OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2013. szeptember 24., kedd 
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
A már kapható ívben hajlított képernyőjű OLED TV-k és az újdonságként megjelent ugyanilyen LCD TV-k homorú formája leginkább a környezeti fény visszaverődését csökkenti, de a képgeometria minimális torzításával is jár.
170925_lumen_banner.gif

Az első ívben hajlított képernyőjű LG és Samsung OLED TV-k már kaphatóak, és sorra jelennek meg a nagyképernyős íves LCD TV-k most már 4K Ultra HD felbontással is.

Sony_S990_hajlított_LCD_TV.jpg
Sony 65S990A

Amikor először megjelentek a hajlított képernyőjű OLED TV-k, a gyártók három dologgal igyekeztek „eladni” a görbült képfelületet. A Samsung eléggé dodonai módon azt hangsúlyozta, hogy az életszerű látványélmény érdekében hajlított OLED TV mélységet nyújt a megjelenített tartalomnak, a néző különösen látványos tájképek és természetfilmes jelenetek esetén körülölelő panorámahatást élvezhet, ami a szokványos síkpaneles TV-k esetében nem lehetséges. Az LG is úgymond az igaz mozikhoz hasonló képi élményt igyekezett kiemelni az „IMAX a nappalidban” szlogennel. Mindkét gyártó állítása szerint a hajlított képernyő azért nyújt jobb látványélményt és az emberi szem számára kényelmesebb tévénézést, mert annak minden pontja azonos látótávolságban van a néző szemétől. Ez utóbbi állításról belátható, hogy csak akkor igaz, ha a néző pont a képernyő rádiuszának középpontjában ülve nézi azt.

LG_55EA980.jpg
LG 55EA980

Az LG 138 centis OLED TV készülékről tudható, hogy képernyője csak enyhén ívelt, görbületi sugara (rádiusza) kb. 5 méter. Ez azt jelenti, hogy a két széle csak kb. 3,6 centiméterrel van előrébb, mint a közepe. Ekkora képernyőn a THX ajánlása szerint 1,7 méterről láthatnánk élményszerű képet, és kb. ilyen távolságból látható a legtöbb a Full HD felbontásból is. 5 méter távolsághoz legalább 257 centis (101 inch) képernyő kellene.

Függetlenül attól, hogy valakinek tetszik-e vagy sem az ívelt képernyő, annak lehetnek előnyei is.

Samsung_KE55S9.jpg
Samsung KE55S9

Az ilyen képernyő kevésbé tükröződik. Egyrészt az ívelt képernyőt oldalról kevesebb fény éri, mert a két széle némileg árnyékolja azt, szemben a teljesen sík képernyővel, amit 180 fokos szögből ér környezeti fény. Másrészt az ívelt képernyő, mint homorú tükör felnagyítja a róla visszaverődő világos objektumokat, amelyek foltjai annál elmosódottabbak, halványabbak és így kevésbé zavaróak, minél messzebbről nézzük a képernyőt. Mindez különösen az OLED TV-knél fontos, mert azok tökéletesen mély feketéjét és kiváló sötét képrészleteit csak a tükröződés ronthatja.

Hajlítozz_TV_képernyő.jpg
A hajlított TV valósnál nagyobbnak érzékelt képernyője

Az ívelt képernyő másik előnye, hogy közelebbről nézve nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában, és azok, akik nem pont szemből középről, hanem oldalról nézik azt, valamivel teljesebb képet látnak. A görbülő képernyő ugyanis jobban illeszkedik az ő nézőszögükhöz, kisebb trapéztorzítást észlelnek, mint egy síkképernyőt nézve ugyanolyan szögben oldalról nézve.

Mivel 4K Ulta HD felbontású képet csak elegendően nagy méretben érdemes nézni - a képnek kb. 60 fokos nézőszövet kell kitöltenie -, ezért a teljesen sík LCD TV-k képernyőjének nagyobb szögből látható szélein és sarkaiban már észlelhetően romolhat a kontraszt és a színvisszaadás. A hajlított képernyő ezt a problémát is kiküszöböli, mert a síkképernyőkhöz képest értelemszerűen kisebb a széleinek nézési szöge.

A homorú képernyő hátránya, hogy a rajta megjelenő kép alsó és felső része nem tökéletesen egyenes, hanem egy finom kis görbület látszik benne. Ez a kis geometriai hiba csak egy a kép közepe és oldala közötti különbségből adódó 1,5%-os görbület, 2,4 méter távolságból nézve a 140 centis (55 inch) képet.

Kapcsolódó linkek:

IFA 2013: a Samsung Ultra HD OLED TV-ket mutatott be
Európában is kaphatóak az első hajlított OLED TV-k (Frissítve 2.)
LG és Samsung hajlított OLED TV-k az USA-ban
LG: OLED TV ívre hajlítva a CES 2013-on
Samsung: hajlított OLED TV a CES 2013-on
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 0 hozzászólás érkezett a cikkhez)
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK