OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2004. július 26., hétfő 
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Egy igazi élményt nyujtó házi-mozi összeállítása nem egyszerű. A készülékgyártók hajlamosak elhitetni a tájékozatlanabb vásárlókkal, hogy elég csak megvenni az általuk kínált berendezéseket és máris beteljesül az álom, de ez ámítás.
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Mielőtt bármit vásárolna, tegye fel magának a legfontosabb kérdéseket! Mire van szükségem? Hol és hogyan akarom használni? Mennyit akarok rá költeni? És mi a fontos számomra? A válaszok alapján elkezdheti összeállítani a kiválasztott berendezések listáját, de maradnak még kérdések ezután is. Hogy tudom kipróbálni a kinézett készülékeket? Melyik eladótól kapok többet? Ha a készülékek már otthon vannak újabb kérdések merülnek fel. Hogy kell összeállítani? Miért nem úgy szól a hang, vagy néz ki a kép, mint a bemutatón? Az alábbiakban tippekkel és tanácsokkal szeretnék segíteni abban, miként tervezze meg, szerezze be és építse fel saját házi-moziját.

A TERVEZÉS

A házi-mozi legmegfelelőbb helye

Ehhez tudni kell, milyen gyakran és hogyan használná a házi-mozit. Csak alkalomszerűen vagy naponta? A film vagy TV műsor nézése közben mást is szeretne csinálni? Zavartalanul szeretné élvezni a vetítést? Hobbija a házi-mozi aminek mindent hajlandó alárendelni? Ha megvan a válasz mindjárt nyilvánvaló, hogy milyen fontossággal bír az Ön számára a házi-mozi, és hogy hol lenne az ideális helye életterében.

Lakóhelyünkön belül a házi-mozi lehet egy más célra is szolgáló helyiségben. Sokan szeretnek ágyból filmet nézni, ezért elképzelhető, hogy a házi-mozi a hálószobában üzemel, de tipikusan a nappali ad helyet a szórakozás eme formájának. Ez utóbbi esetekben igyekezzen a házi-mozizásnak egy viszonylag szeparált és zavartalan térrészt un. „házi-mozi szigetet” találni a nagyobb téren belül. Senki sem örül annak, ha mozizás közben mások tevékenysége, mozgása zavarja a film élvezetében, és viszont is igaz, a teljes lakótérre rátelepedő, azt hangjával, képével teljesen betöltő házi-mozi lehetetlenné teheti a helyiség más funkcióját.

IH05-B.jpg
Egy házi-mozi sziget

A „házi-mozi sziget” koncepciója – mely szerint a házi-mozi képernyője és a surround hangot előállító hangsugárzók a nézők körül egy 1,5 - 2 méter sugarú körben helyezkednek el - műszakilag is jobb megoldáshoz (jobb hangminőséghez, élvezetesebb képhez) vezet. A házi-mozi hangsugárzóit tehát semmi esetre se helyezze nagy alapterületű nappalija távoli falaira sarkaiba, és a nagyképernyős TV-t se az ülőbútoroktól legtávolabb eső sarokba állítsa, vagy falra függessze. Ellenkezőleg, a megjelenített kép méretéhez igazodva lehetőleg üljön minél közelebb a képernyőhöz, és a hangsugárzókat a közeli képernyő mellé illetve közvetlenül az üléspozíció mellé-mögé helyezze el.

A házi-mozi működhet egy különálló, erre a célra szolgáló helyiségben, egy un. médiaszobában vagy vetítőteremben. Ez utóbbi esetekben amennyiben igényesebb házi-mozi rendszerre vágyik, ahol többek között akusztikai, világítási, belsőépítészeti feladatokat is meg kell oldani, tanácsos mindenképpen ilyen rendszerek tervezésében kivitelezésében jártas szakemberhez, vállalkozáshoz fordulni.

A házi-mozi berendezésekről, azok funkciójáról, használatáról és sok más tudnivalóról olvashat A házi-mozi hangja és a Milyen TV-t vegyek? című cikkekben.
Mennyit költsön házi-mozira? »
Tartalom:
« előző oldal  1/4  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 4 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#5   GURU 2004. szeptember 23., csütörtök - 14:53 válasz erre
ez a bejegyzés válasz whiskeycola bejegyzésére (#4)
Wiskeycola!

A portálunk bal felső sarkában termékcsoportokba szedve találsz egy terjedelmes adatbázist, amiben kedved szerint válogathatsz a neked tetsző készülékek között. A KIVÁLASZTOTT TERMÉKEK listájára felteheted a neked tetsző készülékeket és abból megtudhatod azt is, hogy amit összeválogattál az kb. mennyibe kerül. A listát elküldheted nekünk, ha ajánlatot vagy tanácsot kérsz.

Ha ennél többre vágysz, küldj e-mailt, hogy igénybe vehesd HÁZIMOZI SZAKTANÁCSADÁS szolgáltatásunkat.
#4   whiskeycola 2004. szeptember 22., szerda - 23:11 válasz erre
ja bocs de elfelejtettem beleírni hogy ezek inkább zenehallgatás céljából lennének igénybe véve...előre i köszi válaszotok...
#3   whiskeycola 2004. szeptember 22., szerda - 23:07 válasz erre
Előre is köszi a válaszotokat!!!
#2   whiskeycola 2004. szeptember 22., szerda - 23:06 válasz erre
helló
Érdeklődnék, hogy ha külön szeretném megvenni a LG DV-8700 DVD lejátszót, egy erősítőt ami legalább 150W-os és hozzá 4 torony alakú hangfalat.Ezek kb. mennyibe kerülnének a legolcsóbb összeállításba???
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK