OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2003. október 10., péntek 
Videó sorfelbontás és progresszív képfrissítés
A videó világának sokak számára rejtélyes számait (480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p) és a „váltott-soros” illetve „progresszív” képfrissítés mibenlétét igyekszik elmagyarázni ez a cikk.
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

A TV és videó rendszerekről

Kezdjük az alapokkal. Az analóg PAL illetve NTSC (ez utóbbi paramétereit dőlt karakterek jelzik) szabványok szerint működő televíziók a néző által látott mozgóképet másodpercenként 25 illetve 30 képből állítják elő. Ezek mindegyike állókép, de olyan gyorsan villannak fel egymás után, hogy agyunkban folyamatos mozgássá áll össze a képek sorozata, akár a mozifilmek esetében.

valtott-soros.gif


Minden kép 576 (480) aktív sorból áll. A képcsöves TV-k elektronsugára mindenegyes képet soronként rajzol fel a képernyőre, mégpedig két ütemben. Az első ütemben az elektronsugár a páratlan számú sorokat rajzolja fel 1-től, 575-ig (479-ig). Ez az ütem 1/50-ed (1/60-ad) másodpercig tart. A második ütemben a páros számú sorok kerülnek felrajzolásra 2-től, 576-ig (480-ig). Ez is 1/50-ed (1/60-ad) másodpercet igényel. Vagyis a két „félkép” teljes felrajzolása 1/25-öd (1/30-ad) másodpercet vesz igénybe. Ezt a képmegjelenítési technikát nevezik váltott-soros képfrissítésnek, az angol terminológiában ez az „interlacing vagy interlaced scan”.Az analóg tévéadókból sugárzott videó információ arra is időt biztosít, hogy a képcsöves TV-k visszaállíthassák elektronsugarukat a képernyő tetejére, hogy készen álljanak az új sorok megjelenítésére. Ezért két részletben 49 (45) „vak” sorból álló kioltási szakaszt iktatnak a félképek közé. Ebben a 49 (45) „vak” sorban nincs képinformáció, csak szinkronizálási célt szolgálnak (a teletext információt is itt viszik át), és időt adnak a TV készüléknek, hogy felkészüljön a következő félkép felrajzolásához. Vagyis mindenegyes kép 576 + 49 = 625 (480 + 45 = 525) sorból áll. Szóval, ha azt halljuk, hogy a TV 625 (525) soros, akkor ez azt jelenti, hogy a videojel 625 (525) soros, de ebből csak 576 (480) sor tartalmaz aktív videó információt, mely a képernyőn megjelenik.

Ezt a szabványos TV formátumot szokás 625i-nek (525i) jelölni, melyben az „i” az angol interlaced azaz váltott-soros kifejezésre utal. Legtöbbször azonban az 576i (480i) megjelölést használják az analóg váltott-soros 576 (480) aktív sorra utalva. A szabvány felbontású, angol elnevezéssel Standard Defininition televíziózás, röviden SDTV még a digitális DVB (DTV) műsorsugárzásban is váltott-soros 576i (480) formátumú maradt.
A nagyképernyő és a váltott-soros képfrissítés »
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 5 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#6   GURU 2003. október 14., kedd - 16:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz jusztin bejegyzésére (#5)
Justin!

A HDTV elterjedésével kapcsolatban a 22-es csapdája hasonlatod valóban igaz, de tudnod kell a „kapitalisták” ha profitot látnak egy igazi piaci igényben azt mindig kielégítik.

A http://www.euro1080.tv -on Te magad is azt olvashatod, hogy a háztatásoknak szánt MAIN channel napi 4 órás műsorával az a céljuk, hogy a csatorna indulását támogassák és a nagyfelbontású berendezések eladását stimulálják. És bár az induláskor előfizetés és dekódolás nélkül lesz fogható, de sejtelmesen ezt csak az első évekre ígérik (ez a beetetés). Az igazi bevételi forrást az EVENT channel jelenti az Euro1080 számára.

A Dolby Pro Logic IIx –nek pontosan annyi értelme van, mint a Dolby Pro Logic II-nek. Ez is a sztereó, mátrix surround vagy 5.1 csatornás hangból szimulál 6.1 ill. 7.1 csatornás hangot. Ennek az értelme, hogy a napjainkban még többségében 5.1 csatornás hangú műsorok megszólaltathatóak ennek az algoritmusnak a segítségével mondjuk 7.1-es rendszeren.

GURU
#5   jusztin 2003. október 14., kedd - 11:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#4)
Guru!

Köszönöm a cikket, bár még kicsit közdök vele mert a német tudásom 1 nagyon fontos mondatig terjed "zwei beer bite" :) Mindenesetre majd valaki segít fordítani.
A HDTV beindulása persze kicsit olyan mint a 22-es csapdája: addig nem érdemes az adóknak beruházni míg nincs sok HDTV-vel rendelkező néző, viszont addig nem lesz sok, amíg nem lesz mit nézni. Mindenesetre az olimpia és a foci-vb nagy TV marketing időszak, és optimista természet vagyok, reménykedem.
És a link amit te biztosan jól ismersz, de hátha nem mindenki: http://www.euro1080.tv

A technika elavulása persze-persze igaz, de azért minden új marketingfogás miatt kár új készülékeket vásárolni. Szerintem ilyen felesleges dolog lesz a Dolby ProLogic II-EX is amiről nemrég hallottam. Minek?!

Szóval ha valaki most vesz egy jobb rendszert, azért 4-5 (esetleg 6)évig nem hiszem hogy le akarja majd cserélni, főleg ha HDTV kompatibilis.

Jusztin
#4   GURU 2003. október 12., vasárnap - 13:20 válasz erre
ez a bejegyzés válasz jusztin bejegyzésére (#2)
Justin!

Találtam egy cikket, ami annak esélyét elemzi, hogy Europa egyik legnagyobb fizetős TV állomása a Premiere esetleges 2004-ben HDTV műsorsugárzásba kezd. Érdemes elolvasni.

A link: http://www.areadvd.de/index.html
A cikk címe: HDTV 2004 bei Premiere - oder auch nicht (németül van).

A cikk lényege, hogy a Premiere-rel kapcsolatos ilyen irányú hírek nem igazán megalapozottak, mert csak csekély számú - a HDTV miatti - új előfizetőre számítanak, viszont a jelentős költségek (a sávszélesség is pénzbe kerül) miatt gazdaságilag nem megalapozott egy HDTV program.

GURU
#3   GURU 2003. október 11., szombat - 19:03 válasz erre
ez a bejegyzés válasz jusztin bejegyzésére (#2)
A HDTV (720p ill. 1080i) felbontása valóban lenyűgöző élmény. Jómagam az először 1988-ban láttam ilyet Tokióban a Sonynál. Hát jó régen volt, és bár tudom sokáig „küszködtek” az érdekeltek a szabványosítással, de ez csak részben oka annak, hogy a dolog nem terjedt el az elmúlt 15 évben. Továbbra is fenntartom, hogy a műsorkészítők és sugárzók finoman szólva nem érdekeltek a HDTV elterjesztésében. Az ASTRA-ról majdan sugárzásra kerülő HDTV (Lásd a portál HÍR-ek: HDTV Európának [2003.08.12.]) programok biztosan csak fizetős csatornákon lesznek foghatóak, s nem véletlen, hogy azok egy részét csak speciális „e-mozikban” fogják vetíteni jegyvásárlóknak.

Szerintem szórakoztatóelektronikai berendezést vásárolni „hosszabb távra” értelmetlenség. Ezek a készülékek ma már ugyanolyan gyorsan avulnak el, mint a számítástechnikai berendezések. Amikor például a projektorok „tudása” átlag 18 havonta „megkétszereződik” és áruk átlag „feleződik”, botorság most megvenni egy olyan vetítőt, amit talán csak 2-3 év múlva használunk ki. Például az említett 1280*720 pixel felbontású Mustang/HD2 DLP projektorok ára kb. egy évvel ezelőtti megjelenésükkor 9000 USD (nálunk bttó. 3 millió Ft) volt. Ma már 2 millió Ft körül is megkaphatóak, sőt a BenQ PE8700-as bttó. 1,6 millió Ft.

A Pioneer DV-868AVi-S (jövő héten már fenn lesz a portál adatbázisában, bár az első darabok megérkezésére a forgalmazó szerint még novemberig várni kell) és a 2003-2004 EISA díjas DVD lejátszó, a SAMSUNG DVD-HD935 felbontás-javító áramköreinek képességeire én is kíváncsi vagyok. De azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy egy 720*576 (vagy 480) pixel nativ felbontású DVD-Video anyagból nem lehet „valódi” HDTV felbontást csinálni ez ellentmondana a kauzalitás elvének).

Én csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy akik beruházáson gondolkodnak, azok a HDTV-re várva ne késlekedjenek a vásárlással, mert a nagyképernyős progresszív képfrissítésű videó olyan nagy minőségi lépést jelent, amit nem szabad kihagyni. Azt úgysem kerülheti el senki, hogy – legalábbis műszakilag - a ma megvett „baromi drága” rendszere 2-3 év múlva elavuljon.

Ami pedig azt illeti, hogy „2-3 év … múlva már itt is komolyabban beindul a HDTV-zés SZERINTEM”(Justin).

Justin, bár a próféta szólna belőled.

Üdv: GURU
#2   jusztin 2003. október 11., szombat - 11:59 válasz erre
Nem teljesen értek egyet az összegzéssel. Volt már szerencsém látni 720p ill. 1080i képet és a különbség megdöbbentő. Ha valaki hosszabb távra tervez (mondjuk projektor vásárlással) igenis érdemes 1280*720 felbontású DLP gépet venni mert pl. 2004-ben az Astra műholdról nézhetjük a foci vb-t az olimpiát, és még rengeteg műsort HDTV minőségben.
Ezen kivűl a Pioneer most hoz ki egy olyan DVD lejátszót DV-868 ami DVD lemezről 720p v. 1080i képet is tud kiadni valami "őskövület" T-REX nevű (hogy lehetett ilyen hü*ye nevet adni neki) sorduplázóval (sornégyszerező?).
Ha valaki most készül beruházni szerintem jól gondolja meg hogyan dönt, mert lehet hogy a baromi drága rendszerét 2-3 év mulva már elavultnak fogják tekinteni. (Ennyi idő múlva már itt is komolyabban beindul a HDTV-zés SZERINTEM)

Üdv Jusztin
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK