HaziMozi

A vetítőernyőkről általában

A vetítőernyők választéka már ma is rendkívül széles, és folyamatosan bővül, ami azt is jelenti, hogy sokszor nem könnyű a választás. Ezért szükségesnek láttuk, hogy az ernyőkkel kapcsolatos tudnivalókat megpróbáljuk összefoglalni.


Az elektronikus vetítés – mint a vizuáltechnika és a prezentációs technika része – iránt világszerte növekszik az érdeklődés, így nem csoda, hogy ugyanez történik a vetítőfelületekkel (vásznakkal, ernyőkkel) is, hiszen ezek sokak szerint legalább olyan fontosak és meghatározóak a vetítés folyamatában, mint maga a vetítő berendezés (projektor). Ennek ellenére a forgalmazók szerint egy vetítőterem berendezései között a legelhanyagoltabb még mindig a vetítőernyő.

Elölről vagy hátulról?

38-cosmo.jpgEgy vetítőrendszer létrehozásakor a legelső eldöntendő kérdés az, hogy elölről (frontálisan) vagy a hátulról megvilágított ernyőn hozzuk-e létre a képet.

A frontális vetítés (front projection) alacsonyabb költséggel oldható meg és széles a választék különböző rögzített illetve motorikusan mozgatható ernyők tekintetében. Ugyanakkor ez a vetítési mód csak kis mértékű külső (környezeti) fényt enged meg, ami elsötétítés megvalósítását teheti szükségessé.

Hátulról vetítés (rear projection) esetén a vetítőernyő a projektort és a néző között helyezkedik el. A megoldás természetesen helyet igényel, de a kapott kép lényegesen nagyobb kontrasztú, és sokkal kevésbé érzékeny a külső fényekre. A megoldás dobozban elhelyezve („retro” dobozok) vagy fal mögé építve is elképzelhető.

A megfelelő vetítési mód kiválasztásán túl a ismerni kell olyan alap-paramétereket, mint az ernyő nyeresége vagy „erősítése”, azaz fényvisszaverő képessége (screen gain), a kontraszt és az ernyő alapanyaga.

Az ernyő nyeresége és a kontraszt

Ez a két tényező a vetítőernyő két legfontosabb paramétere. A fény-nyereség mérésével tulajdonképpen összehasonlítjuk a különböző típusú vetítőernyők fényvisszaverő képességét.

Greg Jeffreys, a Paradigm cég szakértője egyszerű magyarázatot ad a fény-nyereség mérésére: „Vegyünk egy projektort és vetítsünk egy „üres”, fehér képet az adott nagyságú ernyőre, amely sima, fehér, matt, magnézium-karbonát anyagú felület, így előállítja a fehér referenciafelületet. Fénymérővel megmérjük a visszavert fény nagyságát. Ezt referenciaértéknek nyilvánítjuk, amikor a nyereség 1 (azaz az ernyő a teljes beeső fényt visszaveri). Ezután ugyanezzel a vetítővel ugyanezt a képet, ugyanebben a nagyságban vetítsük rá egy másik ernyőre. Ha a visszavert fény értéke például kétszer akkora, mint az első esetben mért érték, akkor ennek az ernyőnek a nyeresége 2.”

A kontraszt értékelése másképpen történik.
„Képzeljük el, hogy egy elsötétített helyiségben vagyunk, ahol a projektor ugyanerre a standard fehér ernyőre vetít, de most egy fekete-fehér mintát. Hogyan látjuk itt a fekete színt? A kép „fekete” része ebben az esetben szintén a fehér – de megvilágítatlan – ernyőt jelenti, de mivel itt nagy különbség (nagy kontraszt) van az erősen megvilágított fehér rész és a megvilágítatlan „fekete” rész között, a néző agysejtjei ezt a fekete és a fehér érzeteként közvetítik.”

„Most tegyük a következőt: A függönyöket fokozatosan elhúzzuk, és nappali fényt engedünk be. A kép gyorsan elmosódik, a fekete szürkévé változik és végül is az ernyőn egy alig észrevehető árnyékká halványul. Az ernyőnek még mindig ugyanakkora a nyeresége, és a kép még mindig ugyanolyan fényerejű, de a kontraszt olyan mértékben csökkent, hogy a kép minősége az elfogadhatóság határa alatt lesz.”

Éppen ezért frontális vetítésnél – néhány speciális, nagyon nagy fény-nyereségű ernyőt kivéve – a környezeti fény mértékének szabályozása feltétlenül szükséges. A hátulról történő vetítésnél azonban a projektor egy „elsötétített fülkében” van, ahol a vetített kép nélküli ernyő majdnem fekete, vagy sötétszürke.

Ha az előbb említett fekete-fehér mintát most hátulról vetítjük a képernyőre, akkor a sötét részek sötétek maradnak és a fehér felület sokkal fényesebbnek tűnik majd az összehasonlításkor. A hátulról való vetítés ezért nagyobb kontrasztot eredményez.

Elölről vetíthető ernyők

A vetítőernyők választéka már ma is rendkívül széles, és folyamatosan bővül, ami azt is jelenti, hogy sokszor nem könnyű a választás. Ezért szükségesnek láttuk, hogy az ernyőkkel kapcsolatos tudnivalókat megpróbáljuk összefoglalni.
Elölről vetíthető ernyők

Matt fehér:
Ez a leggyakrabban használt felület frontális vetítésnél. (Ilyen a fehérre meszelt sima fal is.) Használata nagyon hatásos, amikor a vetítőterem megvilágítása szabályozható. A nézési (szórási) szög igen nagy, 50 fokkal is eltérhet a merőlegestől. Mivel a matt fehér (diffúz) felület használatos a fény-nyereség méréséhez mint referencia, a nyereség értéke 1-nek tekintendő. Nagyon sokoldalúan használható vetítőfelület, minden projektorhoz alkalmas.

Gyöngyvászon (Glass-beaded screen):
Erős fényvisszaverő felület, a nézési szög mindössze 15 fok a középtől mindkét oldalra. A felületi bevonat pici fényvisszaverő üveggyöngyöket tartalmaz, ezért nem tisztítható. A fény-nyereség értéke a középpontban 3 körül van, azonban ez a nézési szögtartományon kívül 1 alatti értékre is csökkenhet. Az összes projektorral jól használható, és sötétített környezetben a leghatásosabb.

Gyöngyszerű (Pearlised) vászon:
A felület hasonló tulajdonságú, mint a gyöngyvászon, de a nézési szögtartomány szélesebb. A fény-nyereség érték a középpontban 2, ami az optimális területen kívül az 1-es érték körülire csökken. Ez a felület ugyanúgy a szabályozható sötétítésnél alkalmazható a legjobban.

Ezüst:
Magas fény-visszaverésű felület, a gyöngyvászonhoz hasonló nézhetőségi szögekkel, de nagyobb mértékű környezeti fénynél is jól használható. Az ezüst felület fény-nyeresége értéke több mint 5, sőt az extra minőségű parabola ezüst vetítőernyőknél ez az érték a 8,5-öt is elérheti!

A frontális vetítéshez használt ernyők közül jórészt a kivitelezés alapján választunk. Attól függően, hogy miként használjuk a vetítőhelyiséget lehet szükség fixen beépített feszített, esetleg kézileg lehúzható vagy elektromosan működtethető vetítőernyőre.

Hátulról vetítéshez használt ernyők

A vetítőernyők választéka már ma is rendkívül széles, és folyamatosan bővül, ami azt is jelenti, hogy sokszor nem könnyű a választás. Ezért szükségesnek láttuk, hogy az ernyőkkel kapcsolatos tudnivalókat megpróbáljuk összefoglalni.
Hátulról vetítéshez használt ernyők

Nem merev vetítőernyő:
Semleges szürke vinil felület, széles minőségi és árválasztékban, a összes projektorfajtához alkalmas. Fény-nyeresége 2 körüli, nézési szöge 35 fok a tengelyhez képest. Ezek az anyagok általában 2-3 méteres szélességben kaphatók. Ennél nagyobb méretű hátulról vetíthető felületek kivitelezése varrással oldható meg. Nagyméretű varrásmentes kivitelben is beszerezhetőek, külön megrendelésre. A kis környezeti fény mellett nyújtják a legjobb eredményt.

Merev diffúz ernyő:
Kemény (merev) akril anyagon diffúz bevonat. Ez a kivitel tipikusan 2,7 körüli fény-nyereségű, és nagy a nézhetőségi szöge. A diffúz ernyőket leginkább az egyobjektíves projektorokkal használják.

Fresnel/lentikuláris ernyő:
Kiváló minőségű, kemény anyagú vetítőernyő, amely egy un. Fresnel (ejtsd: Frenel) lencsét használ a fény fókuszálására, mely így egyenes vonalban irányul az un. lentikuláris felületre. A nézési szög széles, a fény-nyereség elérheti az 5 körüli értéket (a vetítési tengely irányában), ami egyedülállóan nagy érték. Egyobjektíves vetítőkkel és háromcsöves CRT projektorokkal egyaránt használatos.


Black stripe ernyő:
A Fresnel-/lentikuláris megoldáson alapul, azonban a vetítő felület 30-40 %-át függőleges, fekete csíkozás takarja, amely elnyeli a beeső fényeket, ezáltal javítva a kontrasztot. Ez az ultra jó minőségű anyag kitűnő társa a katódsugárcsöves projektoroknak. Fény-nyeresége eléri a 4-es értéket.

Lentikuláris/diffúz ernyő:
Hibrid megoldás a nézhetőségi szög növelésére érdekében. Fény-nyeresége tengelyirányban elérheti a 4-et . Egyobjektíves projektorokhoz alkalmazzák.

Fresnel/diffúz ernyő:
Egy másik hibrid felület, amely Fresnel-lencsével gyűjti és irányítja a fényt a nézőhöz a diffúziós felület közvetítésével. Fény-nyeresége tengelyirányban tipikusan 3 körüli. Főleg katódsugárcsöves CRT projektorokkal használatos.

A gyártók

Elölről vetíthető vásznakat, illetve nem merev, hátulról vetítésre alkalmas ernyőket számos gyártó készít. A világ három legnagyobb gyártója az Egyesül Államokban található. Ezek a Da-Lite, a Draper és a Stewart Film Screen. Hazánkban közülük inkább csak a Da-Lite kapható. A Stewart moziba való vásznakat is készít. Az elölről vetíthető vásznak európai gyártói angol, olasz és francia cégek (Projekta, Screenline, Oray).

A hátulról vetíthető merev, illetve hibrid ernyők legnevesebb gyártója a dán DNP, amely csak ezzel a területtel foglalkozik, így meghatározó ezen a területen. Megemlíthető még az előzőekben már felsorolt Da-Lite és Draper, amelyek legalább ilyen jó minőségű Fresnel-ernyőket kínálnak, ráadásul adnak hozzá (igény szerint) egy-, illetve kéttükrös háttér-vetítési vázat és projektoremelvényt.

Forrás: Videopraktika
Exit mobile version