080p vetítő lesz idehaza. Ráadásul sokkal többen várnak teszteket plazma és LCD TV-kről, mint vetítőkről teljesen érthető okok miatt.

De azért a jövőben igyekszem a Te igényeidnek is megfelelni a tesztek megírása során.
#10   graphisoft 2007. november 13., kedd - 20:37 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#9)
Szia! Igazandibol nem varok omlengest tudom hogy nehez elmondani a technikai tesztek kihagyasa nelkul olyannak aki nem ert hozza (en meg sztem a vasarlok 70-80%)es nem tudja ertelmezni a mereseket. Nekem egy sokat projektort latot szakerto (Te) szubjektiv velemenye tokeletesen megfelel :). De pl az a vevonek sokat elmondana hogy ezert az arert kinek ajanlod olyannak aki neha megnez egy hd dvd-t. Es mondjuk ez lenne az elso projektora vagy olyanak akinek semmi nem eleg, purist. Vagy peldaul melyik projektor a konkurrencia? Erdemesebb ezt venni vagy a konkurrenciat. Szemely szerint nekem egy optoma h27 van(480p) es nezegetem mire csereljem le majd ha HDDVD es tarsai elerhetoek lesznek. Arra kivancsi lennek hogy pl a Sanyo uj 1080P ( a legolcsobb 1080) projektora hogy viszonyul ehhez esetleg hogyha lattad azt is. Nem tudom hogy ertheto e mit szeretnek valami tampont feleseget a mezei vasarlonak. Vagy esetleg egy rovidebb szubjektiv, meres hegyek nelkuli(nem hatvanyozott ideju munka lenne :)) tobb projektoros teszt is sokat segitene a potencialis vasarloknak sztem mondjuk kategoriankent 480, 720, 1080 v lcd vs dlp. Kosz a turelmedet es remelem hogy minel tobb projektor-t testeltek meg!!
#9   GURU 2007. november 12., hétfő - 23:30 válasz erre
ez a bejegyzés válasz graphisoft bejegyzésére (#7)
Szia!

A tesztet valóban én követtem el, tehát engem illet a kritika.

Ez egy valóban nagyon részletes, a vetítő minden fontos elemére kiterjedő teszt volt, mérésekkel és tesztábrák sokaságának elemzésével készült. Nem összehasonlító teszt, mert egy másik azonos kategóriájú vetítő hasonlóan részletes elemzése - legfeljeb ennek lett volna értelme - kétszer több munka lett volna, s már ez a teszt is elég nagy terjedelműre sikeredett.

Igen, a JVC DLA-HD1 hatalmas natív (15.000:1) kontrasztarányával ma kiemelkedik versenytársai közül, és képhomogenitása, színhűsége is kivételes. Csak utóda a DLA-HD100 tud ennél többet, kétszer ennyit 30.000:1-et).

A jelenleg kapható 3 chipes DLP-k sokkal többe kerülnek, és inkább más erősségükkel igyekszenek versenyképesek lenni (nagy fényerő, kifinomult jelfeldolgozó processzor, Xenon izzó stb.).

Az egész teszt arról szól, hogy mit mértem és láttam a DLA-HD1-el vetített képeken. Mit kéne még tartalmaznia egy igazi tesztnek? Semmitmondó, szubjektív ömlegést tőlem ne várj, azt olvashatsz eleget más oldalakon vagy újságokban.
#8   Palika71 2007. november 12., hétfő - 22:03 válasz erre
ez a bejegyzés válasz graphisoft bejegyzésére (#7)
Kerdezd a GURU-t!
#7   graphisoft 2007. november 12., hétfő - 19:57 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Palika71 bejegyzésére (#2)
Szia!

Jo reszletes teszt lett, sajnos en nem vagyok szakerto csak mezei proji rajongo. Azt sajnos nem tudtam meg a cikkbol, hogy a tobbi projektrohoz kepest ez vegul is milyen konkret tipusokhoz kepest pl. Vagy ez most a non plusz ultra? Jobb mint 3 chipes dlp? A cikk vege szamomra hirtelen vege lett jo lett volna egy konkluzio, erossegek, gyengesekek stb. Nem kritizalni akarlak ne vedd rossz neven, csak tobb infot errol a projektorral a felhasznalo szemszogebol. Mit latsz a szemeddel mikor nezed a projit kulonbozo jelekkel pl.
Koszi!
#6   Palika71 2007. június 27., szerda - 12:58 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#5)
Így már világos!
A pixelhibák megvizsgálásának ternén történt laza magaviseleted pedig megbocsátható! ;)
KÖSZÖNÖM!
#5   GURU 2007. június 23., szombat - 9:54 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Palika71 bejegyzésére (#4)
Szia Palika71!

Azt talán nem magyarázom el egy fórumbejegyzésben, mit jelent a 4:2:2 és 4:4:4 digitális színjel kódolás, elég annyit tudnod, hogy az utóbbi tökéletesebb képátvitelt eredményez, de persze nagyobb sávszélességet igényel.

A lényeg, hogy a HDMI kimenetű forráskészüléken, ha lehet az utóbbit érdemes választani, mert sajnos az előbbivel a JVC DLA-HD1 nem tökéletes képet állít elő.

A tesztben használt vetítőn nem vettem észre pixelhibát, bár nem ellenőriztem 3 panel egyenként több mint 2 millió pixelét.
#4   Palika71 2007. június 22., péntek - 15:48 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
Szia GURU!
Most kerítettem időt, és még 2x elolvastam a cikket.
Minden világos az első 6 oldalon, és csak a 7.-kel vagyok bajban:

"Az 576i/p 4:2:2 kódolású bemeneti jel nem teljes színinformációjából a vetítőnek magának kell „kikövetkeztetnie” a képpontok eredeti színfelbontását. S ez bizony hibás a DLA-HD1-en, ami periodikus, függőleges sávok formájában látható a színes átlós éleken. Ez a szín-visszaállítási hiba például jól tetten érhető rajzfilmek bizonyos képrészletein, különösen a kék-fekete és vörös-fekete átlós színátmenetek rojtozódásában."

Na meg, az esetlegesen ezt a problémát kiküszöbölő megoldás leírásával.

Meg az is érdekelne, hogy megvizsgáltad-e esetleg, a halott pixeleket? Mert az a lehetséges 200 darab, nekem még mindig soknak tűnik!
KÖSZI!
#3   GURU 2007. június 12., kedd - 13:03 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Palika71 bejegyzésére (#2)
Köszönöm az elismerést!
Kérdezz bátran, ha valami nem világos! Mert elismerem, a teszt tényleg nem csak a hétköznapi olvasóknak íródott, bár én igyekeztem minél érthetőbben megfogalmazni közlendőmet.
#2   Palika71 2007. június 12., kedd - 11:36 válasz erre
Gratula a teszthez! Jó nagy meló lehetett!
Bevallom, 2x is elolvastam, mert azért annyira nem a hétköznapi ember számára írodott, hanem talán inkább a szakmának.
Vagy én vagyok egy kicsit nehéz felfogású... :(
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK