OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Milyen TV-t vegyek? (2017.)
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2007. július 13., péntek 
Házi-mozi hangsugárzók elhelyezése és a szoba akusztikai kölcsönhatásai
Egy megfelelő hanghűséget reprodukáló sokcsatornás házi-mozi hangrendszer felállítása nem egyszerű feladat. Ez a cikk a címben jelzett műszaki és gyakorlati kérdésekkel foglalkozik, melyeket érdemes megfontolni, ha el kívánjuk érni az említett célt.
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Beszerezni és összekábelezni a házi-mozi hangrendszer berendezéseit bizony csak a sokcsatornás hang előállítása jelentette feladat egy része. Ez a cikk a hangsugárzók elhelyezésével és az azokat körülvevő felületek akusztikai hatásával foglalkozik.

A műsorforrások (DVD lemez, TV adás, stb.) hangját úgynevezett hangprodukciós stúdiókban állítják elő. Ha szeretnénk nagyjából ugyanazt a hangélményt reprodukálni, amit a hangmérnök hallott a műsor keverésekor, akkor célszerű, ha a házi-mozi hangrendszer felépítése is lehetőleg a sokcsatornás hangprodukciós stúdiók szabványos előírásait követi.

A hangvisszaverődések negatív hatása

Elsősorban a hangsugárzók alacsonyfrekvenciás átvitele szempontjából kritikus a közelükben lévő falak vagy más visszaverő felületek távolsága. Ha például egy hangsugárzót egy fal elé állítunk, akkor az abból kilépő mélyhangok minden irányban terjedve eljutnak a hátfalhoz is, s innen visszaverődnek a hallgatási pozícióba is (az ábrán piros nyíl jelzi a visszavert hangot). Ez a visszavert (reflektált) hang összeadódik a hangsugárzóból közvetlenül a hallgatási helyhez irányuló direkt hanggal (ezt jelzi az ábrán a zöld nyíl).

Elso_kiolt.JPG

Ha a visszavert hang által bejárt teljes távolság megegyezik a hang hullámhosszának (hang sebességének és frekvenciájának hányadosa) felével, akkor ez a reflektált hang és a direkt hang pont ellenfázisba kerülnek (a köztük lévő fáziseltérés pont 180 fok lesz) és gyengítik egymást. Vagyis ha a hangsugárzó előlapja egy adott frekvencián pont negyed-hullámhossz távolságban van a hátfaltól, akkor ezen a frekvencián felléphet egy igen jelentős kioltás, ami nagyon komolyan lerontja a hangsugárzó amúgy egyenletes alacsonyfrekvenciás átvitelét. Az ábra melletti táblázat felsorolja, hogy milyen hátfali távolságok milyen frekvenciákon okoznak kioltásokat. A kioltási frekvencia ki is számolható az fc = c/4D képlettel, ahol „c” a hang sebessége 344 m/sec, D a hátfal távolsága a hangsugárzó előlapjától.

Hogy a kioltás milyen mértékű az attól függ, mekkora a reflektált hang amplitúdója (energiája) a direkt hanghoz képest, vagyis nagyban befolyásolja azt a visszaverő felület nagysága és hangvisszaverő képessége. Egy biztos, ha egy ilyen kioltás hallható, akkor ezt nem lehet semmiféle hangszínszabályzással (EQ-val) helyrehozni, mivel a hiányzó szint pótlásával mind a direkt, mind a reflektált hang energiáját egyformán növeljük, s a kettő összege továbbra sem változik.

Nemcsak a hátfali visszaverődések okozhatnak azonban a hangsugárzók frekvencia-átvitelében kioltásokat. A padlóról, plafonról és oldalfalakról, valamint bármely más nagyobb hangvisszaverő felületről a hallgatás helyére a direkt hanghoz képest fél hullámhossznyi késéssel érkező reflektált hang is kioltást eredményez. A kioltás frekvenciája ki is számolható: fc = c/2(Dr-Dd), ahol „c” a hang sebessége, „Dr” a hangsugárzó és a hallgatási pont távolsága a visszaverő felület érintésével, „Dd” a hangsugárzó és a hallgatási pont közvetlen távolsága.

Törekedni kell tehát arra, hogy a hallgatás helyén minél több direkt hangot halljunk hangrendszerünk hangsugárzóiból, és minél kevesebbet a más felületekről visszaverödő hangokból. A hangsugárzók megfelelő elhelyezésével a visszaverődések megszüntethetőek illetve csökkenthetőek.

A határoló felületek hatása

Ha egy hangsugárzót egy szilárd, a hullámhosszhoz képest nagy hangvisszaverő felület – mondjuk egy fal - mellé állítunk, akkor a sugárzási tér úgymond megfeleződik, és a hangsugárzó által lesugárzott amplitúdó (hangenergia) megduplázódik (+6 dB-vel növekszik). Ez a gyakorlatban a néhányszáz Hz-es tartományban érvényesül a falba épített hangsugárzónál éppúgy, mint a közvetlenül a fal elé helyezettnél. A tipikusan a padlóra és a fal elé állított mélysugárzót két felület is határolja, ami +12 dB amplitúdó emelkedést okoz. Minden esetben kompenzálni kell ezt az amplitúdó-kiemelést, ha egyenletes és természetes frekvencia-átvitelt akarunk elérni.
A szimmetrikus elrendezés fontossága »
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 20 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#21   GURU 2011. szeptember 9., péntek - 8:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz kisist1 bejegyzésére (#20)
A "csörgő visszhang" (nem csattogó) mindíg párhuzamos felületek közötti csak lassan csillapodó hangvisszaverődésekből alakul ki, tehát nincsen lokalizálható forrása.

Diffúz lehet bármely szabálytalan felület. Annál hatékonyabb a hanghullámok megtörése, azaz annál többféle frekvencián képes szórni és nem visszaverni egy diffúz felület, minél szabálytalanabb. A rombusz egy síkgeometriai alakzat, ön felteszem, valamiféle gúla alakú mintázatra gondol. Éppenséggel az is szórhatja a hangot, de ha csak egyféle gúlák alkotják a felületet, akkor nem éppen hatékonyan.

Az üveggyapot és más a szigeteléstechnikában használatos szálas anyag (pl. a kőzetgyapot is) valóban jó hangelnyelő anyag. De bármely hang megfelelő elnyeléséhez megfelelő konstrukcióra van szükség.

Bocs, de fórumbejegyzésekben nem adhatom át azt a sok éves tanulással és tapasztalattal szerzett tudást, ami részben a megélhetésemet is biztosítja.
#20   kisist1 2011. szeptember 9., péntek - 0:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#19)
Nagyon köszönöm a választ!

Hasznos információkhoz jutottam, mert én mint laikus arra gondoltam hogy a hátfalat kell csillapítani :) De akkor arra az oldalra helyezek el csillapítást ahol a front hangfalak vannak. És tényleg igaz, mert ezt a "csattogó visszhangot" is arról az oldaltól hallom inkább.

Diffúzornak megfelelhet rombusz mintás szivacs?
Ez az úgynevezett "hangelnyelő szivacs"? Vagy ez inkább átereszti a hangot, minthogy megtörné? (ugye a hang eltérítése, megtörése a cél a diffúzionálásnál?) :)

Hangelnyelésre pedig úgy olvastam több helyen is, hogy üveggyapotot érdemes használni. Van itt egy táblázat ahol mérték a hangelnyelését, igaz sajnos nem írták hogy hány Hertz-en, de ez tűnik a legjobbnak. (az olcsó megoldások közül)
http://www.engineeringtoolbox.com/accoustic-sound-absorption-d_68.html
Léteznek még egyéb olcsó módszerek hangelnyelésre?

Köszönöm még egyszer a segítséget!
#19   GURU 2011. szeptember 8., csütörtök - 8:22 válasz erre
ez a bejegyzés válasz kisist1 bejegyzésére (#18)
Tisztelt István!

Egy fórumbejegyzésben most nem kezdenék bele fogalmi magyarázatokba, hogy pontosan mi az utózengés és a visszhang. A megküldött alaprajz alapján a szoba egymással szembeni párhuzamos falainak valamint a padló és a plafon közötti visszaverődősei okozhatnak un. „csörgő visszhangot”.

Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy a falfelületeket egy részét (a probléma súlyosságától függően a felület harmadát - felét) csillapítani és tagolni azaz diffúzzá tenni egyaránt kell. A tagolás megoldható bútorokkal, könyvespolccal rajta könyvekkel, vagy kifejezetten a célra szolgáló diffúzor szerkezettel (ezek készülhetnek szabálytalan méretű és elhelyezkedésű fakockákból vagy más anyagokból). A megfelelő hatákonyságú hangelnyeléshez a hangelnyelő anyagot (szivacsot, szálas anyagot, stb) nem közvetlenül a falfelületre kell feltenni. Kell lennie egy minimum 2,5 cm légrétegnek a fal és csillapító anyag között, vagyis egy szerkezetet kell építeni.

A szoba hátsó falán inkább a diffuzitást kell növelni, a front falon hasznosabb a több csillapítás, az oldalfalakon a kettő kombinációját kell alkalmazni. A padló és a plafon közötti visszaverődések is okozhatnak gondot főleg kis belmagasságban és kövezett helyiségben.

Mindebből látható, hogy nem olyan egyszerű kérdés ez. Lehet persze kísérletezni amatőr megoldásokkal, de „költséghatékonyabb” lehet a szakértelmet megfizetni.
#18   kisist1 2011. szeptember 7., szerda - 20:09 válasz erre
Tisztelt Guru!

Házi mozim van itthon, és van egy kis problémám az állóhullámokkal, és a rezonanciával (vagy visszhanggal vagy lecsengéssel nem tudom hogy fogalmazzak).

Az állóhullámokon próbálok javítani a cikkekből tanultak alapján, ezzel kapcsolatban majd vissza is jelzek hogy mire haladtam, viszont a visszhanggal nem tudom mit kezdjek.

Eléggé üresek a falak a szobában, és a közép és magas tartomány hangjai hajlamosak visszahangzani. Például ha kiáltok egyet, vagy fütyülök, akkor eltelik kb 1 másodperc mire újra csend lesz. És a visszhang nem is azon a hangon van amin én kiáltok, hanem másmilyen, olyan csattogó hang lesz belőle.
Ezért arra gondoltam (igaz nem tudom mennyi haszna lenne) hogy veszek szivacsot, és azt helyezem fel a falra. Van egy szivacsnagykereskedés a közelben ahol tudnék ebből a "hangelnyelő szivacs"-ból venni de ez elég vékony (3cm), vagy tetszőleges vastagságban tudnék levágatni, többfajta sűrűségű szivacstömbökből és az ára se lenne olyan vészes. Sajnos nálam szempont a befektetett összeg. Érnék el ezzel javulást visszhang csillapítás terén? Egy sűrűbb 10-15cm vastag szivacsbevonattal a szoba hátsó falán? (aminek háttal ülök úgy értem)
Vagy milyen egyéb úgymond "költséghatékony" megoldást tudna javasolni?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel
István

Ui.: Itt egy kép a szobámról.
http://imageshack.us/photo/my-images/850/hzimoziszobapontos.png/
#17   GURU 2007. december 4., kedd - 22:55 válasz erre
ez a bejegyzés válasz lulu77 bejegyzésére (#16)
Üdv Lulu77!

Ha kezdő vagy, akkor ajánlok még egy kis olvasnivalót (Klikk az alábbi linkekre):
A házi-mozi hangja
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)

A front hangsugárzókat semmi esetre sem célszerű a szekrénysor tetejére helyezni (sokkal magasabbra mint a TV), mert akkor a képtől teljesen elválik a hang.

Én nem fogom helyetted eldönteni, hogy milyen erősítőt és hangsugárzókat vegyél. Annyit tanácsolhatok, hogy a kis szatellit hangsugárzók elhelyezése egyszerűbb.
#16   lulu77 2007. december 4., kedd - 20:28 válasz erre
Üdv Guru!

Én teljesen kezdö házimozizo lenék,vagyis szeretnék az leni,,Örülnék ha tudnál segiteni!
Néztem a helyes hangszoro elrendezést de nekem ez teljesen kivitelezhetetlen!,, 5*5-ös szobám van ,szemböl a szekrénysor közepén tv ,hátul szintén szekénysor oldalt ajto másikoldalt ablak!
Szoval csak a szekrénysor tetején tudnék hangszorot elhelyezni elöl és hátul .
A kérdésem az lene milyen rádios erösitöt ? milyen hangszorokat? mekorát? hány darabot? kellene elhelyeznem ahoz, hogy élvezhetö legyen,
Vagy ez egyáltalán kivitelezhetö ?
#15   GURU 2007. október 1., hétfő - 20:02 válasz erre
ez a bejegyzés válasz izso bejegyzésére (#14)
Tisztelt Izsó!

A cikk pont arról szól, hogy otthon is ugyanazt a hangsugárzó elhelyezési elrendezést érdemes választani, amit a stúdiókban is használnak. Ez pedig azonos azzal, amit a DVD-Audio hallgatáshoz ideálisnak írtam le "A házi-mozi hangja" című cikkben.

Tehát ami ideális az 5.1 csatornás hangú DVD-Audio-hoz, az ideális az 5.1 csatornás filmek hangjához is.
#14   izso 2007. október 1., hétfő - 18:50 válasz erre
Tisztelt Guru!

A hangszórók elhelyezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Korábbi írásodból ("A házi-mozi hangja") úgy értelmeztem, hogy a sugárban elhelyezett hangsugárzók DVD-Audio hallgatásához ideálisak, filmezéshez más elhelyezés javasolt!?

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdv: Izso
#13   Joda 2007. augusztus 25., szombat - 22:37 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#12)
Tisztelt GURU!
Ezer köszönet a segítségért, át fogom tanulmányozni, azt én is tudom hogy ebbe a szobába egy ,,kicsit" túlméreteztem, de jövö év elején költözöm, az új helyen már nagyobb tér lesz a házimozi számára... :-) Mégegyszer köszönöm segítségét!!
#12   GURU 2007. augusztus 25., szombat - 22:19 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Joda bejegyzésére (#11)
Tiszteletem Joda!

A legjobb elhelyezésük ezeknek a méretes és nagyteljesítményű hangsugárzóknak egy jóval nagyobb szobában lenne. Frontsugárzónak az E60-as is bőven sok lenne az említett szűk térben, s akkor legalább négy azonos sugárzó alkotná a hangrendszert, ami nem hátrány.

A Házi-mozi hangsugárzók elhelyezése és a szoba akusztikai kölcsönhatásai (Klikk rá!) című cikkben pedig minden szükséges információ megtalálható a hangsugárzók elhelyezéséről.
#11   Joda 2007. augusztus 25., szombat - 18:49 válasz erre
Legmélyebb tiszteletem!
Egy kis segitséget szeretnék kérni hogy nekem mi lenne a legjobb elhelyezés a hangfalaim számára a szobámban. szoba méret: 3x3m :-) Front hangfal: Jbl e90. Sub: még nincs Center: Jbl: ec25 Háttér:Jbl e60 Háttércenter: Jbl ec25.
#10   GURU 2007. augusztus 8., szerda - 12:00 válasz erre
ez a bejegyzés válasz matty66 bejegyzésére (#9)
Üdv!

A hátsó reflexnyílású hangsugárzókat nyilván nem lehet falba építeni, és legalább 5 centit illik hagyni a nyílás és a fal között, hogy a levegő mozogni tudjon.

A reflex konstrukciót úgy illik megtervezni, hogy a mélyhangszóró membránja és a reflexnyílás által keltett hanghullámok azonos fázisban legyenek. Ezért a cikkben leírtak ezekre a hangsugárzókra is igazak.
#9   matty66 2007. augusztus 8., szerda - 11:30 válasz erre
Üdv!

Köszi a cikket!

Azt szeretném kérdezni, hogy a hátsó reflexnyílásos fronthangfalaknál mennyire igazak a leírtak? Konkrétan Magnat Vector 55.
#8   sassska 2007. július 16., hétfő - 22:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#7)
Szia Guru
Köszönöm a Tőled már megszokott,korekt választ,jó pihenést kívánok Neked,aztán hasonlóan jó munkát.
Üdv:Sanyi
#7   GURU 2007. július 15., vasárnap - 19:52 válasz erre
ez a bejegyzés válasz sassska bejegyzésére (#6)
Szia Sanyi!

Valóban rosszul kalkuláltam – mentségemre a balatonlellei könyvtárban írtam a választ, és nem figyeltem oda a számolgatásnál. Tehát a hatásos csillapításhoz legalább negyed hullámhossz vastagságúnak kell lennie a csillapító anyagnak (ilyen mélyhang elnyelést egyébként a nagy helyigény miatt szinte sosem alkalmazunk, még stúdiókban sem). Vagyis az 5 cm vastagságú csillapítás 1,7 kHz, az 5+5 cm 850 Hz és e felett hatásos, tehát mélyhangok elnyelésére nem alkalmas.

Én nem azt írtam, hogy „150 köbméternél kisebb helyiségben általában felesleges a magasakat csillapítani”. Én azt írtam, hogy „a szoba utózengését … 150 köbméternél kisebb helyiségben általában felesleges” külön csillapítani, s bár azt nem tettem hozzá, de egy bebútorozott, szőnyegezést és függönyöket is tartalmazó szobára gondoltam. Azt nem kétlem, hogy a teljesen üres 70 köbméteres szobád „csengett bongott”, ami egyébként nem visszhang (az Tihanyban volt valaha), hanem utózengés, és legfeljebb un. „csörgővisszhang”, amit a párhuzamos falfelületek között csillapítatlanul ide-oda verődő hang okoz. Természetesen egy ekkora szobának is van utózengése, és az 5 centis tojástartó szivacs pótolhatja a függönyök, a szőnyegek és a bútorok kárpitjának csillapítását, tehát nem kétlem, hogy megszüntette a „csengést és bongást”, de a jellemzően a hangsugárzók mélyhangátvitelét érintő korai reflexiók csillapítása ellen nem sokat ér.

Az emberi beszédhang egyébként tipikusan a 300 Hz és 3,4 kHz közötti frekvenciatartományba esik.

Nem kétlem, hogy a sarkokban általad kialakított mélyhang-csapdák hasznosak. A mélyhang-elnyelés mindig jótékonyan hat.
#6   sassska 2007. július 15., vasárnap - 7:56 válasz erre
ez a bejegyzés válasz sassska bejegyzésére (#5)
Valamit azért nem értek.
Azt mondod a szivacs csak 3,4kHz felett csillapít.Na már most egy üres,csillapítatlan szobában a beszédem úgy visszhangzik hogy nagyon.
A szivaccsal bélelt szobában ez a jelenség nem tapasztalható.Én nem hiszem hogy a beszéd frekvenciája 3,4kHz felett lenne.Szerintem még vastagon 1,8kHz alatt is van.Vagyis a szivacs alacsonyabb frekvencián is csillapít.Ha egy filmben a főhős monológját nem csak a centerből hallom hanem a hátam mögül is az engem zavar.Szivaccsal vagy közetgyapottal bélelt szobában a szereplő nem beszél vissza magának.
A szoba 4 sarkát 80centis háromszögben megtörtem,és szivaccsal tömtem ki.Megszüntek az alacsony frekvenciás állóhullámok,a szoba nem búgótt,a szivacsnak köszönhetően nem csilingelt,nem visszhangzott.A sarkok letörése a sarokba állított szivacshengereket/ a szakirodalomban basszuscsapdaként emlegetik/ hivatott kiváltani.Amit én csináltam csak egy kontár sufni tuningja,de vitán felül működik nálam.A szoba akusztikája klasszisokkal jobb lett.Maximális elismerésem és tiszteletem a szaktudásodnak,nekem nincs semmilyen ezirányú végzettségem,a tapasztalat mégis azt mondatja velem valami sántít a mondandódba.
Üdv
Sanyi
#5   sassska 2007. július 14., szombat - 14:29 válasz erre
ez a bejegyzés válasz sassska bejegyzésére (#3)
Köszi a választ,a mérettel kapcsolatban igazad van,butaságot írtam.Viszont az meglepett hogy 150 köbméternél kisebb helyiségben általában felesleges a magasakat csillapítani.Nekem 70 köbméteres a mozi légtere,hát mit mondjak csillapítás nélkül csengett bongott az egész.Igaz hogy nincs benne semmi csak a hangrendszer,plusz az ülések. Nekem nem tetszett.
Szia
Sanyi
#4   GURU 2007. július 14., szombat - 10:31 válasz erre
ez a bejegyzés válasz sassska bejegyzésére (#2)
Szia Sassska!

Nem ismerem ugyan a "tojástartó szivacs" csillapítási tulajdonságait, de ha ideális csillapító anyag is lenne - amit kétlek - akkor is ebben az 5 centis vastagságban legfeljebb 3,4 kHz felett csillapítana bármit is. Ugyanis egy fal elé helyezett hatásos csillapításnak legalább olyan vastagnak kell lennie, mint a csillapítandó frekvencia hullámhosszának negyede. Vagyis, további 5 cm kőzetgyapottal kiegészítve is legfeljebb 1,8 kHz felett lenne hatásos, aminek a hátfali reflexiók okozta kioltások szempontjából nincs értelme, mert ezen a frekvencián a hagnsugárzók már elég irányítottak ahhoz, hogy hátra hangot már nem sugároznak.

Ez az 5 cm csillapítás csak a szoba utózengését csökkentheti, ami egy 150 köbméternél kisebb helyiségben általában felesleges.

A B&W 703 reflexnyílása elől van, a hangsugárzót tehát teljesen a falhoz lehet állítani, s ez a kb. 30 cm (én ugyan úgy tudom, hogy 36cm a mélysége) távolság, ami az előlapja és a hátfal között van, azt jelenti, hogy az első kioltás 300Hz-en lépne fel. Nos az elég nagyméretű előlap miatt ez a hangsugárzó 300Hz-en már nem túl sok hangot sugároz hátra, így ez a hátfali reflexióból adódó kioltás nem befolyásolja lényegesen frekvencia-átvitelét.
#3   sassska 2007. július 14., szombat - 7:59 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Még valami.Ha a szivacs kevés segít-e ha alá rakok 5 centi kőzetgyapotot?
Köszi szia
Sanyi
#2   sassska 2007. július 14., szombat - 7:49 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Szia Guru
Örömmel olvastam a cikket,régóta várok valami hasonlót.Nálam 5 centi vastag tojástartó szivaccsal van csillapítva a szoba.Szeretném megkérdezni hogy ez az anyag hány Hz-től fölfelé csillapít.B&W 703-as frontjaim vannak.Ha teljesen a falhoz rakom fellép-e kioltás vagy a szivacs ott már csillapít?A hangsugárzó mélysége 29cm tehát ha jól értelmeztem a cikket az előlapja ennyire van a faltól.Ha durván 300Hz-től csillapít a szivacs nincs kioltás.Javíts ki kérlek ha valamit félreértettem.
Köszi:
Sanyi
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Disney: olcsóbb streaming szolgáltatást és új filmeket ígér a stúdió
[2017.11.14. 21:52]
» Logitech: jövő márciustól minden Harmony Link működésképtelen (Frissítve)
[2017.11.10. 18:16]
» Erősítő csatlakoztatása.
[2017.11.03. 18:37]
» Help me!
[2017.10.30. 8:56]
» Milyen TV-t vegyek? (2017.)
[2017.10.17. 14:10]
PARTNEREINK