Genelec: új hangsugárzók a legkisebbtől a legnagyobbig

1. Oldal

A brüsszeli ISE kiállításon mutatkozott be a Genelec kibővített „installációs” hangsugárzó választéka, mely immáron 16 aktív modellből áll (ebből 4 mélysugárzó), melyek a legkisebbtől az elképzelhető legnagyobb házi-moziig alkalm
A Genelec mostanság „installációs” hangsugárzóknak nevezi azon modelljeit, amelyek alapváltozatai professzionális stúdiók lehallgató monitoraiként szolgálnak csak kiegészülnek néhány a házi-mozikban való alkalmazhatósághoz szükséges dologgal. Ezek közé tartozik, hogy a stúdiókban szokásos szimmetrikus XLR jelbemenet mellé aszimmetrikus RCA csatlakozót is tesznek a kisebb modellekre, és ellátják az aktív hangsugárzókat egy a beépített erősítők tápellátását kapcsoló távvezérlő csatlakozóval, amin keresztül 12V-os vezérlőfeszültség vagy egy záródó érintkező aktivizálja a működést.

Egyébként ezek a modellek semmi másban nem térnek el a profi stúdiókba szánt testvéreiktől, tehát megtalálhatjuk bennük a finn gyártó közel harmincéves tapasztalatainak és fejlesztőmunkájának minden eredményét, az aktív konstrukció, a helyiségnek és az elhelyezésnek megfelelő tonális karakterisztika beállítás, a lesugárzott hang irányítottságát kontrolláló hullámterelő a DCW (Directivity Control Waveguide), és minden más is. A világon mindenütt pontos hangtér-leképzésük, nagy hangerő mellett is rendkívül alacsony torzításuk és gazdag, mély basszusaik miatt tartják igen nagyra ezeket a hangsugárzókat.

Az újdonságok között szerepel az eddigi legkisebb Genelec hangsugárzó, a 8020A lakossági változata a 6020A2818 és az 5050A2819 mélysugárzó. E két kompakt modell (az alábbi képen a CD méretek megítélését segíti) kombinációjával hatásos hallgatási élmény érhető el egy meghitt (65 köbméternél kisebb helyiség, hallgatási távolság max. 2,4 méter) házi-moziban.

CD_6020a_5050a.jpg
A torzítások minimalizálására tervezett, kettős erősítésű 6020A2818 minimális diffrakciójú háza (MDE) fröccsöntött alumíniumból készül, melybe az erősítők (2x20W) mellett egy 10,5 centis hangszórót és egy 1,9 cm-es alumínium dóm „tweeter”-t építenek. A házban hosszan ívelt, turbulencia-mentes reflexcső révén a kis hangsugárzó igen mély (66 Hz) frekvenciák előállítására képes.

Az 5050A2819 háromcsatornás mélyhang-menedzsmentjével (mély keresztváltás 85 Hz-en) és 26 Hz-es alsó átviteli frekvenciájával kiválóan használható a sávszélesség kiterjesztésére akár surround, akár sztereó hang előállításában. A mágnesesen árnyékolt 20,5 centis hangszóró mellett két ugyanekkora passzívsugárzó membránt építenek a kompakt kis doboz oldalaiba. Az erősítő teljesítménye 70W, a hátlapján az összes szükséges beállító elem mellett XLR és RCA vonalbemenetet valamint egy további mélysugárzók meghajtására szolgáló LINK OUT RCA kimenetet is találunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..