OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2014. június 19., csütörtök 
Milyen is az első kapható OLED TV?
Egy évtizedet kellett rá várni, de most már idehaza is megvehető az első nagyképernyős OLED TV, az LG 55EA980V/55EA970V, amit a technológiai megoldások előnyei, hátrányai és a képminőség szempontjából vizsgáltam.
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Amikor tavaly novemberben idehaza is bemutatták az első megvehető LG OLED TV-t a sajtó munkatársainak, ez a semmihez sem hasonlítható ívben hajlított képernyőjű TV tényleg lenyűgözött.

LG_OLED_TV_606px.jpg

A nevetségesen vékony (4,3 mm) készülék stabilitását az OLED panel szénszál-erősítésű váza adja. Ehhez a high-tech anyagválasztáshoz képest az átlátszó műanyag lábazat inkább retró hatást kelt, de az már-már futurisztikus, hogy az 55EA980V esetében ebbe még egy szintén áttetsző piezó hangszórót is építenek - az 55EA970V-nél ezt elhagyják. Az OLED TV képernyőjének bevonata fényes, s bár sokkal kevésbé tükröződik, mint a legtöbb LED LCD TV felülete, de azért visszaveri a világítótestek vagy egy ablak fényét.

A készülék hátoldalán található csatlakozók között van négy HDMI bemenet, CI+ CA modulhely és még néhány ma már szinte alig használt analóg bemenet is.

A TV-hez adnak egy teljesen hétköznapi távkezelőt rajta rengeteg gombbal és egy „Magic Motion” mozgásérzékelős távirányítót, amivel a Smart TV funkciók és alkalmazások között navigálhatunk. A készüléken még az LG 2013-as modelljein futó Smart TV platform működik, azzal a különbséggel, hogy a háttér fehér helyett fekete, ami jobban néz ki az OLED TV szinte kerettelen képernyőjén.

Az LG OLED TV-je rendelkezik egy előkalibrált THX Cinema képmóddal, ami a Rec. 709-nek megfelelő elég pontos színeket kínál és a gamma korrekció is pont a helyén van. A kép színhőmérséklete csak kicsit melegebb (pirosas) a 6.500 Kelvinnél, és a 120 cd/m² felületi fényesség is elegendő enyhén megvilágított környezetben, de egy világos nappaliban feltehetően nagyobb fényerőre lehet szükség. Mindent egybevetve, a THX képmód kiváló, és reméljük, hogy az LG jövőbeli OLED TV-iben is megtalálható lesz. Ha valaki tovább akarja kalibrálni a készüléket, akkor ezt egyszerűen megteheti, mert az OLED panel kiváló alapjellemzői miatt nem kell sok kompromisszumot kötni a helyi fényviszonyokhoz ideális beállításhoz.

Az OLED éppúgy, mint a plazma képernyő saját fényt kibocsátó pixelekből áll, amelyek mindegyike külön szabályozott és a feketétől a teljesen fehérig az összes árnyalati lépcsőt előállítja a kettő között. Az LG OLED TV-je a legtöbb gradiens színlépcsőt nagyon szépen reprodukálja, de a tesztábrán néhány függőleges vonal is megjelent, ami azt jelenti, hogy nem minden színt ad vissza a képernyő hibátlanul. A TV paneljének színkezelése még 8-bites, ami a jövőben remélhetőleg már 10-bites lesz, s talán a tartalomgyártók is kihasználják majd ezt. A készülék színgradációja tehát nagyon jó, csak még nem tökéletes.

A specifikáció szerint a készülék kontrasztaránya 1.000.000:1 vagy „Infinite Contrast”, azaz kontrasztja végtelen, ami tulajdonképpen igaz, mert az LG OLED TV-jének feketéje tényleg totál fekete. Nincs mérhető fénykibocsátás a képernyőn a 0% világossági jelszintű képrészleteknél. ANSI kontrasztmérő ábrán vagy akár a fehér alapon megjelenő fekete pont belsejében is tökéletesen fekete a fekete. Ez elképesztő! Tökéletes sötétben nézve a teljesen fekete kép homogenitása is hibátlan. Ezt megközelíteni egyedüli csak a Pioneer KURO és a Panasonic 2013-as és egyben utolsó plazma TV-k valamint néhány helyi fényszabályzású LED LCD TV tudták, utóbbiak csak az árnyalati részletek rovására.

A plazma TV-khez hasonlóan az LG OLED TV-n a teljesen fehér kép pixelei nem ugyanolyan fényesek, mint a fekete-fehér kockás mérőábrán a fehér mezőkben. Feltehetően teljesítményfelvételi okból korlátozza a készülék a teljes képernyős 100% fehér felületi fényességét kb. 90 cd/m²-re, holott a helyi csúcsfényesség akár ennek majd négyszerese, kb. 330 cd/m² is lehet.
Képminőség, technológiai megoldások »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 0 hozzászólás érkezett a cikkhez)
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK