Apple tvOS 16: ősszel jelenik meg, de már béta-tesztelhető

A még idén megjelenő Apple tvOS 16 olyan új funkciókkal bővül, mint az eszközök közötti kapcsolat, a továbbfejlesztett többfelhasználós és bővített játékkontroller-támogatás.


A június eleji Apple WWDC 22 alkalmával még csak említésre sem került az Apple TV médiadobozokat és HomePod okos-hangsugárzókat működtető tvOS operációs rendszer 16-os verziója. Ennek lehetséges oka talán az, hogy az Apple minden TV-vel kapcsolatos bejelentést őszre tervez, amikor már kész lesz a többek által beharangozott megújuló hardverű Apple TV az új A14 chippel, és ekkor jelenik majd meg a már véglegesített tvOS 16 is.

tvOS 16 kiemelt

Annyi már biztos, hogy az Apple TV dobozokhoz eddig is használható PlayStation és Xbox kontrollerek mellett a tvOS 16 már támogatja a Nintendo Joy-Cons és Pro játékkontrollereket, a 9to5Mac pedig felfedezte, hogy a 8Bitdo, a BADA MOGA XP5-X Plus és a Logitech F710 Gamepad is működnek majd.

A tvOS 16 egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a Vezérlőközpont új utasításaival egyszerűen adhasson hozzá családtag felhasználói fiókot az Apple TV-hez. Így minden családtag saját profillal férhet hozzá az Apple TV app, az Apple Music, az Apple Arcade (saját játék előmenetellel és eredményekkel) és még sok más alkalmazáshoz.

tvOS-16 profilok

A többfelhasználós funkció újragondolásának célja, hogy a Disney+, a Netflix és hasonló alkalmazások felhasználói profiljait párosítása a tvOS Apple Vezérlőközpontjából elérhető rendszerszintű felhasználói profiljaival.

Az Apple tvOS 16 kompatibilis lesz az Apple TV HD, a korábbi Apple TV 4K és az új (2. generációs, 2021-es) Apple TV 4K dobozokkal. Az ingyenes béta program keretében már telepíthető és tesztelhető verzió után a végleges változatot idén őszre ígéri az Apple.

Az alábbiak összefoglalják az Apple által eddig megerősített tvOS 16-tal kapcsolatos ismereteket. A cikk frissül, amint több részletet tudunk majd meg.

Az Apple tvOS 16 új funkciói:

 • Játékkontrollerek
  A macOS 13, az iOS 16 a tvOS 16 és újabb operációs rendszerek Game Controller kerete számos további Bluetooth és USB játékkontrollert támogat.
 • Eszközök közötti kapcsolat
  Integráld a tvOS applikációdat az iOS, iPadOS vagy watchOS applikációddal, hogy új élményekkel gazdagodj az Apple TV-n. Például az Apple TV még rád szabottabb edzéseket kínálhat az Apple Watch mozgásérzékelő adatai alapján, az iPhone valós idejű információkat jeleníthet meg, miközben az Apple TV-n médiát játszol le az alkalmazásodban, vagy több képernyőt is bevonhatsz a játékhoz.
 • Többfelhasználós támogatás
  A felhasználói profilok továbbfejlesztett rendszerbe-integrálásával megkönnyíthető Apple TV app alkalmazás élvezete. A megosztott kulcstartóban (keychain) tárolt hitelesítő adatokkal a felhasználóknak nem kell minden alkalommal bejelentkezniük és kiválasztaniuk profiljukat, amikor elindítják alkalmazásodat.
 • Matter támogatás
  Az új okosotthon csatlakozási szabvány, a Matter kompatibilis tartozékok platformok közötti zökkenőmentesen együttműködésére lesz képes. A Matter még több kompatibilis okosotthon-tartozék közüli választást tesz lehetővé, és azt, hogy azokat Apple eszközökön a Home app és a Siri segítségével vezérelhesd. Még idén egy frissítéssel érkezik a támogatás. A Matter tartozékokhoz egy otthoni központként működő Apple TV-re vagy HomePod-ra van szükség.
 • Azonosítókulcsok (Passkeys)
  A jelszavak kiváltására tervezett azonosítókulcsok (passkeys) a Touch ID-t vagy a Face ID-t használják a biometrikus ellenőrzéshez, és iCloud kulcstartót (Keychain) az iPhone, iPad, Mac és Apple TV közötti szinkronizáláshoz végpontok közötti titkosítással.

Apple TV lejátszási-sebesség

 • Lejátszási sebesség
  A tvOS 16-ban az Apple natív videolejátszóját használó fejlesztők számára egy új opcionális funkció 0,5×, 1,0×, 1,25×, 1,5× és 2,0× vagy egyéni lejátszási sebességet kínál. (Forrás: MacRumors)
 • Gyorskezelő (SwiftUI) TVOS-hez fejlesztőknek
  Tegye egyedivé alkalmazásfelületét és lássa el még több funkcionalitással a gyorskezelő (SwiftUI) segítségével. Hozzon létre egyedi gombstílusokat és effektusokat, amelyek kiemelik a designt, használja ki az szokásos gesztusokat, mint a koppintást és az érintést, és kapcsolja össze interakciókkal a Focus API-kkal, (API – Applikáció Programozási Interfész).
 • Create ML (gépi tanulás) keretrendszer fejlesztőknek
  A Create ML mostantól elérhető Swift-keretrendszerként a tvOS-en, valamint iOS-sel, iPadOS-sel és macOS-sel. A számos gyakori modelltípushoz elérhető feladat-specifikus betanulási API-k mellett mostantól saját egyéni modell és tanulási folyamatait határozható meg az gépi tanulási építőelemek gazdag készletének és az új Create ML Components keretrendszer kombinálásával.

Egyéb lehetséges iOS funkciók, amelyek a tvOS 16 révén az Apple TV-hez is eljuthatnak.

 • iCloud Shared Photos Library (iCloud megosztott fotótár)” a családtagok és barátok fényképeinek automatikus megosztására/megtekintésére.
 • Personalized Spatial Audio (saját térhatású hang)”, egy az iPhone TrueDepth kamera használatával létrehozható saját Spatial Audio (térhangzás) profil (fejfüggő átviteli függvényt?) AirPods fejhallgatókhoz.
 • Továbbfejlesztett SharePlay integráció.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .