HaziMozi

Az EISA 2003-2004 díjazottjai

Projektorok, Televíziók

Az európai AV szaklapok egyesülete az EISA (European Imaging and Sound Association) nyilvánosságra hozta az elkövetkezendő évre díjazott készülékek listáját. Ebből emeljük ki a házi-mozizás szempontjából fontos készülékeket.

A 2003-2004-es díjazott készülékeket a portálunkon szokásos termékcsoportok szerint soroljuk fel és mellékeljük az EISA által megfogalmazott indoklást. A 16 készülék közül 10 már szerepel adatbázisunkban, és természetesen szeretnénk, ha a hazai forgalmazók hozzájárulásával mindegyik részletes műszaki paramétereit olvashatnák portálunk látogatói.

Projektorok

Yamaha%20DPX-1000.jpgA YAMAHA DPX-10001135 nyerte a 2003-2004 High-end terméke címet.

A zsűri szerint a vetítő a high-end házi-mozi és videó vetítéstechnológia jelentős fejlődését jelzi. Bár a DPX-1000 a színhűséget a fényerő elé helyező kifejezett videoprojektor , kontrasztaránya sem kevésbé elkápráztató – köszönhetően a 10 bites videó konverterrel kombinált legújabb DLP motornak, a Faroudja jelfeldolgozásnak és a remek optikának. Még nagyobb kontraszt érhető el motoros íriszvezérléssel. 1280 x 720 pixeles felbontásával megfelel mind standard mind nagyfelbontású 16:9-es vetítéshez.





Az INFOCUS SCREENPLAY 57001125 2003-2004 videoprojektora.

Az első PAL alapfelbontású, az 1024 x 576 pixeles „Matterhorn” digitális mikrotükör eszközt (DMD) alkalmazó vetítőnek köszönhetően a csúcsminőségű, nagy vetített képek ígérete végre beteljesedett Európaiak számára is. Faroudja jelfeldolgozás, a kritikus képparamétereket állító ügyes szoftver és egy éles Carl Zeiss optika: ezek kombinációja biztosítja az éllnk színeket, a nagy kontrasztot és nagyon korlátozott mozgásból eredő mellékhatásokat. A végeredmény a legélesebb szemű mozinézőket is kielégítő tiszta, éles vetített kép. És természetesen van a legújabb DVD lejátszókkal veszteségmentes összeköttetést biztosító, tisztán digitális DVI bemenet.



Televíziók

A PANASONIC TX-36PD30750 92 cm képátlójú készülék kapta a 2003-2004 televíziója

címet, mely a képcsöves TV képernyőn valaha látható legnagyobb képfelbontást nyújtja. Ez részben az új „Quintix SR” képcsőnek köszönhető, mely a nagyobb kontraszt és tisztább kép érdekében egy igen finom árnyékoló maszkot alkalmaz, de az egyedülálló „Acuity” képfeldolgozó technológiának az eredménye is, mely intelligensen alakítja át a TV műsoranyagot 2376 x 833i (interlaced azaz félképváltásos) felbontású képekké, 75Hz képfrissítés mellett. A 10 bites processzálással mindez tökéletes, remegésmentes képet eredményez látható sorok nélkül, finomabb részleteket és egyenletesebb színmegjelenítést mutatva. Komponens videó bemenetének köszönhetően a PANASONIC TX-36PD30750 felismeri a PAL és NTSC progresszív képfrissítő jeleket is.

A SAMSUNG SP46L5HX 2003-2004 projektoros televíziója

LCD technológiát használ az élénk színek, a mély kontraszt és a széles látószögű 117 cm nagy képernyő megjelenítésére. Ám az eleje és háta közötti távolság csak 41 centiméter, és a nagyon stílusos design egy illeszkedő berendezéspolccal száll versenybe. 720-soros progresszív képfrissítési üzemmód és DNIe (Digital Natural Image engine) technológia biztosítja az igen éles képet és ez az első, a kompatíbilis DVD lejátszókról tisztán digitális jelet fogadó DVI csatlakozóval rendelkező TV készülék. (A PC kompatibilitáshoz van VGA csatlakozó is.) A fejlett felhasználói tulajdonságok tartalmazzák 2100 oldalas szövegtárolót, két-tuneres kép a képben funkciót és a nagyteljesítményű beépített többcsatornás hangot.

Plazma és LCD televíziók, Hangsugárzó

Az európai AV szaklapok egyesülete az EISA (European Imaging and Sound Association) nyilvánosságra hozta az elkövetkezendő évre díjazott készülékek listáját. Ebből emeljük ki a házi-mozizás szempontjából fontos készülékeket.
Plazma és LCD televíziók

A PHILIPS 42PF9965489 lett 2003-2004 plazma televíziója,

mely a díj odaítélői szerint a piacon lévő készülékek közül a legrészletesebb és életszerűbb képeket nyújtja. Kivételesen erős színvisszaadásának és a Philips kifinomult Pixel Plus képjavító technológiájának köszönhetően ideális választás a DVD-k nagyhatású, nagyképernyős megjelenítéshez. Széles paraméterállítási áll rendelkezésre a különböző videoforrásokhoz optimalizálásra, és az RGB számítógépes jelbemenetnek köszönhetően a PHILIPS 42PF9965489 tökéletes nagyfelbontású, nagyméretű számítógép-monitorként is szolgál.




A PHILIPS 30PF99751086 nyerte el a 2003-2004 LCD televíziója címet.

Ez a technológia jelentősen hosszabb élettartamának, nagy (1280 x 768) felbontásának, megnövelt látószögének, kiváló kontrasztarányának és meggyőző színeinek köszönhetően a plazmák egyre életképesebb alternatívája. A PHILIPS 30PF99751086 egy 76 centis átlójú képernyőn jól példázza mindezeket az előnyöket, és nagyon elfogadható ára ellenére – az EISA bírálói szerint – fényereje és képélessége ebben a méretben legyőzi minden versenytársát. Beépített vevőjével, progresszív képfrissítésével és PC csatlakozásával, plusz a Philips saját Pixel Plus, Crystal Clear és Digital Natural Motion képjavító eljárásaival, ez egy elegáns, ügyes TV készülék.



Hangsugárzó

A magas és karcsú MISSION VOLARE V63 jogsult a 2003-2004 hangsugárzója

címre, mely a modern tervezést és a tradicionális hi-fi erényeket kombinálja sokoldalú termékké. A dinamikus, izgalmas és részletező hang előállításához mikro-szálas dóm nagyfrekvenciás átalakítóval kombinált két 150mm-es mély/közép hangszóróval (melyek a Mission már bizonyított Paramid kétrétegű membránanyagát hasznosítják) rendelkezik. Mindazonáltal a VOLARE V63 megnyugtatóan természetes és realisztikus marad mindenfajta zenével és ideális alapként szolgálhat egy jó minőségű házi-mozi rendszerhez is.





A MARTIN LOGAN CLARITY lett 2003-2004 High-end audio terméke.

Minden komoly zeneszerető régi álma az elektrosztatikus panelsugárzó, de a MartinLogan Clarity a siker megismétlődését ígéri a házi-moziban is. A Clarity egyedülálló hibrid konstrukciója egy a centeren kívüli hallgatók sztereóképét javító konvencionális puha dóm magashang-sugárzót is tartalmaz ellensúlyozva csak panel kivitelűek nagyfrekvenciás irányítottságát. Egy 20 centis (8-inch) alumínium membránú dinamikus hangszóró is szerepet játszik a mélyhangok megerősítésében, olyan kifejező hangot eredményezve, mely a sokkal drágább rokontermékek legtöbb kvalitását másolja kedvezőbb áron. Az előadóképesség mind zenével, mind filmanyaggal biztosított.

Hangsugárzók, AV erősítő, Házi-mozi rendszer

Az európai AV szaklapok egyesülete az EISA (European Imaging and Sound Association) nyilvánosságra hozta az elkövetkezendő évre díjazott készülékek listáját. Ebből emeljük ki a házi-mozizás szempontjából fontos készülékeket.
Hangsugárzó-készlet

A KEF KHT10051093 érdemelte ki a 2003-2004 házi-mozi hangsugárzója címet.

Az 5.1-csatornás sugárzórendszer, négy tojásdad fröccsöntött alumínium szatellit és vízszintesen elnyújtott center sugárzójával és hathatós mélysugárzójával stílusos és rugalmas. De technológiai értelemben is mérföldkő, a szatellitekben bemutatkozó, eleddig legkisebb – 75 mm-es – Uni-Q átalítók, melyek egy újonnan kifejlesztett 15mm-es alumínium dómsugárzót alkalmaznak. Ezek az átalakítók kivételesen széles diszperziót mutatnak, és tökéletesen illeszkednek a 100W saját erősítésű mélysugárzóhoz, mely lefelé sugárzó, 20 centis nagylöketű átalakítója meglepően erőteljes hangot generál. A felhasználói beállításokkal – közte egy szűrőmeredekség kapcsolóval, mely a film vagy zenei hangelőállítást optimalizálja – a KEF KHT10051093 kiváló választás a kezdő házi-mozi barátok számára.


Mélysugárzó

A B&W ASW 800 2003-2004 subwoofere.

Az aktív mélysugárzó rendelkezik a kellő gyorsasággal és teljesítménnyel, hogy a legnagyobb követelményeket támasztó házi-mozi hanganyagok energiaigényét is kielégítse. Mellbevágó teljesítménye az 1000 Wattos D osztályú (azaz digitális) erősítő és a teljesen új, hosszúlöketű, 30,5 centis (12-inch) rendkívül kis torzítást mutató átalakító tökéletes házasságának eredménye. A B&W szabadalmaztatott Matrix merevítési technológiája abszolút minimumra csökkenti a doboz rezonanciáját, melyet csak az enyhén lekerekített valódi fával borított ház esztétikuma tesz érzékelhetővé a külvilág számára. 20 Hertzig lemenő erőlködésmentes teljesítmény-leadásával és még nagy hangnyomásszinten sem elvesző pontosságával az ASW 800 igazotja, hogy „jó cucc” bármely házi-moziban.



AV erősítő

A YAMAHA RX-V440656, mint 2003-2004 házi-mozi vevőerősítője

egy valódi mindentudó. A Dolby Digital EX, DTS-ES 6.1 és Dolby ProLogic II jelfeldolgozással technológiailag minden modern AV rendszer szükségletét ellátja. A számtalan analóg és digitális bemenet – közte a sokcsatornás SACD-hez és DVD-Audio-hoz illeszkedő hat analóg bemenet – által címezhető hatcsatornás teljesítményerősítővel csatlakoztatást tekintve is rendkívül kidolgozott. Könnyű beállítani és használni, megszólalása mindig természetes és agilis, képességeit pedig rendkívül vonzó ára emeli ki.





Házi-mozi rendszer

A JVC QP-ES9AL 2003-2004 kompakt rendszere

valódi technológiai újdonságot jelent. Ez a világ első DVD-RAM/DVD-RW rekordere, melyet digitális i.Link csatlakozó egészít ki, amin keresztül a digitális kamerák tulajdonosai átírhatják és közvetlenül DVD-re „égethetik” felvételeiket. A négy Scart formájában szokatlanul széleskörű csatlakozással rendelkezik és a Dolby ProLogic II dekódoló révén minden audió bemenetből hihető sokcsatornás hang állítható elő. A QP-ES9AL nagyszerűen működik mind mozi, mind zenei anyaggal. A digitális erősítő megkönnyíti a körülölelő hangtér felállítását, a közvetlen meghajtású pózna kivitelű hangsugárzókkal a legtöbbet hozza ki az összes kimenetből. A rendszert mindössze egy tapsra beállíthatjuk!

DVD felvevő, DVD lejátszók, Videorekorder

Az európai AV szaklapok egyesülete az EISA (European Imaging and Sound Association) nyilvánosságra hozta az elkövetkezendő évre díjazott készülékek listáját. Ebből emeljük ki a házi-mozizás szempontjából fontos készülékeket.
DVD felvevő

A SONY RDR-GX7811 2003-2004 DVD felvevőjeként

az első, mely három lemezformátumot támogat: DVD-R, DVD-RW és DVD+RW. A készülék megengedi az i.Link-en keresztül a digitális kameráról DVD lemezre kerülő videóóoanyag egyszerű utóhangosítását és beépített szerkesztőprogramok teszik lehetővé a felhasználók számára a felesleges részek eltávolítását. Fejlett digitális szűrők csökkentik az analóg videojel zaját, biztosítva, hogy az olyan források, mint a TV, a VHS szalag és a nem digitális kamerák műsorainak DVD felvételei jobban néznek ki, mint az eredetiek. A SONY RDR-GX7811 kifinomult (12-bit/108MHz) D/A átalakítójával és komponens videokimenetével DVD lejátszónak is nagyon jó.




DVD lejátszók

A SAMSUNG DVD-HD935 2003-2004 DVD lejátszója

nevezhető keskenynek és megfizethetőnek, de mindenekelőtt újradefiniálja a DVD képminőséggel kapcsolatos elvárásokat. Ez a készülék az első DVD lejátszók egyike, mely rendelkezik a PC stílusú DVI interfésszel, melyet – a legújabb HDTV készülékekhez és projektorokhoz csatlakoztatva – elkerülhető a lejátszó és képernyő közötti digitális/analóg jelátalakítás vesztesége. A Faroudja DCDi váltott sorosból progresszív képfrissítésre átalakító technológia használatával és szabadalmaztatott szín, kontraszt és képrészlet javító eljárások teljes készletének támogatásával ez a lejátszó az NTSC és PAL jelek többségét 720p és 1080i sorfelbontásúvá teszi. További előnyei a legkülönbözőbb MP3/WMA/JPEG fájlok lejátszása, a mozgatható nagyítás (zoom), egy fejlett felhasználói kezelőfelület és az analóg kimenetek – köztük kompozit, komponenes és progresszív – széles választéka.



A DENON DVD-2900857 2003-2004 audio lejátszója.

Bár az elegáns, univerzális SACD/DVD lejátszó árban a DENON DVD-A1855, a cég zászlóshajója alatt van, a hasonlóképpen figyelemreméltó építési minőséget összehasonlítva nem ezt feltételeznénk. Az alaplapon a DVD-Audio-hoz Burr-Brown 24bit/192kHz-es D/A konvertereket, és egy dedikált SACD konvertert találni, további számos a hangot javító elem között ott a „pure direct mode” opció, mely kikapcsolja a nem használt digitális vagy analóg kimeneteket. A kiemelkedő videó tulajdonságok között PAL progresszív kompatibilitás és egy 12bit/108MHz-es átalakító szerepel. Az „öreg” CD-vel és a legújabb nagyfelbontású hangformátumokkal is kiváló hanglejátszás teszi a zene szerelmesei számára tökéletes választássá ezt az audiophil terméket.



Videorekorder

A JVC HM-HDS41096 mint 2003-2004 hard diszk videorekordere

vonul be az évkönyvekbe, mely forradalmasítani fogja a vásárlók videóról és televízióról alkotott felfogását. 80 Gigabájtos merevlemezével ez egy valóságos „időgép”. Lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy azonnal elindítsák egy TV műsor felvételét, s később elölről elkezdjék nézni a felvételt, miközben a rendszer még rögzíti az adás végét. De a kameratulajdonosoknak is nagyszerű eszköz, köszönhetően abszolút egyedi képességének, mellyel az eredeti miniDV jeleket az MPEG2 formátumra való átalakítás során elkerülhetetlenül felmerülő veszteségek nélkül írja át. A készüléket egy beépített S-VHS ET szalagmeghajtó teszi teljessé, mely a felvett anyagok barátokkal, családtagokkal történő egyszerű megosztását biztosítja.

Forrás: EISA
Exit mobile version