Amit DVD lejátszó vásárlásakor tudni kell…

Van különbség képminőségben … ?

Ebben a vásárlási tanácsadó cikkben összefoglalóan minden hasznos információ megtalálható, ami segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb DVD lejátszót.

Tudom sokan karácsony előtt vagy egy nagy elektronikai „szuper store” rendkívüli árleszállítása alkalmával veszik meg a vágyott DVD lejátszót. De legyen „vásárlási tanácsadónk” első megszívlelendő javaslata:

Ne feltétlenül akkor vásároljon amikor mindenkire rátör a „vásárlási láz” és az üzletekben az eladók bármit ránk tudnak sózni!


Szóval DVD lejátszók akar venni. Remek! Talán látott már ilyen készüléket üzletben vagy ismerősénél működés közben és lenyűgözte a látott kép és hang. Eldöntötte, de most nem tudja, hol kezdje, mit tudjon az a DVD lejátszó, amire szüksége van, mit kínálnak a különböző gyártók és modelljeik, és hol kaphatja meg a lehető legjobb áron.

Ez a cikk és a portál szinte teljes hazai DVD lejátszó választékot tartalmazó adatbázisa segít kiválasztani az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb készüléket. Valószínűleg van elképzelése, hogy mennyit kíván költeni leendő DVD lejátszójára. Ezért miután segítettünk megtalálni a megfelelő modellt, segíthetünk annak beszerezésében is. Ehhez nem kell mást tennie, mint a készüléket kiválasztani a KIVÁLASZTOTT TERMÉKEK listájára, jeleznie, hogy ajánlatot kér és azt elküldeni nekünk. A többi a mi dolgunk.

Van különbség képminőségben a DVD lejátszók között?

Talán ez az első kérdés, amit mindenki feltesz magának, ugye? Aki hallott már a DVD lemezről az tudja, hogy azon a videót és a hangot digitális adatok formájában rögzítik, vagyis annak minősége adott és garantált. Ezért merül fel joggal a kérdés: van-e valódi különbség képminőségben a DVD lejátszók között?

A válasz az, hogy van is, meg nincs is. Először is a kérdésre adandó válasz attól függ, miként használjuk majd a lejátszót. Különös tekintettel arra, hogy milyen az egész audio/video rendszer. Új DVD lejátszóját csak egy TV-hez kívánja csatlakoztatni vagy az egy komolyabb házi-mozi rendszer része lesz majd? Milyen méretű a képernyő? És egyáltalán mennyire kifinomult lesz az a házi-mozi rendszer?

Másodszor, bár a DVD-Video lemezen az adatok digitálisak, ma még leginkább a készülékeket analóg videojelekkel kötjük össze (lásd Videó kimenetek). Ez szükségessé teszi, hogy a DVD lejátszó a digitális videót dekódolja, a dekódolt jelet tovább feldolgozza, és digitálisból analóggá konvertálja. Ezek az eljárások meghatározó módon befolyásolják a kép minőségét. A különböző DVD lejátszók képének minősége és tulajdonságai tehát eltérőek, de ezek az eltérések csak 80 cm képátlójú vagy nagyobb képernyőn észlelhetőek.

Szóval a kérdésre válaszolva megállapíthatjuk:

70 centis vagy annál kisebb képátlójú TV-hez bármely DVD lejátszó „jó” képminőséget biztosít.


Igen, még az olcsó (ma már 15 – 20 ezer forintért is kapható) modellek is jó képet nyújtanak, és a „legtöbb átlagos néző” nehezen venne észre egy 70 centis vagy kisebb TV-n képminőségbeli különbségeket a különböző DVD lejátszók között. Hasonló megállapítást tehetünk a hangminőséggel kapcsolatban is, ha a hangot csak a TV hangszóróin keresztül hallgatjuk.

Thomson DTH 231E kepalairas=Thomson DTH 231E: alap DVD lejátszó

Ha többre nincs szüksége, a vásárlási tanácsadó további részét átugorva mindjárt a „Miként találhatja meg az Ön számára legmegfelelőbb DVD lejátszót” fejezetre léphet, vagy ha többet szeretne tudni a DVD lejátszókról, folytathatja az olvasást (úgy gondoljuk érdemes folytatni).

Ha mindent szeretne kihozni mindabból, amire a DVD valóban képes, vagy DVD lejátszóját egy igazi házi-mozi rendszerhez kívánja csatlakoztatni, a vásárlási tanácsadó további része is igen érdekes lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .