OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Milyen TV-t vegyek? (2017.)
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2003. november 20., csütörtök 
A HDMI
A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.
Tartalom:
« előző oldal  1/3  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

A házi-moziban már évek óta megszokott az „igényes hang” audiojeleinek digitális továbbítása. A Dolby Digital ill. DTS tömörített hangjelei a DVD lejátszók digitális optikai vagy koaxiális kimenetei az AV vevőerősítők vagy előerősítő-processzorok hasonló bemeneteihez csatlakoznak. Legújabban pedig már a nagyfelbontású sokcsatornás DVD-Audio ill. SACD tömörítetlen digitális audiojelek átvitele is – a szükséges másolásvédelemmel egyetemben - kezd gyakorlattá válni. Erre példa a Pioneer által alkalmazott i.LINK (IEEE1394) interfész, melyet megtalálhatunk a DV-868AVi-S DVD-Audio/Video SACD lejátszón ill. a VSA-AX10i-S, VSA-AX5i AV erősítőkön, valamint a DenonLink a gyártó DVD-A1 csúcslejátszóján és AVC-A1SR legnagyobb vevőerősítőjén alkalmazott csatlakozó felület.

Jó ideig a jelforrás és a képmegjelenítő eszköz között a videó információ átvitele azonban - néhány ritka kivételtől eltekintve - szinte csak a „jó öreg” analóg úton zajlott. Mostanra ez is megváltozni látszik a Digital Visual Interface (DVI) megjelenésével, mely a vizuális oldalon is megteremti a digitális adatátvitel lehetőségét. Így „napjaink szép új digitális házi-mozi világában” még mindig két digitális összeköttetésre van szükség: egy a képhez, egy pedig a hanghoz. A HDMI (High Definition Multimedia Interface) kiagyalói ezt a két összeköttetést túl soknak találták és megalkották ezt az új összekapcsolási szabványt, mely az ismert legjobb minőségű digitális képinformációt és a szintén digitális hangot mindenféle további felesleges csatlakoztatás nélkül egy kábelen továbbítja.

A Pioneer elsőként szánta el magát arra, hogy kiaknázza a HDMI előnyeit és számos új termékében alkalmazza azt. Ezek közé tartoznak a PDP-504HDE és PDP-434HDE plazma TV-k valamint a DV-868AVi-S és DV-668AV-S DVD-Audio/Video SACD lejátszók. Reményeink szerint hamarosan kipróbálhatjuk ezeket a berendezéseket és beszámolhatunk róluk.

Addig is azonban lássuk milyen technológiát és előnyöket jelent a HDMI.
A HDMI jellemzői és előnyei »
Tartalom:
« előző oldal  1/3  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 16 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#17   edgeri 2010. június 10., csütörtök - 12:40 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#16)
Szia GURU!
Köszi ismét a választ! Üdv!
#16   GURU 2010. június 9., szerda - 14:20 válasz erre
ez a bejegyzés válasz edgeri bejegyzésére (#15)
Szia Edgeri!

A HDMI szabványon többféle videojel formátum továbbítható, ezek egyike a 1080/24p is, ami a Blu-ray lemezeken kiadott filmek elterjedt formátuma.

Már a legolcsóbb AV erősítők kapcsolós (switcher) HDMI csatlakozása is változatlanul továbbítja a bejövő digitális videojelet, a jelismétlős (repeater) funkciójú HDMI csatlakozás pedig leválasztja a digitális hangjelet annak erősítéséhez és csak a képjelet továbbítja. Csak a felső-közép és felső kategóriás AV erősítők videoprocesszorai képesek arra, hogy bármiféle bemeneti digitális jelből (így a 1080/24p jelből is) bármilyen más digitális kimeneti jelet állítsanak elő átkonvertálással.

Ha a Blu-ray lemezen 24p jel van, de a TV nem képes ennek feldolgozására, akkor a lejátszón beállítható egy másik a TV álatal fogadott kimeneti jelformátum.
#15   edgeri 2010. június 9., szerda - 11:28 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#14)
Szia GURU!
Köszönöm a választ! Még egy kérdés ezzel kapcsolatban. Olvastam erősítők leírásában, hogy a HDMI-vel egyetemben a 24p jelet is tudják fogadni, de ez mit jelenthet konkrétan, hogy ha a tv nem bírja a 24p-t, akkor ezt az erősítő megoldja helyette a feldolgozást? Vagy azt, hogy valahogy "felerősíti" ezt a jelet, vagy pedig az égvilágon nem jelent semmit, csak továbbítja ezt a jelet is veszteség nélkül a HDMI-n keresztül a tv-be? Köszi, üdv!
#14   GURU 2010. június 8., kedd - 13:01 válasz erre
ez a bejegyzés válasz edgeri bejegyzésére (#13)
Szia Edgeri!

Elméletileg jobb lehet a képminőség, ha a médialejátszóról származó natív felbontású képtartalom jelét át kell konvertálni és felskálázni a képernyő felbontására (mondjuk 576i-ről 1080p-re) és az erősítőbe igényesebb, nagyobb tudáaú videojel feldolgozó processzort építenek, mint a TV-be.
#13   edgeri 2010. június 8., kedd - 10:42 válasz erre
Sziasztok!
Egy elméletibb jellegű kérdésem lenne. Ha van egy médialejátszóm (PlayOn mini, vagy PS3) és a HDMI kábelt egy HDMI-t is fogadni tudó erősítőbe dugom, akkor szebb képet kaphatok annál, mintha egyből a tv-be dugom a HDMI-t? Röviden: a HDMI-s erősítők láthatóan/érezhetően fel tudják javítani a képet, vagy csak "elméletben"? A válaszokat előre is köszi!
#12   GURU 2010. május 28., péntek - 18:32 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#11)
Lásd erről a cikket: HDMI: új kábel megjelölési szabályok
#11   augustus 2010. május 28., péntek - 18:16 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Megszűnik az 1.3, 1.4 stb verziószám.
Helyettük HDMI Standard, ill. HDMI High Speed lesz.
http://www.hdmi.org/download/guidelines/2009_11_18_RevisedTradeLogo_Guidelines_FINAL_a.pdf
#10   augustus 2008. július 20., vasárnap - 23:55 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#8)
Nem csak az Ethereal vadonatúj platinum szériás kábele tudja átvinni az 1440p-t, de pl. a Wireworld 3 éve gyártott Silver Starlight 52 kábele is, méghozzá 12 méter hosszban is. Igaz 1m ára 270$, Európában 270font.
1440p műsor a fogyasztóknak még nem elérhető, de előbb-utóbb - látva az 1080p bizonyos elégtelenségeit - be fog jönni. Előbb, mint az Ultra HD.
#9   TechShop 2008. július 20., vasárnap - 17:04 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Üdv!

Létezik HDMI csatlakozó külön is:

Link

Bence
#8   augustus 2008. május 21., szerda - 19:39 válasz erre
http://www.etherealhometheater.com/news.aspx?id=20
Ki tud erről az új fejlesztésről: 1440p felbontás?
#7   lali66 2008. május 14., szerda - 16:39 válasz erre
koszonom a segítséget.
#6   bigzee 2008. május 14., szerda - 8:50 válasz erre
ez a bejegyzés válasz lali66 bejegyzésére (#4)
Szia!

Nekem ugyan Panasonic plazmám van, nem lcd, de én is ezzel a dvi-hdmi-vel próbálkoztam...ma jön a szervíz szerelője garanciában cserélni a tv-n a hdmi csatit! Vigyázz vele! Ismerik a problémát a Panasonicnál, de nem tudják mi az oka. Nem forrasztgatnak semmit, hibás panel ki, új be, kész!

Nem az enyém az első eset, hogy kifingatta a pc a tv kimenetét! Ott a normál vga bemenet, inkább azzal kötögesd, ezzel nincs semmi baj!

Z
#5   GURU 2008. május 13., kedd - 22:39 válasz erre
ez a bejegyzés válasz lali66 bejegyzésére (#4)
Ha a számítógép grafikai motorja képes a TV készülék számára elfogadható jelet előállítani, sőt esetleg fel is ismeri a TV-t, mint monitort, akkor igen.
#4   lali66 2008. május 13., kedd - 20:48 válasz erre
Szeretnék érdeklodni,hogy a DVI-HDMI kabel segítségével osszekothetem e a szémítogepem az LCD TV mmel.A számítogepemen van DVI kimenet az LCD /Panasonic Viera/is van 2 HDMI csatlakozo.a segítséget elore is megoszonném.
#3   GURU 2004. december 10., péntek - 12:37 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Ernest bejegyzésére (#2)
Tökéletesen látod a HDMI-HDMI kábel falba húzásának problémáját. Sajnos jelenleg nincs utólag szerelhető HDMI csatlakozó, és a szerelt változatok szélessége kb. 2 cm, ami akadályozza a behúzást.

Cégünk az AV KREATÍV KFT foglalkozik házi-mozi rendszerek tervezésével és kivitelezésével is, és ennek része az installáció, mérés-kalibrálás is.
#2   Ernest 2004. december 10., péntek - 10:05 válasz erre
Denon DVD3910-Sony HS-50 összekötésére a HDMI-HDMI vagy a progresszív komponens között kellene választanom, légyszi segíts.A vezetéket a falban lévő csőben szeretném vinni ami olyan 18 mm lehet belső átbérőben asszem, de majt még lrmérem.lehet bels
A HDMI elvben jobb ugye? De a valóságban csak úgy tudom behúzni, ha az egyik oldalon nincs csatlakozó, akkor honnan vegyek csati-t, aztán meg nem is olyan egyszerű lehet ezt bekötni...A 3xRCA cinch komponenst még valahogy csak-csak behúznám (a Kácsa-féle talán befér) és azt dugózni is könnyebb, csak hát az meg nem digit ugye..Szóval itt megáll a tudomány. Esetleg Ti vállaltok ilyen install féle munkát?, akkor még hozzá jöhetne a proji, meg a rendszer belövése,kalibrálása is.
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Disney: olcsóbb streaming szolgáltatást és új filmeket ígér a stúdió
[2017.11.14. 21:52]
» Logitech: jövő márciustól minden Harmony Link működésképtelen (Frissítve)
[2017.11.10. 18:16]
» Erősítő csatlakoztatása.
[2017.11.03. 18:37]
» Help me!
[2017.10.30. 8:56]
» Milyen TV-t vegyek? (2017.)
[2017.10.17. 14:10]
PARTNEREINK