OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2017. április 23., vasárnap 
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Mi is pontosan a Dolby Atmos és hogyan működik? Mik az audioobjektumok, a felfelé irányított hangszórók, és mi a 7.1.4 konfiguráció? A cikk ezekre a kérdésekre is választ ad, és bemutatja mi szükséges egy igazi Dolby Atmos hangrendszer felépítéséhez.
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

2012-ben jelent meg a „forradalmian új” Dolby Atmos mozihang technológia, amit ma már számos mozifilmeknél használnak. Nem volt kétséges, hogy a Dolby Atmos megjelenik a házi-mozikban is és a szórakoztatóelektronikai gyártók már kínálják az új hangrendszer házi megvalósítását szolgáló termékeiket.

Dolby_Atmos_600x354.jpg

A Dolby Atmos az első objektumalapú hangrendszer, ami nem egyszerűen több csatorna, hanem audioobjektumok megszólaltatásával állítja elő a térbeli hangélményt. Audioobjektum minden a film adott jelenetében hallható hang - egy gyermek kiáltása, egy helikopter felszállása, egy rendőrautó szirénája. Ezeket az audioobjektumokat - melyekből akár 128 különböző lehet egyszerre a hangképben - egy virtuális hangtérben keverve a filmkészítő hangmérnökök eldönthetik, hogy azok hangja pontosan hol helyezkedjen el és merre mozogjon a jelenet során. Az utóbbi információkat speciális metaadatokként minden egyes audioobjektum magával hordozza, hogy aztán ezt feldolgozva lehessen reprodukálni a hangot a Dolby Atmos hangrendszeren.

A csatornákon alapuló hangrendszer korlátait áttörve a filmkészítőnek nem kell már törődnie a felállított hangsugárzókkal, hogy azok hányan és hol vannak elhelyezve, vagy hogy egy bizonyos hangnak a bal hátsó esetleg a jobb hátsó surround csatornából kell megszólalnia. A Dolby Atmos segítségével a filmkészítőnek csak arra kell gondolnia, hogy a story szerint a szirénázó rendőrautó a jelenetben merről merre halad. A moziban és a házimoziban használt Dolby Atmos hangrendszer is intelligensen képes leképezni, hogy mely hangsugárzókon megszólaltatva állítható elő a kívánt audioobjektum - például a rendőrautó szirénája - pontosan a filmkészítő szándéka szerint.

Egy film 7.1 csatornás hangsávja a maga teljességében csak egy hét hangsugárzóból és mélynyomóból álló hangrendszeren szólaltatható meg, viszont ezeken sem nyújt nagyobb élményt egy 5.1 csatornás tartalom. Ezzel szemben a Dolby Atmos rendkívüli rugalmasságot biztosít. Már hét hangsugárzó is teljes élmény kínál, és további hangszórók hozzáadásával még gazdagabb, részletesebb hang nyerhető. A Dolby Atmos kompatibilis vevőerősítő maga határozza meg, hogy a rendelkezésre álló hangsugárzókat miként használja a körülölelő hang előállítására. Ez az úgynevezett hangtér-leképzés.

Egy Dolby Atmos házimozi hangrendszer akár 24 fejmagasságban és 10 fej fölött elhelyezett hangsugárzóból állhat, ha van elegendő tér azok megfelelő installálásához és persze telik is rá. A hardvergyártók azonban maguk döntik el, hogy hány hangsugárzó meghajtására alkalmas AV erősítőt van értelme kínálni a vásárlóknak. Most úgy tűnik, hogy tipikusan 9 illetve 11 csatornásak lesznek ezek az erősítők, bár van cég, amelyik 32 csatornásat is tervez.

2. oldal »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 0 hozzászólás érkezett a cikkhez)
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK