OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2017. március 15., szerda 
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
A 4K Ultra HD után itt a HDR, azaz a nagy dinamikatartomány, ami fontosabb előrelépés a való világ képi élményének megteremtésében, mint a részletesebb felbontás. A cikk HDR-rel kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze.
Tartalom:
« előző oldal  1/5  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

A mozgóképes szórakoztatás minőségi élményének, azaz a képminőség javításának terén a következő lépés, hogy a 4K, azaz a Full HD felbontásnál négyszer „több pixel” után itt a „jobb pixel”, vagyis a nagy dinamikatartomány, angolul „High Dynamic Range” (rövidítve HDR).

Miről szól a HDR?

Minden szónál többet mond egy kép, de korlátozott dinamikatartományú eddigi képmegjelenítőinken csak illusztrálható, hogy mégis miként is néznek ki a HDR képek. Az alábbi Dolby által készített szimulált fotók közül a jobb oldaliak relatív módon igyekeznek ezt érzékeltetni.

HDR_Dolby_Vision_szimulalat.jpg

A HDR elsődleges célja, hogy a való világ képeinek teljesebb reprodukálásához a képernyőn vagy vetítővásznon fényesebb fehéret, mélyebb feketét és e két véglet között több árnyalati részletet lehessen megjeleníteni. Ha valaki látott már LCD TV-t a szabadban működni egy átlagosan felhős napon, az tapasztalhatta, hogy természetes megvilágításban a dolgok sokkal világosabbak, mint a TV képernyőjén. Ez a különbség még nyilvánvalóbb egy napsütéses napon, amikor a környezeti megvilágítás szintjéből adódóan a tárgyak felületi fényessége akár harmincszorosa is lehet egy hagyományos LCD TV csúcsfényességének. A direkt napfény pedig még ennél is erősebb megvilágítást és fényességet eredményez. Az alábbi képek számadatokkal mutatják az egyes képrészletek valós fényességét, azaz fénysűrűségét, aminek mértékegysége a nit (1 nit = 1 candela/négyzetméter).

HDR_Valodi_fenyesseg.jpg

Mindezt a maga teljességében visszaadni persze nem lenne értelme, mert egyrészt az emberi látás amúgy is dinamikusan alkalmazkodik a nézett dolgok fényességéhez, másrészt ki akarna napszemüvegben tévézni. A való világ képernyőn való megjelenítéséhez azonban nagyobb fényességtartományra van szükség, mert hiába a nagyobb felbontás, ha nincs meg a kellő fényesség visszaadni a vízfelszínen megcsillanó lemenő napot vagy az éjsötét éjszakai égbolt különböző fényességű csillagait.

Számos iparági szereplő dolgozik a HDR megvalósításán. A technológia első implementációja a Dolby Vision, ami a képmegjelenítőre vonatkozó előírások mellett a HDR többi elemét is meghatározta. Az Ultra HD Blu-Ray filmek és az online streaming szolgáltatók tartalmai alkalmazzák a nyílt HDR10 szabványt, a műsorszóró ipar pedig kidolgozott egy Hybrid Log Gamma (HLG) elnevezésű formátumot. (Ezek részleteit lásd később).

A TV gyártók csúcskategóriás készülékei ma már mind képesek a HDR képmegjelenítésre, és egyre több házi-mozi projektor is alkalmas erre, bár nem ugyanúgy, mint a TV-k képernyőjén.

A HDR tartalmakkal kompatibilis JVC projektorok után már valóban nagyméretű HDR képet vetíthet a JVC DLA-Z1 csúcsvetítő. Ugyanerre képes a Sony VPL-VW5000ES, de HDR kompatibilis lett a VPL-VW320ES is, és jobb HDR képet vetít a VPL-VW550ES. HDR kompatibilis az új Epson EH-TW7300, EH-TW9300 és EH-TW9300W vetítők mindegyike, ahogy a megújuló EH-LS10500 is.

De lássuk, milyen technikai alapokra épül a HDR és mi kell az új képi élmény élvezetéhez.

A HDR technikai alapjai, »
Tartalom:
« előző oldal  1/5  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 0 hozzászólás érkezett a cikkhez)
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK