HaziMozi

Amit DVD lejátszó vásárlásakor tudni kell…

Van különbség képminőségben … ?

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.

Tudom sokan karácsony előtt vagy egy nagy elektronikai „szuper store” rendkívüli árleszállítása alkalmával veszik meg a vágyott DVD lejátszót. De legyen „vásárlási tanácsadónk” első megszívlelendő javaslata:

Ne feltétlenül akkor vásároljon amikor mindenkire rátör a „vásárlási láz” és az üzletekben az eladók bármit ránk tudnak sózni!


Szóval DVD lejátszók akar venni. Remek! Talán látott már ilyen készüléket üzletben vagy ismerősénél működés közben és lenyűgözte a látott kép és hang. Eldöntötte, de most nem tudja, hol kezdje, mit tudjon az a DVD lejátszó, amire szüksége van, mit kínálnak a különböző gyártók és modelljeik, és hol kaphatja meg a lehető legjobb áron.

Ez a cikk és a portál szinte teljes hazai DVD lejátszó választékot tartalmazó adatbázisa segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb készüléket. Valószínűleg van elképzelése, hogy mennyit kíván költeni leendő DVD lejátszójára. Ezért miután segítettünk megtalálni a megfelelő modellt, segíthetünk annak beszerezésében is. Ehhez nem kell mást tennie, mint a készüléket kiválasztani a KIVÁLASZTOTT TERMÉKEK listájára, jeleznie, hogy ajánlatot kér és azt elküldeni nekünk. A többi a mi dolgunk.

Van különbség képminőségben a DVD lejátszók között?

Talán ez az első kérdés, amit mindenki feltesz magának, ugye? Aki hallott már a DVD lemezről az tudja, hogy azon a videót és a hangot digitális adatok formájában rögzítik, vagyis annak minősége adott és garantált. Ezért merül fel joggal a kérdés: van-e valódi különbség képminőségben a DVD lejátszók között?

A válasz az, hogy van is, meg nincs is. Először is a kérdésre adandó válasz attól függ, miként használjuk majd a lejátszót. Különös tekintettel arra, hogy milyen az egész audio/video rendszer. Új DVD lejátszóját csak egy TV-hez kívánja csatlakoztatni vagy az egy komolyabb házi-mozi rendszer része lesz majd? Milyen méretű a képernyő? És egyáltalán mennyire kifinomult lesz az a házi-mozi rendszer?

Másodszor, bár a DVD-Video lemezen az adatok digitálisak, ma még leginkább a készülékeket analóg videojelekkel kötjük össze (lásd Videó kimenetek). Ez szükségessé teszi, hogy a DVD lejátszó a digitális videót dekódolja, a dekódolt jelet tovább feldolgozza, és digitálisból analóggá konvertálja. Ezek az eljárások meghatározó módon befolyásolják a kép minőségét. A különböző DVD lejátszók képének minősége és tulajdonságai tehát eltérőek, de ezek az eltérések csak 80 cm képátlójú vagy nagyobb képernyőn észlelhetőek.

Szóval a kérdésre válaszolva megállapíthatjuk:

70 centis vagy annál kisebb képátlójú TV-hez bármely DVD lejátszó „jó” képminőséget biztosít.


Igen, még az olcsó (ma már 15 – 20 ezer forintért is kapható) modellek is jó képet nyújtanak, és a „legtöbb átlagos néző” nehezen venne észre egy 70 centis vagy kisebb TV-n képminőségbeli különbségeket a különböző DVD lejátszók között. Hasonló megállapítást tehetünk a hangminőséggel kapcsolatban is, ha a hangot csak a TV hangszóróin keresztül hallgatjuk.

Thomson DTH 231E kepalairas=Thomson DTH 231E: alap DVD lejátszó

Ha többre nincs szüksége, a vásárlási tanácsadó további részét átugorva mindjárt a „Miként találhatja meg az Ön számára legmegfelelőbb DVD lejátszót” fejezetre léphet, vagy ha többet szeretne tudni a DVD lejátszókról, folytathatja az olvasást (úgy gondoljuk érdemes folytatni).

Ha mindent szeretne kihozni mindabból, amire a DVD valóban képes, vagy DVD lejátszóját egy igazi házi-mozi rendszerhez kívánja csatlakoztatni, a vásárlási tanácsadó további része is igen érdekes lehet.

Médiaformátumok; DVD lejátszók típusai

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
A vásárlási tanácsadó a továbbiakban az alábbi témákkal és tulajdonságokkal foglalkozik:

Kompatíbilis médiaformátumok
DVD lejátszók típusai
Képtulajdonságok
 Videó jelfeldolgozás
 Speciális képhatások
 Zoom, azaz nagyítás
 Progresszív képfrissítés
 Videó kimenetek
Hangtulajdonságok
 Audió digitális-analóg átalakítás
 Surround hang
 Audió kimenetek
Kezelhetőség
 Távirányító

Miként találhatja meg az Ön számára legmegfelelőbb DVD lejátszót

Kompatíbilis médiaformátumok

A DVD lejátszó a kiváló minőségű videó műsort, több surround kísérőhangot és feliratozást tartalmazó DVD-Video formátumon kívül többféle lemezformátum (audio CD, Video CD, SVCD) lejátszására lehet képes. Néhány lejátszó alkalmas az írható lemezek (pl. CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM) illetve speciális műsorformátum (pl. MP3, WMA, JPEG, DivX/MPEG4) olvasására. Egyre több képes lejátszani az új nagyfelbontású és többcsatornás audió formátumokat (DVD-Audio, SACD), melyek akár hat csatorna kiváló minőségű zenei hangot tartalmazhatnak.

DVD lejátszók típusai

Az egy lemez lejátszására alkalmas DVD lejátszók mellett vannak több (kettő, három, öt vagy még több) lemezt kezelő lejátszók is.



A DVD lejátszók között akadnak olyanok, melyekbe VHS kazettás vagy merevlemezes (HD) videófelvevő/lejátszót is építenek. Ezeket gyakran nevezik kombi DVD lejátszóknak is. És persze egyre megfizethetőbb áron itt vannak már a DVD felvevők is, melyek természetesen alkalmasak lejátszásra is. Ha tehát azok népes táborába tartozik, akik sokszor rögzítenek TV műsorokat vagy kamerával készített felvételeket, melyeket később nagy gyönyörűséggel nézegetnek, esetleg hosszú időre eltesznek (archiválnak), akkor felejtse el a külön kazettás videomagnót és válasszon a fenti készülékek közül.

Amennyiben házi-mozi hangot szeretne, de nem akar külön AV vevőerősítőt vásárolni, szépszámmal akad DVD lejátszó beépített vevővel és többcsatornás erősítővel. Ha a gyártó mindehhez teljes sokcsatornás hangsugárzó készletet is mellékel (mindent egy dobozban), akkor ezt, mint házi-mozi rendszer27 adatbázisunk külön termékcsoportként tartja nyilván.



Képtulajdonságok

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
Képtulajdonságok

A DVD-k képminőségének maximális élvezetéhez a választásánál érdemes odafigyelni a videó jelfeldolgozás áramköri megoldásaira. Hasznosak lehetnek a speciális képhatások és a zoom, azaz nagyítás funkciói. A DVD lejátszó képminőségének lényeges meghatározója a Progresszív képfrissítés és a rendszerbe illeszkedés szempontjából fontosak a Videó kimenetek.

Videó jelfeldolgozás

A legtöbb DVD lejátszó a jó képminőségű videojelhez legalább 10 bites, 27 MHz mintavételezésű videó digitális-analóg átalakítót alkalmaz. Ez a 10 bites felbontás a szürke árnyalatainak elegendően finom skáláját és kellő színhűséget eredményez. A másodpercenként 27 ezer videojel mintán végzett jelfeldolgozás – legfőképpen az MPEG-2 tömörített videojel dekódolása – pedig elegendően éles és részletgazdag képet eredményeznek. Ma már nem számít ritkaságnak az akár 14 bites, 216 MHz-es D/A konverzió és jelfeldolgozás sem.

A videó jelfeldolgozás része a videojel egyes paramétereinek (pl. a feketeszint, a fényerő, a kontraszt, a színtelítettség, az egyes színösszetevők aránya, a képélesség) és a képarány kezelés beállítási lehetősége is. A fejlettebb videó jelfeldolgozó processzorral rendelkező DVD lejátszókban megszokott a digitális videojel zajok csökkentése is.

A kimenő videojeleket is meghatározza a videó jelfeldolgozás. Ezek az áramkörök alakítják át az NTSC DVD lemezek (amerikai szabvány szerinti) videojelét, PAL (európai szabvány szerinti) videojellé, hozzák létre a Progresszív képfrissítés videojelét, és ma már az is előfordul, hogy nagyfelbontású (un. HDTV) szabványúra „skálázzák fel” a kimenő videojelet.



A fentiekből is látható, hogy a videó jelfeldolgozás erősségétől függően a DVD lejátszók képe, mind minőségét, mind más tulajdonságait tekintve széles skálán változik. Az éles piaci versenynek köszönhetően megállapítható, hogy ebből a szempontból elég jó útmutató a készülékek ára.

A videó jelfeldolgozás tekintetében jobb készülékek bizony drágábbak.


Speciális képhatások

Szinte minden DVD lejátszó lehetővé teszi a videokép kristálytiszta, remegésmentes „kimerevítését” (Pause). A legtöbb készülék képes az előre és hátra gyorskeresésre (Search) akár többféle sebességgel is, sőt akadnak olyanok is, melyek az egyes jelenetek kezdeti néhány másodpercébe belenézve (Chapter Preview/Scan) segíti a lemezen megtalálni a keresett műsorrészt. Sok lejátszón van lassított lejátszást (Slow Motion) és képenkénti előre léptetés (Frame Advance). Ez utóbbi két képeffektus minősége sokat elárul az adott DVD lejátszóról.

Zoom, azaz nagyítás

Néhány DVD lejátszó a kép részleteinek tanulmányozása érdekében különböző mértékben lehetővé teszi annak nagyítását (Zoom). Ez különösen hasznos, ha JPEG formátumban CD-re rögzített fényképeit nézegeti. Bizonyos készülékeken a felnagyított kép még fel-le ill. jobbra-balra is mozgatható, hogy a kép bizonyos részét nagyíthassuk ki a képernyőre. Ha hagyományos 4:3-as képarányú TV-n nézi a DVD filmet és meg kíván szabadulni a képernyő alsó és felső részén látható fekete csíkoktól, akkor a 4:3 TV zoom (vagy más elnevezéssel Pan and Scan) funkcióval ez megvalósítható, de ne feledje így a kép két szélének levágásával elvész annak 33%-a.

Progresszív képfrissítés; Videó kimenetek

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
Progresszív képfrissítés

A progresszív képfrissítésről részletesen olvashat portálunkon. Lényege, hogy a váltott-soros képfrissítéssel szemben – melynél a teljes képet két lépésben, először a páros majd a páratlan képsorok felrajzolásával állítják elő – progresszív képfrissítéskor egy lépésben rajzolják fel a képet alkotó sorokat. A hagyományos PAL TV-k váltott-soros képfrissítéssel másodpercenként 25-ször frissítik a képet, míg ugyanez 50-szer (ezt hívják sorduplázásnak) történik meg progresszív képfrissítéskor.



A progresszív képfrissítésű DVD lejátszó és ennek megfelelő bemenetű nagyképernyős képmegjelenítő képe remegésmentes és sokkal élénkebb valamint kevesebb mozgásból adódó képtorzulás (pl. recéződő élek) látható rajta.

Progresszív komponens videó bemenettel rendelkező nagyképernyős TV-hez, plazma vagy LCD kijelzőhöz, projektorhoz válasszon progresszív képfrissítésű DVD lejátszót!


Videó kimenetek

A lehetséges videó kimenetekről részletesen olvashat portálunkon.

A napjainkban kapható TV-k szinte mindegyikén van Euro-SCART csatlakozó, mely többnyire fogadják az RGB videojeleket is. Az európai piac szánt valamennyi DVD lejátszón van Euro-SCART csatlakozó RGB videó kimenettel (ezt néha egy kapcsolóval vagy a készülék menüjében beállítandó paraméterrel kell aktiválni). A TV és a DVD lejátszó összekötéséhez mindig használjon teljes bekötésű SCRAT-SCART összekötő kábelt.

Ha Euro-SCART RGB videó bemenettel nem, de YUV komponens videó bemenettel rendelkezik képmegjelenítője (ez főleg plazma/LCD képernyő és projektor lehet), akkor ilyen kimenettel rendelkező DVD lejátszót válasszon.

Az előző két analóg videó kimenet alkalmazása mindenképpen jobb képminőséget és pontosabb színhűséget biztosít, mint az alábbi kettő, melyeket csak abban az esetben használjon, ha nincs más lehetőség. Ez utóbbiak közül is inkább válassza az S-Video kimenetet, mely kiváló élességű képet biztosít, de a színhűség meg se közelíti a két komponens videó csatlakoztatásét. Ha S-Video összekötésre sincs lehetőség, marad a kompozit vagy összetett videojel kimenet, mely nem ideális, de a kapott kép még mindig jobb, mint amit egy VHS videomagnóról kapnánk.

Az Euro-SCART, S-Video és kompozit videojel kimenetek nem, csak az YUV komponens videó kimenet támogatja a progresszív képfrissítést és az erre alkalmas DVD lejátszókon is kapcsolóval vagy menüben beállítandó paraméterrel kell aktiválni azt.

A legújabb – főleg csúcskategóriás – DVD lejátszók már nemcsak analóg videó kimenetekkel rendelkeznek, de megjelentek rajtuk a teljesen digitális interfészek is. Amennyiben ilyen jelek fogadására alkalmas képmegjelenítővel rendelkezik (ez lehet nagyképernyős digitális TV, plazma/LCD kijelző vagy projektor), a legtökéletesebb képminőséget ez az összeköttetés biztosítja. A két ismert csatlakozó interfész a HDMI és a DVI, melyekről részletesen olvashat portálunkon. Mivel a HDMI a digitális DVI-ra épül, ezért alulról kompatibilisek egymással, vagyis egy HDMI kimenettel rendelkező DVD lejátszó képes jelet továbbítani egy DVI bemenettel rendelkező képmegjelenítőnek.

A lehető legjobb kép elérése érdekében a lehetséges legjobb videó összeköttetést hozzuk létre a DVD lejátszó videó kimenete és a képmegjelenítő eszköz között.


Hangtulajdonságok

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
Hangtulajdonságok

Ha a DVD lejátszót zenehallgatásra is kívánja használni illetve térhatású, azaz surround hangrendszerhez keres megfelelő készüléket, legyen figyelemmel az audió digitális-analóg átalakítás áramköri megvalósítására, a surround hang tulajdonságokra és az audió kimenetek-re.

Audió digitális-analóg átalakítás

A megfelelő hangvisszaadás érdekében a legtöbb mai DVD lejátszó minimum 24 bites, 96 kHz mintavételezési frekvenciájú (másodpercenként 96 000 minta) digitális-analóg (D/A) átalakítót alkalmaz. Ez maximális hangfelbontást biztosít, a DVD-Video lemezek hangsávjai számára és megfelelő hangminőséget garantál, amennyiben a DVD lejátszó sztereó hangkimeneteit közvetlenül a TV készülékhez vagy Dolby Surround Pro Logic vevőerősítő bemeneteihez kötjük. Ha a DVD lejátszót a digitális audió kimenetek segítségével külső digitális audió dekódolót tartalmazó készülékhez (AV vevőerősítő, vagy AV előerősítő) csatlakoztatjuk, annak D/A konverterei nem jutnak szerephez.

Ha sok zenét hallgat, akkor bizonyára fontosnak tartja a hangminőséget, különösen, ha egy igényes hang előállítására alkalmas házi-mozi rendszerrel rendelkezik. Tudnia kell, hogy az audiolejátszás minőségét tekintve a DVD lejátszók között jelentős különbségek vannak.



Ha zenehallgatásra alkalmas készüléket keres – még ha ma jórészt hagyományos audio CD-ket hallgat is – olyan DVD lejátszót válasszon, mely már alkalmas az új nagyfelbontású és többcsatornás audió formátumok (DVD-Audio, SACD) valamelyikének vagy mindegyikének lejátszására is, ezek hangminősége ugyanis minden igényt kielégít.


Surround hang

A surround hang részleteiről is talál hasznos ismereteket portálunkon. Minden DVD lejátszó támogatja a Dolby Digital digitális surround hangformátumot, mert ez része a DVD-Video szabványnak. Ugyanakkor minden lejátszó továbbítja a lemezen lévő kódolt Dolby Digital ill. DTS digitális jelet az egy vagy több digitális audió kimenetek-e felé.

Sok DVD lejátszó rendelkezik beépített sokcsatornás Dolby Digital ill. DTS dekódolóval, főleg azok, melyek alkalmasak az új nagyfelbontású, többcsatornás audió formátumok (DVD-Audio, SACD) valamelyikének lejátszására is. Ezeknek természetesen van 5.1 csatornás hangkimenetük is. Ezt a funkciót akkor lehet és érdemes kihasználni, ha un. „digital ready” vagyis 5.1 csatornás bemenettel rendelkező AV erősítővel vagy előerősítővel rendelkezik. Ha azonban az AV erősítő vagy előerősítő rendelkezik Dolby Digital ill. DTS dekódolóval (ma ez a gyakoribb), akkor a DVD lejátszót a digitális audió kimenetek felhasználásával érdemesebb összekötni azzal, mert az így továbbított surround jel kevésbé zavar-érzékeny, mint az 5.1 csatornás analóg csatlakoztatás.

Ha nem kíván vagy tud 5.1 csatornás surround hangrendszert felállítani, talán érdemes olyan DVD lejátszót választani, mely rendelkezik „virtuális surround sound” funkcióval. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy egy pár sztereó hangsugárzón vagy a sztereó TV hangszóróin szimulált surround hangteret állítson elő. Az így keltett surround hangtér sajnos csak nagyon kis helyen érvényesül és többnyire nem nyújtja egy valódi surround hangrendszer térélményét.

Az igazi házi-mozit a körülölelő surround hangzás élménye különbözteti meg az egyszerű TV-zéstől, és statisztikák bizonyítják, hogy a DVD filmek nézőinek többsége éppen ezért az élményért vásárol DVD lejátszót!


Audió kimenetek

Ahogy említettük már a DVD lejátszók analóg kimeneteit (ezek többnyire RCA csatlakozók illetve az Euro-SCART csatlakozón is megjelenik a sztereó hang) csak a TV készülék vagy Dolby Surround Pro Logic vevőerősítő sztereó hangbemenetéhez érdemes csatlakoztatni. A DVD-Audio és/vagy SACD formátumokat is lejátszó készülékek 5.1 csatornás analóg audió kimeneteit e lemezek lejátszása esetén szokás az AV erősítők sokcsatornás bemeneteivel összekötni.

A digitális audió kimenetek két legelterjedtebb típusa a koaxiális és optikai audió kimenetek a DVD-Video lemezen található Dolby Digital ill. DTS digitális jelfolyamot továbbítják a megfelelő surround dekódolót tartalmazó AV erősítő vagy előerősítő felé. Az optikai digitális (un. Toslink) csatlakozó és üvegszál kábel lézer impulzusokat, a koaxiális (RCA) csatlakozó és kábel modulált nagyfrekvenciás elektromos jelet használ adatátvitelre. A kettő közül az optikai kevésbé érzékeny az elektromágneses zavarokra, a koaxiális kicsit olcsóbb összeköttetést tesz lehetővé.

Mostanában kezdenek elterjedni olyan nagy adatátviteli sebességű digitális audió interfészek (i.LINK, DENON Link, HDMI), melyek már nem tömörített formában, hanem teljes sávszélességgel, úgymond „nagyfelbontásban” továbbítják a sokcsatornás digitális audió jeleket, ami rendkívüli minőségű hangátvitelt tesz lehetővé. Ez utóbbiak közül a HDMI, mint általános szabvány elterjedése várható.

Kezelhetőség; Miként találhatja meg …

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.
Kezelhetőség

Nagyon fontos és gyakran háttérbe szorított szempont egy DVD lejátszó kiválasztásánál, hogy mennyire könnyű kezelni. Ez alatt azt értjük, hogy első bekapcsolás után milyen nehézségbe ütközik a kívánt módon beállítani és azután a használat során működtetni. A megfelelően tervezett és kivitelezett „felhasználóbarát” képernyőmenü sokat számít ebből a szempontból.

Érdemes olvasni a szaklapokban és portálunkon megjelenő teszteket, melyek mindig részletesen foglalkoznak a készülékek kezelhetőségével.


Távirányító

Minden DVD lejátszóhoz adnak távirányítót. A jó távirányítóval jelentősen megkönnyíthető a kezelés. A jól megtervezett távirányító ergonómikus (kézre-álló és könnyen működtethető) gombjai jelölései világosak, logikusan vannak csoportosítva és könnyen megnyomhatóak. A képernyőmenü navigálása egy ujjal is könnyen megy a kurzorral és az „enter” gombbal. Sötét szobában igen hasznos, ha a távirányító gombjai világítanak. A jobb un. univerzális távirányítók más készülékeket is képesek kezelni (legalább az azonos gyártótól származó TV-t).

Miként találhatja meg az Ön számára legmegfelelőbb DVD lejátszót

Portálunk adatbázisában szinte a teljes és aktuális hazai termékkínálat megtalálható. Az itt szereplő készülékekről az adatlapokon igyekszünk minden fellelhető információt rendszerezett formában közreadni. Tetszőleges számú adatlap összehasonlítására is van lehetőség. A megfelelő DVD lejátszó kiválasztásához kattintson ide vagy az oldalak bal felső sarkában, az adatbázis készülékkategóriánál a DVD lejátszó feliratra.

A DVD lejátszók adatbázisának előrendezésénél megadhatja azokat a legfontosabb paramétereket, tulajdonságokat, melyek szerint egy program az adatbázist előrendezi (ehhez kattintson a megfelelő check boxokra és olvassa el a magyarázatokat). A KÉSZ gomb megnyomására feltűnő készüléklistán „barack színű” háttéren, a lista elején jelennek meg azok a készülékek, melyek megfelelnek az előrendezésénél megadott paramétereknek, de a teljes adatbázisban keresgélhet és bizonyos paraméterek szerint a lista tetején lévő fel/lemutató kék nyilacskákkal sorba rendezheti a készülékeket.

A típusnévre vagy az adatlap jelre kattintva feltűnik a készülék részletes adatlapja kis képpel. Összehasonlító táblázat összeállításához jelölje meg a táblázatba bevenni kívánt típusokat, majd kattintson az Összehasonlítás gombra.

Végezetül még egy jó tanács, mely nemcsak DVD lejátszó vásárlására igaz:

Ne vegyen olyan készüléket, mely sokkal többet tud, mint amire szüksége van és ki tud használni, mert másfél év múlva feleannyiért kétszeres tudású készüléket vehet majd!
Exit mobile version