OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2006. január 29., vasárnap 
A házi-mozi helyiség optimális méretarányai
Az alábbi cikk azoknak szól, akik egy külön helyiségben működő házi-mozit szeretnének, és a szoba vagy terem méretarányainak gondos megválasztásával csökkenteni kívánják az úgynevezett „állóhullámok” hangélményt rontó nemkívánatos hatását.
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

A hang nem más, mint a levegőmolekulák által továbbított energia. Mikor egy hangforrás – például egy hangsugárzó membránja – megmozgatja a közelében lévő levegőmolekulákat, ezek „meglökik” a szomszédjukban lévő más molekulákat, és az ily módon gerjesztett hullám elkezd haladni a légtérben. Ez a hullám hasonlóan terjed, mint a tó vizén haladó hullám, amit mindenki látott már. Ami a hullámzó vízben a hullám teteje, az a hanghullám esetén az összesűrűsödő, a hullám völgye pedig a megritkuló levegőmolekuláknak felel meg. Az összesűrűsödő és megritkuló levegőmolekulák nyomásingadozása alkotja hanghullámot, amit nyomáshullámnak is nevezünk.

Az akusztikus szakemberek a lehallgatásra szolgáló helyiségek hanggal kapcsolatos viselkedésének elemzése érdekében az általunk, emberek által hallható frekvenciatartományt több részre osztják. Kiderült, hogy a hallgatásra szolgáló helyiség fizikai méreteinek fontos szerepe van a legalacsonyabb (200 Hz alatti), basszus hangokként számon tartott frekvenciák viselkedésében. Ennek a frekvenciatartománynak a viselkedését az akusztikai elnevezéssel „állóhullám rezonanciák” határozzák meg.

Az állóhullám rezonancia fizikai jelenségét a zárt, rugalmas közegben – mint a szobába zárt levegő - oda-vissza terjedő hullámok hozzák létre. Egy bizonyos frekvencián a hanghullám az egymással szemben lévő falakról visszaverődve összeadódik önmagával és ennek eredményeként a szoba bizonyos pontjain felerősödik, máshol kioltja önmagát. Annak a frekvenciának egészszámú többszörösein mely hullámhosszának fele megegyezik a két egymással szemben lévő fal távolságával (f = l*0,5*c/x ahol „l”= 1, 2, 3 stb., „c” 344 m/sec. azaz a hang terjedési sebessége, „x” a szemben lévő falak távolsága méterben) kialakulnak az állóhullám rezonanciák.

allohullamok.jpg

A fenti ábra azt igyekszik megmutatni, hogy egy hangsugárzóval gerjesztett alacsonyfrekvenciás állóhullám hangjának energiája miként oszlik el a helyiségben. Az állóhullám hangenergiájának nyomáshulláma a szobában egymást felváltó magas és mélynyomású zónákból áll. A magasnyomású zónában az állóhullám felerősíti, az alacsonynyomású zónában kioltja önmagát (a kék árnyalat a magas, a fehér az alacsony hangnyomású zónát mutatja, és erre utalnak a falak mentén felrajzolt görbék is). Az ábrán ülő hallgató egy a szoba hosszirányban keletkező állóhullám hangnyomás-maximumában, ugyanakkor egy másik, keresztirányú állóhullám hangnyomás-kioltásában ül, s azt érzékeli, hogy az előző frekvenciájú hang sokkal hangosabban szól, mint a többi, míg az utóbbit szinte nem is hallja.

mert_allohullam.jpg

A fenti görbék egy valódi helyiség adott pontjának mérőmikrofonnal mért hangnyomását mutatják a frekvencia függvényében. Jól látható a 6,3 méter hosszú szoba hosszirányában 54 Hz-en fellépő másodrendű (l = 2) állóhullám keltette kiemelkedő hangnyomás érték, s az, hogy erre az 1,2 m vastag hátfali csillapítás milyen hatással van.

A házi-mozi helyiség tehát ezeken az alacsonyabb frekvenciákon úgy viselkedik, mint egy nagy hangszer (hegedű vagy akusztikus gitár) rezgő teste. A hat egymással szemben lévő felület pár (a négy fal, a plafon és a padló) mindegyike létrehozza a maga állóhullámait, melyek ráadásul kölcsönhatásba lépnek egymással. A hangnyomás kiemelésekkel és kioltásokkal kialakuló hangtér teljes megértéséhez az összes állóhullám rezonanciával és azok kölcsönhatásaival számolni kell. Ahogy az a fenti ábrán is látható, a két-két egymásra merőleges fal által keltett állóhullám rezonanciák is összetett zavart (bizonyos hangok adott helyen történő kiemelését és kioltását) okozzák a szoba hangterében, s pontosan ezt kell elkerülni egy házi-mozi helyiségben.
Az optimális méretarányok »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 2 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#3   kisist1 2011. szeptember 7., szerda - 20:10 válasz erre
ez a bejegyzés válasz kisist1 bejegyzésére (#2)
Elnézést, rossz témához szóltam hozzá.
Ide akartam írni:
http://www.hazi-mozi.hu/frumlist.php?aid=0&tid=1211&pid=0&ksid=8a319e6caeb5ac06f339f4f5e90d17a7&
#2   kisist1 2011. szeptember 7., szerda - 19:46 válasz erre
Tisztelt Guru!

Házi mozim van itthon, és van egy kis problémám az állóhullámokkal, és a rezonanciával (vagy visszhanggal vagy lecsengéssel nem tudom hogy fogalmazzak).

Az állóhullámokon próbálok javítani a cikkekből tanultak alapján, ezzel kapcsolatban majd vissza is jelzek hogy mire haladtam, viszont a visszhanggal nem tudom mit kezdjek.

Eléggé üresek a falak a szobában, és a közép és magas tartomány hangjai hajlamosak visszahangzani. Például ha kiáltok egyet, vagy fütyülök, akkor eltelik kb 1 másodperc mire újra csend lesz. És a visszhang nem is azon a hangon van amin én kiáltok, hanem másmilyen, olyan csattogó hang lesz belőle.
Ezért arra gondoltam (igaz nem tudom mennyi haszna lenne) hogy veszek szivacsot, és azt helyezem fel a falra. Van egy szivacsnagykereskedés a közelben ahol tudnék ebből a "hangelnyelő szivacs"-ból venni, vagy tetszőleges vastagságban és többfajta sűrűségűből szivacstömbökből tudnék levágatni, és az ára se lenne olyan vészes. Sajnos nálam szempont a befektetett összeg. Érnék el ezzel javulást visszhang csillapítás terén? egy sűrűbb 10-15cm vastag szivacsbevonattal a szoba hátsó falán? (aminek háttal ülök úgy értem)
Vagy milyen egyéb úgymond "költséghatékony" megoldást tudna javasolni?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel
István

Ui.: Itt egy kép a szobámról.
http://img16.imageshack.us/img16/9611/hzimoziszobapontos.png
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK