OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Milyen TV-t vegyek? (2017.)
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2005. december 17., szombat 
Tévhitek a házi-mozi audió kapcsánA házi-mozi nagyszerű dolog! De az elköltött nem kevés pénz ellenére meglehet, hogy a házi-mozi hangja nem úgy szól, ahogy elvárná. Ha el akarja kerülni az ezzel járó csalódást és a bosszúságot, ne dőljön be a tévhiteknek.

Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Minél nagyobb, annál jobb: Sokan gondolják, hogy a nagy, több hangszórót magukba foglaló „hangfalak” sokkal jobban szólnak egy házi-moziban, mint a kisebb, úgynevezett szatellit hangsugárzókból és mélysugárzóból álló készlet. Ez nem szükségszerűen igaz. Egy kisebb vagy közepes méretű (80 köbméternél nem nagyobb) helyiségben, maximum 3,5 méter hallgatási távolság esetén az utóbbiak jobb választást jelentenek. A kis szatellitek könnyebben elhelyezhetőek egy alkalmas polcra, állványra, vagy egy tartókonzol segítségével a falra is szerelhetőek, ráadásul méretük miatt kevésbé szúrnak szemet, ami a család nő tagjai számára lehet fontos. A megfelelő, a TV képernyője vagy a vetítővászon körüli, és a hallgatás helyéhez lehetőleg minél közelebb történő elhelyezés sokat számít a kívánt hangtér pontos kialakításában és az akusztikai problémák elkerülésében (Lásd a Házi-mozi hangja: A hangsugárzók elhelyezése fejezetét). A nagyobb, többnyire kettőnél több hangszórót tartalmazó úgynevezett három-, vagy még több utas hangsugárzók mélyebb hangok előállítására lehetnek képesek, de többnyire azért olyan intenzitású basszusokat ezek sem képesek kelteni, mint a kifejezetten erre konstruált, ezért mára szinte minden házi-moziban megtalálható (subwoofer) mélysugárzók. Így aztán a gyártók a polcra helyezhető hangsugárzóknál alig valamivel több basszust produkáló, de nagyobb hatásfokú földön álló tornyokat készítenek. A nagyobb hangsugárzókkal előállított mélyhangokhoz sokkal nagyobb teljesítményű erősítőre van szükség. Óriási és drága erősítő helyett praktikusabb és gazdaságosabb a mélyhangokat a mélysugárzóra bízni, a többit pedig a kisebb teljesítményigényű szatellitekkel kelteni. Hangsugárzó vásárlásánál tehát a méretnél és a mélyfrekvenciás átvitelnél fontosabb a hatásfok, azaz az érzékenység, mert ez határozza meg, hogy adott elektromos teljesítményből mennyi hangerőt nyerhetünk. Az pedig sosem árt, ha erősítőnknek minél több teljesítménytartaléka marad. S ha már az erősítők teljesítményénél tartunk…

Hit a csatornánkénti 100 Wattban: Nem csodálatos, mennyi AV vevőerősítő vagy úgynevezett egydobozos házi-mozi rendszer specifikációjában szerepel, hogy csatornánként 100 Watt. Soha nem 99 vagy 101, mindig pont 100. Pedig, ha megmérnénk - ahogy azt egy jó tesztben szokás - hogy mennyi a még elfogadható torzítás mellett kinyerhető teljesítmény, az nem lenne több 30-40 Wattnál. Azért, hogy elérjék a bűvös 100 Wattot vagy valamely más lélektanilag fontos teljesítményértéket a gyártók gyakran csak egy vagy két hangsugárzón s nem a teljes frekvenciatartományban, hanem csak egy magasabb frekvenciájú jellel (többnyire 1 kHz-en), esetleg kisebb impedancián és nagyobb megengedett torzítás-érték mellett mérik a leadott teljesítményt. Az is előfordul, hogy egyszerűen csak füllentenek. A jobb tájékozódás érdekében portálunk adatbázisában az AV erősítőknél és végerősítőknél a gyártók által specifikált teljesítménynél megadjuk azt is, hogy milyen szabvány szerint illetve feltételek mellett mérték azokat, és érdemes azt a teljesítményértéket figyelembe venni, amit a gyártó a teljes frekvenciatartományban (20Hz-20kHz) mért 0,1%-nál kisebb teljes harmonikus torzításhoz (THD) megad. Tudomásul kell venni, hogy bizony az erősítők ára és az általuk előállított teljesítmény arányban van, vagyis egy nagyon olcsó erősítőtől ne várjunk csodát, hiába írják rá, a csatornánként 100 Wattot.
A 7.1 jobb az 5.1-nél / Rossz a hang, rosszak a berendezések »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 6 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#7   tgyuri 2006. február 14., kedd - 15:11 válasz erre
Szerintem minden itt megjelenő információ rendkívül fontos, a tévhitekről szóló is - legalább - gondolatébresztő a csalódottaknak.
Tapasztalatom szerint az emberek többsége (így magam is)nem ért a házimozihoz; hypermarketekben, műszaki üzletekben csodálják a "nagy lapos" képernyőt és a fantasztikus térhangzást. Az eladók (mert értékesítőnek, segítő tanácsadónak csak nagyon kevés nevezhető) pedig mosolyogva sózzák rá a termékekeket a tudatlan emberekre.
Erre a honlapra véletlen bukkantam rá, s mondhatni az utolsó pillanatban, már éppen készültem a tv, erősítő, stb cseréjére, amikor az itteni infok nyomán "behúztam a kéziféket".

A legfontosabb, hogy mindig legyen teljesen laikusok számára is érthető magyarázat, ezzel biztosan segíteni lehet a vásárlók tudatlanságán.
#6   klepto 2005. december 18., vasárnap - 10:54 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#5)
Mail ment, igaz kissé hosszúra sikeredet, de remélem egyértelmű, és lesz időd elolvasni :)
Üdv: Klepto
#5   GURU 2005. december 18., vasárnap - 9:03 válasz erre
ez a bejegyzés válasz klepto bejegyzésére (#4)
Kedves Klepto!

Mivel fontos az olvasók véleménye, érdekelne milyen jellegű konkrétumokat, elemzéseket olvasnál szívesen a portálon?

Írhatsz ezzel kapcsolatban az info@avcreative.com e-mail címre is.
#4   klepto 2005. december 17., szombat - 21:53 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
Köszönöm, és elolvastam. Bár nagyobb volumenű írásra számítottam, több konkrétummal, részletesebb elemzésekkel, de annak, aki az alapokkal sincs tisztában biztos hasznos, további informálódásra serkentő cikk lesz.
#3   GURU 2005. december 17., szombat - 20:20 válasz erre
ez a bejegyzés válasz klepto bejegyzésére (#2)
Igen, még szerkesztés alatt volt a cikk. De most már olvasható.
#2   klepto 2005. december 17., szombat - 18:37 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Kedves Guru!

Nem tudom elolvasni a cikket :(
Ha rákkantintok a linkre, mindig az "Önnek nincs megfelelő jogosultsága a cikk megtekintéséhez!" üzenetet kapom, akár be vagyok jelentkezve, akár nem.
A hiba bennem van, vagy a cikk nincs még teljesen feltöltve, megírva?
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Disney: olcsóbb streaming szolgáltatást és új filmeket ígér a stúdió
[2017.11.14. 21:52]
» Logitech: jövő márciustól minden Harmony Link működésképtelen (Frissítve)
[2017.11.10. 18:16]
» Erősítő csatlakoztatása.
[2017.11.03. 18:37]
» Help me!
[2017.10.30. 8:56]
» Milyen TV-t vegyek? (2017.)
[2017.10.17. 14:10]
PARTNEREINK