HaziMozi

Öt új Harman/Kardon AV erősítő

1. Oldal

A Harman/Kardon a szeptemberi CEDIA-n mutatta be öt új AV vevőerősítőjét, melyek rövidesen nálunk is kaphatóak lesznek. Az AVR 630, AVR 430, AVR 330, AVR 230 és AVR 130 az iparág leginnovatívabb technológiáit ötvözik az egyedi formatervvel.
Mind az öt típusban a Harman/Kardon vevőerősítők technológiai sarokkövének számító, nagyáramú, nagy sávszélességű diszkrét alkatrészekből álló végfokozatokat használnak a digitális filmhangok és a nagyfelbontású zene tökéletes és dinamikus megszólaltatása érdekében. A teljesítmények az alábbiak szerint alakulnak (minden esetben az összes csatorna meghajtása és 8Ω terhelése mellett, 20Hz – 20kHz között, <0,07% THD torzítást mérve):

AVR 630 – 7×75 / 2×90 Watt; max. áramcsúcs: ±50 Amper
AVR 430 – 7×65 / 2×80 Watt; max. áramcsúcs: ±40 Amper
AVR 330 – 7×55 / 2×70 Watt; max. áramcsúcs: ±35 Amper
AVR 230 – 6×50 / 2×65 Watt; max. áramcsúcs: ±35 Amper
AVR 130 – 5×45 / 2×55 Watt; max. áramcsúcs: ±25 Amper

A megbízható működést, maximális hatásfokot és zavartalan megszólalást szolgálja az automatikus hűtésrendszer, mely az AVR 630, AVR 430, AVR 330 hűtőventillátorainak forgási sebességét a melegedéstől és a műsorhang szintjétől függően vezérli, és azokat csak akkor kapcsolja be, mikor kell és a hangszint elég magas ahhoz, hogy teljesen elfedje a légáramlás zaját.

A surround hangteret létrehozó hangsugárzók manapság többnyire mélysugárzóból és kompakt sugárzókból állnak. Hogy ezekből kihozhassuk a maximumot nem hátrány, ha az AV erősítőn pontosan beállítható a mélyhang-menedzselés. Az AVR 630 és AVR 430 Quadruple Crossover Bass Manager a front bal/jobb, a center, a surround bal/jobb és a hátsó surround bal/jobb hangcsatornák mindegyikéhez külön-külön beállítható, hat keresztváltási frekvenciából kiválasztható mélyhang-leválasztást biztosít. Az AVR 330, AVR 230 és AVR 130 Tripple Crossover Bass Manager is hat keresztváltási frekvenciából való választást tesz lehetővé, de csak a front bal/jobb, a center és a surround bal/jobb csatornákban.

Mindkét mélyhang-menedzsment kifinomultságát jelzi, hogy különböző keresztváltási pontokat határozhatunk meg nemcsak az egyes hangsugárzó csatornákhoz, de a különböző műsorforrásokhoz is. Vagyis zenéhez vagy filmhanghoz eltérően optimalizálhatjuk a hangsugárzó-rendszert.

AVR 130 kepalairas=Harman/Kardon AVR 130

2. oldal

A Harman/Kardon a szeptemberi CEDIA-n mutatta be öt új AV vevőerősítőjét, melyek rövidesen nálunk is kaphatóak lesznek. Az AVR 630, AVR 430, AVR 330, AVR 230 és AVR 130 az iparág leginnovatívabb technológiáit ötvözik az egyedi formatervvel.
A surround hangok megfelelő minőségű előállítása minden AV erősítő kulcsa és erre az új Harman/Kardon erősítők tervezői is sok gondot fordítottak. Az AVR 630-ban és AVR 430-ban van Dolby Virtual Speaker és Dolby Headphone processzálás, melyek meggyőző, háromdimenziós hangteret képesek létrehozni két hangsugárzón ill. fejhallgatón. Mindkét vevőerősítő rendelkezik beépített MP3 dekódolóval és az összes népszerű surround formátumot (Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Pro LogicII, DTS, DTS-ES Discrete/Matrix 6.1, DTS Neo:6 Cinema/Music 6.1/5.1) képesek kezelni a legújabb DTS96/24 nagyfelbontású technológiával egyetemben. Az AVR 630 mindezek mellett HDCD processzálással szolgálja a CD-k lehető legjobb hangminőségben való megszólaltatását. Az AVR 330, AVR 230 és AVR 130 is kompatíbilis az összes Dolby és DTS 6.1 ill. 5.1 csatornás surround formátummal.

Mint minden Harman/Kardon erősítőbe, az újdonságokba is bekerült a Harman International Logic7 technológia, mely a mátrix kódolt és kétcsatornás jelforrásokból képes sokcsatornás – egyedülálló módon a hátsó surround csatornáiban sztereó – hangot előállítani. A Logic7 kompatibilis 96kHz-es forrásokkal is és Cinema vagy Music üzemmód közül választhatunk. Minden vevőben ott a Harman International szabadalmaztatta VMAX virtuális térhang-processzálás, mely két hangszóróval vagy fejhallgatóval élvezve is háromdimenziós hangteret hoz létre a sztereó vagy mátrix kódolt hangforrásból.

A ma kívánatos hangfelbontáshoz, dinamikatartományhoz és csatorna-elválasztáshoz az összes erősítőbe kiváló minőségű 24-bit/192kHz-es audio D/A átalakítókat és jelfeldolgozó processzorokat építenek. Az AVR 630-ban és AVR 430-ban a legújabb Cirrus Logic 24-bites, 32-bites utóprocesszálású, un. „dual-core” DSP-k munkálkodnak a lehető legjobb hangminőség eléréséért.


Az AVR 130 kivételével minden vevőerősítő rendelkezik szélessávú HDTV kompatíbilis komponens videokapcsolóval, az AVR 630 és AVR 430 esetében pedig bármelyik videó forráshoz hozzárendelhető a komponens videobemenetek bármelyike. Az utóbbi két modell A/V Sync Delay funkciójával kiegyenlíthetőek a hang és a kép közötti időbeli „elcsúszások”, melyet külső videoprocesszorok vagy maga a képmegjelenítő okozhat. Az új modellek számos S-Video és összetett videó ki- és bemenettel rendelkeznek, és az AVR 130 kivételével mindegyik lekonvertálja az S-Video kimenetet összetett videojellé a vele párhuzamos kompozit kimenetre.

Az összes új Harman/Kardon vevőerősítőn számos digitális (koaxiális, optikai) és analóg audió be- és kimenet található és az AVR 130 kivételével minden van 6/8-csatornás direkt hangbemenet és 7.1-csatornás előerősítő kimenet (az AVR 130-on 6-csatornás bemenetet és mélysugárzó kimenetet találunk). Minden modell előlapján találunk digitális és analóg A/V bemenetet, és csak a Harman/Kardon-ra jellemző módon az AVR 630 előlapi koaxiális digitális hangbemenete átkapcsolható kimenetté, hogy innen hordozható kamerára, CD rekorderre vagy más eszközre felvételt készíthessünk.

3. oldal

A Harman/Kardon a szeptemberi CEDIA-n mutatta be öt új AV vevőerősítőjét, melyek rövidesen nálunk is kaphatóak lesznek. Az AVR 630, AVR 430, AVR 330, AVR 230 és AVR 130 az iparág leginnovatívabb technológiáit ötvözik az egyedi formatervvel.
A „finomságokhoz” tartozik, hogy minden műsorbemenethez megadható a kívánt surround üzemmód, és az AVR 130 kivételével az összes erősítőn minden programforráshoz és DSP formátumhoz külön-külön beállítható a sugárzók hangereje (például a mélysugárzó szintje másként állítható be mozizáshoz és zenehallgatáshoz).

A vevőerősítők rendszerbeintegrálását a be-, kimeneti csatlakozások mellett leginkább vezérelhetőségük határozza meg. Ebből a szempontból az AVR 630 és AVR 430 kétirányú RS232 portja jelentős előny, ráadásul a beépített flash memóriára ezen keresztül letölthető szoftver és firmware frissítésekkel az új surroud formátumokra is felkészíthetőek a készülékek.

Az AVR 630 és AVR 430 mellé a Harman/Kardon legújabb kétsoros LCD távirányítóját adják. A vezérlésére szolgáló kódokkal előre programozott, de egyben tanítható távirányító kezelését nagyban segíti az LCD képernyőcske és a logikusan csoportosított kezelőszervek. A távirányító makrók kiadására is képes, és „punch through” funkciójával más A/V eszköz működtetése közben is alkalmas a vevőerősítő hangerejének kontrolálására.

Az összes távirányítóba (az AVR 130 kivételével) beépítették az EzSet hangnyomásszint beállító rendszert, mely automatikusan kiegyenlíti az összes csatorna hangsugárzóinak hangerejét, ami talán a legfontosabb a filmhangok pontos visszaadása szempontjából. Kézi üzemmódban a távirányító LCD kijelzőjén közvetlenül leolvasható a hangnyomásszint, ami még precízebb kimeneti szint beállításra ad módot.

A többszobás felhasználás érdekében az AVR 630, AVR 430 és AVR 330 végfok szekciójának hátsó surround csatornái választhatóan konfigurálhatóak, vagyis az erősítő lehet 7.1-es vagy 5.1-es plusz egy sztereó második zónával. Ez utóbbi esetben természetesen az 5.1-es hangrendszer és a második zóna eltérő hangforrásról üzemelhet. A vevőerősítők külön előerősítő kimenetei lehetőséget biztosítanak külső erősítők vagy aktív hangsugárzók alkalmazására is.

Az AVR 630 és AVR 430 A-BUS csatlakozóján és egy Cat.5 kábelen keresztül, a távolabbi szobában elhelyezett A-BUS kompatíbilis erősítő/vezérlő modul segítségével további infra érzékelő, hangerőszabályzó vezetékezés nélkül, a mellékelt AVR Zone II távirányítóval kezelhetjük a helyi sztereó hangosítás és a vevőerősítő összes szükséges funkcióját.

Az új vevőerősítők high-tech jelleget tükröző formaterve elegáns, egyedi és tökéletesen illeszkedik a megújuló Harman/Kardon audió és videó termékek sorába. A készülékek felső része fényes fekete, benne nagyméretű kétsoros, szabályozható fényerejű, kikapcsolható, világító pontmátrix és a kéken világító gyűrűvel kiemelt ezüst palástú hangerőszabályzó. Ezzel alkot kontrasztot az ezüst alsó panel a letisztult funkciójú kezelőszervekkel, melyek egy részét és az előlapi csatlakozókat az AVR 630 és AVR 430 estében lehajtható ajtó mögé rejtették.

Exit mobile version