OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2008. december 1., hétfő 
Elindult a MinDig TV digitális földi televíziós szolgáltatás
2008. december 1-jén 17.30 órakor elindult az előfizetési díj nélküli csatornákat tartalmazó digitális földi televíziós (DVB-T) szolgáltatás, a MinDig TV, a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programjával.
170925_lumen_banner.gif

A digitális földi platform elindításának első lépcsőjeként az Antenna Hungária (AH) csoport megállapodást kötött a Duna Televízióval két előfizetési díj nélkül vehető csatornájának - a Duna TV HD, a Duna II Autonómia SD formátumban - 2008. december 1-jétől történő sugárzásáról. Az új platform jelentős társadalmi küldetést kíván betölteni, mely alapján minden magyar állampolgár számára biztosítja az előfizetési díj nélküli információ-szolgáltatáshoz való jogot, növekvő tartalomválasztékkal és új jellemzőkkel, mint például a nagyfelbontású televízió (HD), vagy az elektronikus programkalauz (EPG).

A kereskedelmi csatornákkal kapcsolatban számos médiatársasággal folynak tárgyalások, ám világossá vált, hogy a MinDig TV platformra való csatlakozási döntéseiket megnehezíti, hogy az új médiatörvény hiányának következményeképpen e társaságok működését illetően nincsen világos szabályozás az új digitális korszakra vonatkozóan. Emellett az AH kizárólag a versenytörvény szellemében jár el és nem hajlandó olyan szerződéseket aláírni, amelyek ezt a törvényt sértenék.

Az európai országok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a digitális földi televíziós szolgáltatások bevezetése bonyolult és hosszú folyamat. Ugyanezekből a példákból kiindulva az is megállapítható, hogy mindegyik előfizetési díj nélküli digitális földi szolgáltatás sikeres lett, függetlenül attól, hogy mennyi időt vett igénybe a szolgáltatás bevezetése. Az AH továbbra is arra koncentrál, hogy a digitális földi televízió hasonlóan a többi európai országhoz, sikertörténet legyen Magyarországon is.

A csatornaválasztékot illetően az AH csoportnak egyelőre a Duna Televízióval van aláírt szerződése, ezért a kínálatban a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programja jelent meg az induláskor. Az AH előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Televízióval, valamint kereskedelmi csatornákkal a platformra történő felkerülésükről, és a társaság bízik benne, hogy az előfizetési díj nélküli szolgáltatás további HD és SD formátumú csatornákkal bővülhet a következő hetekben. Az AH bízik benne, hogy az új médiatörvénnyel és egyéb nyitott ügyekkel kapcsolatos kérdések a közeljövőben tisztázódhatnak, fentiek jelentősen hozzájárulhatnak a MinDig TV szolgáltatás kínálatának véglegesítéséhez.
MinDig_TV2.jpg


Az AH intenzív hálózatkiépítésének – mely nagyságrendileg 25 milliárd forint lesz a következő 4-5 év során – köszönhetően a MinDig TV digitális földi előfizetési díj nélküli televíziós sugárzás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomásokon december 1-jén délután 17.30 órakor közel 60%-os lakossági lefedettséggel elindult.

A szolgáltatás igénybevételéhez szélessávú UHF tető- esetleg szobaantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel rendelkező televízió szükséges. Decembertől megjelennek az üzletek kínálatában a MinDig TV matricás dekóderek és televíziókészülékek. A matricával ellátott készülékek garantáltan alkalmasak a szolgáltatás vételére, és a következő stratégiai és együttműködő partnerhálózatok kínálatában kaphatóak: P-Sat, Infopatika, Strong, eBolt, Sony, Bétacom.

A szolgáltatás honlapja, a www.mindigtv.hu lefedettségi adatbázisa tájékoztatást ad a vételi lehetőségekről.Kapcsolódó linkek:

A Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák a MinDig TV-n
Vevőkészülékek a MinDig TV DVB-T szolgáltatás vételéhez
MinDig TV: már csak 42 nap a hazai DVB-T szolgáltatás indulásáig
MinDig TV: a két országos kereskedelmi csatorna csatlakozna
Helikopteres antennarekonstrukció Budapesten
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 22 hozzászólás érkezett a hírhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#23   GURU 2008. december 8., hétfő - 19:11 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#22)
Biztosra nem állíthatom, mert nem teljes ez a specifikáció, de lehet használható a MinDig TV-hez.

A pontos követelményeket a Magyar Közlöny november 27-i 168-as számában megjelent, az illetékes miniszterek 6/2008. (XI. 27.) MeHVM-KHEM számú rendelete függelékében találod meg.
#22   augustus 2008. december 8., hétfő - 18:02 válasz erre
Guru, szerinted az alábbi DVB-T paraméteres TV használható Magyarországon DVB-T HD-re?Modulation: COFDM (2k / 8k)

Video decoding: MPEG2 MP@ML, MPEG2 MP@HL, MPEG4 AVC

Audio Decoding: MPEG1 Layer 1&2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, HE-AAC v1


Ez Angliában az ottani normára jó.
#21   ora_god 2008. december 4., csütörtök - 13:39 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
A Sharp LCD-k közül a DH65-ös sorozat (de nem a D65!) tagjai is Mpeg-4-es DVB-T tunerrel készülnek. Méretek: 32"-52".
#20   augustus 2008. december 3., szerda - 16:09 válasz erre
"Ne halljam az élet új dalait,
Tiporjatok reám durván, gazul."

FrAdy Bandi szavaival: Góg és DeMagóg fiai nem csak idehaza ágálnak a HD ellen.
Ausztriában bejelentették, hogy csak takaréklángon megy tovább a felkonvertált ORF HD, semmi új native HD nem lesz.
#19   fox1965 2008. december 3., szerda - 9:39 válasz erre
"A Nemzeti Hírközlési Hatóság vizsgálatot indít az Antenna Hungária ellen a dec.1.-én indult DVB-T sugárzás ügyében.A vizsgálat arra terjed ki, hogy miért nincs a platformon az a tartalom, aminek ott kellene lennie!"-közölte Márton György az NHH szóvivője. ( 2008. dec.2.) forrás:HWSW
#18   Laci1 2008. december 3., szerda - 0:12 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#2)
Az LG 32LG5500 típusu TV-je 150e.HUF-ért tudja az Mpeg4-t. ( Ahogy GURU is jelezte az LG-t.)
#17   Laci1 2008. december 3., szerda - 0:09 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#6)
Azért arról a fontos tényről ne feledkezzünk meg, h jelenleg még a TV műsorok vétele hazánkban lényegesen nagyobb részben kábelen történik valamilyen kábeltv szolgáltatótól analóg csatornákon. ( Pontos százalékos adatot nem tudok, de jóval nagyobb az arány a többi módozatú vételhez képest.)
Mivel a kábeltv társaságok nincsenek kötelezve a digitális átállásra, így akár 2012 után is lehet analóg TV-vel tévézni. /E miatt én épp most kívánok csak analóg tunerű LCD TV-t vásárolni./
Az emberek döntő többségének tehát nem kell eldobnia az analóg TV-jét, sőt akár továbbra is vásárolhat ilyet.
Azt hiszem ez is hozzátartozik a teljesebb tisztánlátáshoz.
#16   GURU 2008. december 2., kedd - 22:51 válasz erre
ez a bejegyzés válasz fox1965 bejegyzésére (#13)
T. Fox1965!

Elnézést a kioktató stílusért, de nehéz olyasvalakivel vitatkozni, akit nem zavarnak a tények az érvelésben, és csak a saját egyoldalú szempontjai szerint képes valamit megítélni. Remélem akkor a párhuzamos MPEG-2 és MPEG-4 adás képtelenségéről már sikerült meggyőzzelek.

Nekem nincs „Antenna Hungáriás véleményem”! Csak tényként közlöm, hogy múltbeli kísérleti adásuk semmilyen a jelenre vonatkozó kötelezettségvállalást nem jelent.

A kérdésed hatásos, csak felesleges, mert azt tudjuk, hogy nem az AH állítja elő a műsorokat, és amíg nem tud megállapodni a műsorszolgáltatókkal, addig nem teheti fel azok tartalmait. A megállapodás pedig mindig kettőn múlik. Miért nem kérdezed meg egy más fórumon, hogy a TV2 és az RTL Klub miért nem akar megállapodni?
#15   andras10 2008. december 2., kedd - 21:57 válasz erre
ez a bejegyzés válasz augustus bejegyzésére (#12)
A kereskedelmi szennycsatornákat én sem nézem, azonban ennek ellenére érdekelne, mivel és miért támadják az Antenna Hungáriát. Egyébiránt van egy gyanúm : nem akarják, hogy több országos televizió legyen, mint a mostani három. Jobban megoszlana a reklámbevétel, osztozni kell a piacon, nem működne olyan hatékonyan az általuk művelt népbutítás, stb. stb. 2012-ig szól a műsorszolgáltatási jogosultságuk, addig ki akarták talán húzni a monopoliumot. Szerencsére nem sikerült.
#14   fox1965 2008. december 2., kedd - 21:57 válasz erre
Kedves András10! Nagyon részletes és érdekfeszítő cikket olvashatsz az Index internetes portálon az egész DVB-T-s anomáliákról. Itt olvashatsz a TV2 keresetéről és az RTL KLUB alkotmánybírósági beadványáról is. Ajánlom figyelmedbe még a zoom.hu-t is! Itt is olvashatsz a TV2 múlt pénteken, a Fővárosi Bírósághoz benyújtott beadványáról! üdvözöl: Sátorhelyi László
#13   fox1965 2008. december 2., kedd - 21:49 válasz erre
T.Guru! mem szeretem a kioktató stílust. már pedig te ezt használsz...bármennyire is nem hiszed, van némi fogalmam a DVB-T sugárzás műszaki kérdéseiről.Talán azt is meg merem kockáztatni, hogy tisztában vagyok az MPEG2 és az MPEG4 közötti különbségekről. Természetesen meghajlok tudásod előtt, hiszen rendkívül tartalmas tájékoztatót kaptunk tőled.Ezt őszintén mondom. Az Antenna Hungáriás véleményed továbbra sem osztom. Legyél szíves ezt tolerálni. Csak nagyon halkam jegyzem meg a kimerítő szakmai leírásod után...A MŰSOROK HOL VANNAK?
#12   augustus 2008. december 2., kedd - 21:43 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#10)
Az nyilvánvaló, hogy a kereskedelmi adók (nevükön nem nevezem) csak időhúzásból perelnek, nem akarnak egy fillért se költeni technikai fejlesztésre.
Én már régóta nem nézem őkelméket.
#11   daniel21 2008. december 2., kedd - 21:35 válasz erre
Én nem vagyok szakember ebben a kérdésben, de azt mondom, hogy aki most akar tv-ét venni, vegye azt a tv-ét amelyik tetszik neki és ne nézze, hogy van e benne mpg4 dekóder vagy nincs. Én úgy gondolom, hogy mivel a műsorok nagy része nem HD minőségben készül akkor nagy jelentősége egyelőre nincs az mpg4-nek, majd később bizonyára lesz, de addig akkor ne legyen egy normális televízióm?
#10   andras10 2008. december 2., kedd - 20:49 válasz erre
ez a bejegyzés válasz fox1965 bejegyzésére (#7)
Hol lehet utánaolvasni a TV2 és az RTL Klub által az Antenna Hungária ellen indított pereknek ? Megköszönném, ha írnál egy címet.

Egyébiránt vitán felül áll, hogy az MPEG-4-ben sokkal több lehetőség van és magaskategoriás szolgáltatásokra képes. Azonban mint mondtam, az átmeneti 1-2 évtized alatt nem lesz erre azonnali igény. Egy kis párhuzamos sugárzás jó lett volna, ahogy az analaog - digitális sugárzás is megy 3 évig együtt. Persze nem nyavalyognék, ha a fox1965 fórumostárshoz hasonlóan én se ruháztam volna be egy MPEG-4-et nem tudó drága televizióba.
#9   GURU 2008. december 2., kedd - 20:45 válasz erre
ez a bejegyzés válasz fox1965 bejegyzésére (#7)
T. Fox1965!

Szerintem kevés fogalmad van a DVB-T sugárzás műszaki kérdéseiről, és azt se tudod mi a lényegi különbség az MPEG-2 és MPEG-4 videojel tömörítés között hatékonyságban és sávszélesség-igényben. Akkor számoljunk egy kicsit: egy multiplex tipikus csatornakapacitása (adatátviteli sebessége) 24-27 Mbit/sec. MPEG-2 tömörítéssel ebben a sávszélességben legfeljebb hat, de valóban kifogástalan képminőség elérése érdekében inkább csak négy hagyományos (720x576 képpontos, SDTV) felbontású vagy egy nagyfelbontású (HDTV) műsort lehet továbbítani, bár ez utóbbira a gyakorlatban nincsen példa. MPEG-4 tömörítéssel viszont kétszer annyi, azaz egy tucat kiváló minőségű SDTV vagy akár három HDTV műsor továbbítható. Egy multiplexen belül kétféle tömörítést nem szokás ugyan használni, mert ez lehetetlenné teszi a csatornakapacitás dinamikus kiosztását (amit most nem magyaráznék el, mit jelent), de csak a számítás kedvéért ezt is engedjük meg. Két multiplex 54 Mbit/sec kapacitásán tehát párhuzamosan 8-8 MPEG-2 és MPEG-4 tömörítésű SDTV műsort (8x4,5+8x2,25 azaz 54 Mbit/sec) lehetne maximum továbbítani, és a HDTV-t persze felejtsük el. Ez a "megoldás" szakmai katasztrófa lenne, az egész világ rajtunk röhögne. Ehelyett most lesz 3 HDTV-re is alkalmas csatorna plusz lehetne további tucatnyi SDTV csatorna.

Te abban is tévedésben vagy, hogy az Antenna Hungária (AH) kísérleti adását valamiféle ígéretnek vetted. Hogy az AH kísérletezgetett négy évig valamivel, az nem tekinthető állami vagy hatóságai kötelezettségvállalásnak. Az AH nem egy hatóság, csak egy szolgáltató vállalat, ami szórja a műsort az adóberendezéseivel és antennáival az adótornyaiból. Ez év július végéig még az sem volt biztos, hogy az AH lesz az a cég, mely a DVB-T szolgáltatást nyújtja majd! A Nemzeti Hírközlési Hatóság által márciusban kiírt pályázatot, csak ekkor nyerte meg az AH egy másik pályázó előtt! Milyen jogalapja lenne a kárpótlási igényednek az AH-val szemben? Ha a versenytárs szlovák konzorcium nyert volna, és szintén MPEG-4-es lenne a tömörítés, most tőlük követelnél kárpótlást, mert volt itt egy AH nevű cég, amelyik kísérleti adásban MPEG-2-őt használt, és Te ehhez vettél készüléket. Mit gondolsz nem nevetnének körbe?

Annak meg végképp semmi köze az AH üzleti korrektségéhez, hogy a TV2 (az RTL még nem) beperelte úgymond gazdasági erőfölénnyel való visszaélésért. Azt majd az illetékes bíróság eldönti, hogy jogosak-e TV2 kifogásai.
#8   GURU 2008. december 2., kedd - 19:17 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#6)
Azt kéne megérteni, hogy MPEG-4 tömörítés nélkül nem is álmodhatnánk már most, ezen a két árva multiplexen három olyan csatornáról, mely akár HD műsorokat is sugározhat. Ez MPEG-2-ben lehetetlen lenne. Nem ér meg csak ez önmagában egy plusz távirányítót, és egy kis csúfságot?

A digitális kábeltévé és műholdas szolgáltatásokhoz is szükség van külső vevőegységre, de kell ilyen az IPTV-hez, és a jövőben még számtalan műsorforráshoz használunk majd valami kiegészítő eszközt. Hozzá kell szoknunk, hogy a kép ezentúl nem egyszerűen a dobozból jön.
#7   fox1965 2008. december 2., kedd - 18:35 válasz erre
T. Guru! Ellent kell, hogy mondjak Neked! Igenis megoldást jelentett volna, ha párhuzamosan Mpeg2-ben. és Mpeg4-ben is történik parallel a sugárzás. És az azért nem egészen úgy van, ahogy gondolod, hogy többség meg kisebbség...Neked mondjam, hogy ez nem politika?! Többek 4-5 évvel ezelőtt bizalmat szavaztunk egy ígéretes kísérleti valaminek, amit véglegesnek véltünk.így is hangzottak az ígéretek: 2004(!!) decemberétől megindul az addigi(!!)kísérleti DVB-T platform 6-7 free csatornál. (mintha csak ma lenne, igaz most Mpeg4-el hűlyítenek). beruháztunk a minőségi tv-zés oltárán.és valóban zaj, ill. szellemkép mentes adásokat kaptunk. Persze a sávszélességgel spóroltak, mert bizony erős blokkosodás azért volt tapasztalható. betudtuk a kezdeti gyermek betegségeknek. Megjegyzem, hogy a magát minőségi Tv-nek aposztrofáló UPC DIRECT-hez képest klassz volt.Mert a UPC DIRECT( nem rég teszteltem több televízíón is) egyszerűen trágya! Egy normális országban ilyet nem lehet játszani! Hol Mpeg2, hol Mpeg4..adás meg sehol. Az Antenna Hungária, ha korrekt lett volna, valamilyen kárpótlást felajánlana a hoppon maradt "kisebbségnek". De nem korrekt, hisz még partnerei is beperlik.lásd TV2 és RTL KLUB....Ne legyen igazam, de ebből az egészből nem lesz semmi sokáig.
#6   andras10 2008. december 2., kedd - 17:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#5)
Persze. Egy kolonccal több, meg nagyon hiányzik egy ötödik távirányító az asztalról, továbbá az esztétikai szempontról nem is beszélek.

No mindegy, erről azt hiszem, nem is érdemes tovább beszélni, mivel segíteni nem tudunk a dolgon. Kész helyzet elé vagyunk állítva. Összefoglalva, rosszul járt, aki az elmúlt 2-3 évben televiziót vásárolt és ami a még döbbenetesebb: sorban árulják még az üzletekben a kizárólag analóg adások vételére alkalmas készülékeket is, amik 3 év múlva csak egy kiegészítő eszközzel lesznek használhatók. Mármint akinek nincs kábel TV-je.
#5   GURU 2008. december 2., kedd - 15:52 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#4)
Szerintem pedig a rendelkezésre álló csatornakapacitás bűnös elherdálása lenne, ha párhuzamosan MPEG-2 és MPEG-4 tömörítésű sugárzás lenne csak azon kevesek miatt, akik korábban MPEG-2 vételre alkalmas TV-t vettek. Már ne haragudj, de az általad képviselt kissebségi érdeknek nem rendelhető alá a többség érdeke.

Ausztriában azért kénytelenek párhuzamosan MPEG-2-őt és MPEG-4-et használni (bár kétlem, hogy ugyanazt a műsor így is úgy is sugároznák), mert sokkal korábban hivatalosan elkezdték a digitális műsorsugárzást az előbbi tömörítéssel, és most már tömegesen használnak ehhez alkalmas készülékeket, s egyszerűen nem tehetik meg, hogy csak úgy MPEG-4-re váltsanak.

Neked se kell csak azért csúcskategóriás új TV-t venned, hogy nézhesd a MinDig TV-t, elég egy alkalmas vevődekóder.
#4   andras10 2008. december 2., kedd - 14:18 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
Lehet, hogy egy olyan megoldást is be lehetett volna vezetni, ahogy más, nálunknál okosabb országokban tették : párhuzamosan van MPEG-2 és MPEG-4 műsorszolgáltatás is. Mert ugyebár egy hírcsatornának például teljesen felesleges a nagy felbontás. Mindannyian tudjuk, hogy bár nagyon terjed, de a lakosság nagy részének még mindig a hagyományos katódsugaras televiziója van és ez így is marad még 1-2 évtizedig. Van épp elég frekvenciahely és épp elég csatorna. Ez esetben nem kellene csúcskategoriás készülékeket vásárolni, hogy valamki tudja nézni a földi digitális csatornákat. Ahogy az esetemben is ez a helyzet : a tavalyelőtt vett SONY televizióm fokozhatom le második készüléknek és vehetünk egy újat, ha épp erre vágynék.

A jelenleg a lakosság birtokában lévő ún. DVB-T képes készülékek legfeljebb az osztrák televizió adásainak nézegetésére jók a Dunántúl NY-i részén. Ott idén tavasszal beszüntették az analóg sugárzást és van helyette MPEG-2, illetve MPEG-4 is.
#3   GURU 2008. december 2., kedd - 12:56 válasz erre
ez a bejegyzés válasz andras10 bejegyzésére (#2)
A felvetett probléma tényleg sajnálatos, de meg kell védjem a gyártókat forgalmazókat. Csak fél éve dőlt el, hogy az akkor a szolgáltatási jogosultságot elnyerő AH az MPEG-4 tömörítést fogja alkalmazni, ráadásul Európában sem sok országban használják még ezt a technológiát. A SONY-n kívül ma már kínál a hazai DVB-T vételre alkalmas TV készüléket a Sharp, az LG (tudtommal egy modellsorozatot) és a Pioneer is, és persze ott vannak az alkalmas vevődekóderek (set-top-box) is.

Sajnos műszakilag nem jelent egyszerű megoldást a készülékek PCMCIA (CI/CA) kártyahelyére bedugott kártya. Tudomásom van róla, hogy a SONY például gondolkodott egy ilyen megoldáson, de egyrészt szükség lenne a készülékek rendszerszoftverének (firmware) frissítésére, másrészt a HD vétel még ilyen külső kártyával sem megoldható, mert az MPEG-4/MPEG-2 konverzióval csak SD kép lenne előállítható a készülékben - így viszont nincs értelme ennek a megoldásnak.
#2   andras10 2008. december 2., kedd - 12:28 válasz erre
Sajnos sok újonnan vásárolt televizió tulajdonosának okoz csalódást az elindult földi digitális sugárzás. Ugyanis az elmúlt 2-3 év során hiába vásároltunk DVB-T képes televiziót, ezekkel csak a hang fogható. A képhez MPEG-4 képesség kellene, e készülékek azonban csak a NY-Európában általánosan használt MPEG-2-t tudják. MPEG-4-re pedig jelen pillanatban a hazai üzletekben mindössze a SONY W, X és Z sorozatú televiziói képesek.

Persze mindezt tudtuk, hogy a sugárzás nálunk az újabb, korszerűbb szabvány szerint fog elindulni. Az azonban felháborító, hogy hiába van a készülékek hátulján PCMCIA bemenet, amibe lehetne gyártani olyan kártyát, ami az MPEG-4 tudást megadná a készüléknek, a gyártók ilyen nem csinálnak. Nekik az az érdekük, hogy cseréld le és vegyél új készüléket.

Ugyanez volt annak idején a sztereo hang bevezetésekor. Más ország az A2 norma szerint sugárzott, mi bevezettük a NICAM-ot, ami persze többet tud, de a képességeit a hazai műsorszolgáltatók soha nem használták ki.
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK