HaziMozi

DALI hangsugárzó újdonságok

1. Oldal

Portálunk adatbázisában már megtalálhatóak a dán DALI hangsugárzói is, köztük a két friss modellcsaládnak tekinthető Helicon és Concept.
A DALI Helicon hangsugárzó családot a DALI legfelsőbb kategóriájú Euphonia szériája inspirálta és nevét arról a görög hegységről kapta mely a mondák szerint a tudomány és művészet patrónus istennői, a múzsák lakóhelye volt. Az esztétikus megjelenés, a kivételes hang és a legfinomabb kidolgozás teszi méltóvá a névhez ezeket a hangsugárzókat.
helicon_familie.jpg



A Helicon széria leglátványosabb eleme a széles lesugárzási tartományú „Tweeter” modult alkotó szalag és puha dóm sugárzók. A nagyfrekvenciák szórásának és felbontásának kézbentartása és optimalizálása, valamint azok az ultra nagy sávszélességet kívánó DVD-Audio és SACD hangformátumok számára fontos kiterjesztése érdekében két magashang sugárzót egy modulba kombinálták. Ez tökéletes merevséget és nagyon jó hőelvezetést biztosít az amúgy „Ferro fluid” hűtésű dóm sugárzónak, és gyakorlatilag a két sugárzó egyként, „testesen” és mégis nagyon „levegősen” szólal meg.

A Helicon hangsugárzókat a DALI lineáris irányítottsági elvei szerint tervezték, s így azok lesugárzási karakterisztikája rendkívül egyenletes. Ez a fő irányon (axison) kívül is azonos hallgatást biztosít, és a szoba akusztikai viszonyainak változása is kevéssé hat a hangsugárzókra.






Az egyedileg a Helicon szériához készülő új 13 és 20 cm átmérőjű hangszórók membránjának anyaga fa és papír rost kompozit, geometriai profiljának alakja pedig a nagy gyorsulásra optimalizált. A DALI is könnyű és merev membránra törekszik, mely a jelre villámgyorsan reagál, de nem annyira merev, hogy a membránanyag saját rezgései „áthallhatóak” legyenek. Az ennek elérését szolgáló papír membránba gondos arányban kevert hosszú farostok és a vékony felületi bevonat kontrollálják a rezonanciákat. A mély- és középfrekvenciák hangszóróit úgy tervezték, hogy azok a kisebb jeleket se csillapítsák, illetve fékezzék, hanem azok is minél teljesebb mértékben akusztikai energiává alakuljanak.

A hangszórók által lesugárzott hangok fáziseltolódásának minimalizálása is gondos figyelmet kapott a Helicon széria esetében. Különösen a keresztváltási frekvencia környékére koncentráltak, ahol kockázatosak a fázisproblémák, márpedig ezek megfelelő kezelésén múlik a tranziens viselkedés és a megfelelő térleképzés.










A keresztváltó áramkörök egyébként is igen igényesek és tervezésüknél figyelembe vették, hogy a hangszórók és a keresztváltó szűrőhálózat nem külön-külön entitások, hanem elválaszthatatlanok egymástól. A kettő aprólékos illesztése és a hangzás, a megbízhatóság és tartósság szempontjából lehető legjobb elérhető alkatrészek

A keresztváltó alkatrészeit a lehető legkisebb veszteségek érdekében közvetlenül egymáshoz forrasztják, úgy helyezik el hogy az áthallások minimálisak legyenek, és egy szerelő laphoz ragasztják illetve csavarozzák azokat, hogy ne elkerüljék azok önálló rezgését. A nagyobb álló Helicon hangsugárzókban külön hangnyomás- és rezgésmentes keresztváltó kamrában helyezik el az áramkört.

A szilárdság és a rezgések hatásos csillapítása érdekében a hangsugárzók házát alkotó panelek alapanyagát többrétegű, magas hőmérsékleten egymáshoz ragasztott MDF alkotja. A további belső támasztó panelek hozzáadásával a ház minden hangelszíneződése megszűnik. A hangsugárzók külső valódi fafurnér borítása gyönyörű fényes lakkozott.











A DALI Concept széria hangsugárzóival (Concept 12354, Concept 22371, Concept 62372, Concept 82373, Concept 102374, Concept Center2375, Concept Sub2388) pedig azt igyekszik bizonyítani a dán gyártó, hogy a megfizethető árkategóriában is el lehet érni kimagasló hangot és elegáns külsőt.
Exit mobile version