HaziMozi

Új ONKYO AV erősítők már idehaza is

TX-SR501E

Az ONKYO AV erősítők rövidesen felkerülnek portálunk adatbázisába. Ideje, hogy bemutassuk az új sorozat darabjait, melyek kedvező áraikkal és megszokottan igényes műszaki megoldásaikkal hívják fel magukra a házi-mozi rajongók figyelmét.
A legkisebb a „belépő típus” TX-SR501E1235 is szinte már mindent tud, ami egy mai AV erősítőtől elvárható. Az alapot a hatcsatornás erősítő és az ehhez dukáló összes 6.1-es surround formátum (Dolby Digital EX, DTS-ES Discrete/Matrix 6.1) kezelése jelenti.

A diszkrét elemekből felépített nagyáramú, kisimpedanciát meghajtó végerősítő nagy sávszélességét (ez 100 kHz-ig terjed) az ONKYO által a DVD-Audio és SACD műsorformátumokhoz kifejlesztett high-end erősítőkből átvett WRAT (Wide Range Amplifier Technology) technológiának köszönheti, mely javított dinamikus jel/zaj viszonyt és a pillanatnyi nagyobb teljesítménycsúcsok jobb leadását is eredményezi.

TX-SR501E
Az egész erősítők áramellátásáról újratervezett nagyáramú tápegység (H.C.P.S.) gondoskodik, mely egy nagyméretű transzformátorból és nagykapacitású elektrolit kondenzátorok alkotta energiatároló kapacitásból áll. Ez az „erőmű” nélkülözhetetlen a digitális műsorforrások igen széles dinamikájának következtében fellépő azonnali teljesítményigény kielégítésére.

A földelési elektromos potenciál ingadozását csökkentő és a földbúgást kiküszöbölő abszolút közös földelő lemez és vastag rézsínek alkalmazása – az áramkörök szokásos összekábelezésével szemben – jelentősen javítja a hangminőséget.

A finomságok közé tartozik, hogy a basszusokat 60 és 150 Hz között öt lépésben beállítható keresztváltási frekvenciával választhatjuk le a mélyhang csatornába, hogy egy CinemaFILTER segítségével állíthatjuk vissza a kisebb szobákban kissé élesen megszólaló filmhangot az igazi moziban megszokott kiegyenlített hangzássá, hogy az „Easy-set hangsugárzó konfigurálással és a színkódos be- és kimeneti csatlakozókkal nagyon egyszerűen illeszthetjük rendszerbe a TX-SR501E1235-et.

Felsorolásszerűen, íme az alaptípus további tulajdonságai:

• Csatornánkénti teljesítmény min. 85 Watt (RMS 6 Ohm, 1 kHz DIN)
• DTS, DTS-ES Discrete/Matrix 6.1, DTS Neo:6
• Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic II dekódolás
• Lineáris PCM 96kHz/24-bit D/A konverter az összes csatornán
• Korszerű 24-bites DSP
• 9 DSP hangtér
• 5.1 csatornás bemenet DVD-Audio és SACD-hez
• 3 Digitális bemenet (1 koaxiális, 2 optikai)
• 4 S-Video bemenet és 2 kimenet
• 2 komponens video bemenet és 1 kimenet
• Előlapi Audio/Video, S-Video bemenetek
• 6 pár hangsugárzó csatlakozó

TX-SR601E, TX-SR701E

Az ONKYO AV erősítők rövidesen felkerülnek portálunk adatbázisába. Ideje, hogy bemutassuk az új sorozat darabjait, melyek kedvező áraikkal és megszokottan igényes műszaki megoldásaikkal hívják fel magukra a házi-mozi rajongók figyelmét.
Ha egymásmellé tesszük a TX-SR601E1236-et és a TX-SR701E1237-et, akkor csak a nagyon éles szeműek veszik észre a különbségeket (de mint tudjuk „az ördög a részletekben lakozik”). Mivel a két vevőerősítő valóban nagyon sokban hasonlít egymásra, ezért ismertetésünkben a TX-SR701E1237-re koncentrálunk és megemlítjük, ahol a TX-SR601E1236 eltér a „nagytestvértől”.


Szóval a vizslató tekintet először talán azt fedezi fel, hogy a TX-SR701E1237 előlapján a fejhallgató és az előlapi bemeneti csatlakozó vonalában kettővel több (szám szerint 11 db) aprócska nyomógomb van a TX-SR601E1236-hez képest, de az igazi különbséget egy aprócska THX Select logo jelzi.


A TX-SR701E1237 teljesítve a szigorú frekvencia-átviteli, torzítási, teljesítményre vonatkozó és stabilitási követelményeket, ma a legkedvezőbb árú THX Select minősítésű AV erősítő a piacon.

Természetesen mindkét típus kezeli – ebben az osztályában elvárható módon – az összes ismert surround formátumot (a DTS 96/24-et is), a TX-SR701E1237 pedig a THX Surround EX-et is.

Az erősítők technológiai szempontból mindent bevetnek, amivel a TX-SR501E1235-ben, már találkoztunk (WRAT, H.C.P.S., abszolút földlemez és földelési sínek). A 130W RMS (6 Ohm, 1 kHz DIN) névleges kimeneti teljesítmény bőségesen elegendő egy közepes méretű (90-100 köbméteres) szobában elhelyezett házi-mozi rendszer hangsugárzóihoz. Aki esetleg mégis külső erősítőt szeretne használni az a TX-SR701E1237 hátlapján 7.1 csatornás előerősítő kimenetet is talál (a TX-SR601E1236-n nincs ilyen).

Az ONKYO a TX-SR701E1237-ben a mélyhang menedzselésében is továbblépett és a keresztváltási frekvencia 40 és 150 Hz között hat lépésben állítható be (a TX-SR601E1236-n csak 60 Hz-től és 5 lépésben).

Mindkét vevőerősítőben a legkorszerűbb 32 bites DSP processzor működik és mindegyikben csatornánként (azaz 6 db) nagypontosságú, VLSC™ (Vector Linear Shaping Circuitry) zajformált, 192 kHz/24-bites D/A konverter állítja elő a nagytisztaságú, zajmentes analógjelet.

Ebben az osztályban nem megszokott a külön erősített második zóna, mely lehetővé teszi, hogy míg mi a házi-mozi szobában kedvenc filmünket élvezzük, a lakás egy másik helyiségében partnerünk egy másik sztereó forrás (CD, LP, vagy kazetta) műsorát hallgathassa.

További tulajdonságok:

• Kompozit videojel S-Video jellé alakítása
• 39 DSP üzemmód (32 a TX-SR601E-n)
• Digitális fel-mintavételezés
• Pure Audio üzemmód
• Kijelzések a képernyőn
• 12V-os Trigger kimenet a második zónához
• 5.1 csatornás bemenet DVD-Audio és SACD-hez
• Dinamikus lemezjátszó bemenet (csak TX-SR701E-n)
• 4 Digitális bemenet (1 koaxiális, 3 optikai) és 2 kimenet (1 koaxiális, 1 optikai) (TX-SR601E-n csak optikai)
• 5 S-Video bemenet és 3 kimenet
• 2 komponens video bemenet és 1 kimenet
• Előlapi Audio/Video, S-Video bemenetek
• 6 pár hangsugárzó csatlakozó
• Más gyártók készülékeire előre programozott, tanítható távirányító makrókkal, háttérvilágítással

TX-NR801E

Az ONKYO AV erősítők rövidesen felkerülnek portálunk adatbázisába. Ideje, hogy bemutassuk az új sorozat darabjait, melyek kedvező áraikkal és megszokottan igényes műszaki megoldásaikkal hívják fel magukra a házi-mozi rajongók figyelmét.
És igazi újdonságként rövidesen nálunk is kapható a 7.1 csatornás TX-NR801E, mellyel az ONKYO ismét nyilvánvaló tanújelét adja annak, hogy komolyan szeretne megfizethető (várható fogyasztói ára 399 990 Ft lesz), de kimagaslóan specifikált termékeket kínálni a piac számára. Az új AV erősítő is THX Select minősítésű és rendelkezik a gyártó forradalminak mondható Net-Tune audio networking technológiájával.

A TX-NR801E természetesen tudja mindazt, amit a TX-SR701E, de hét erősítője 135W-os (6 Ohm, 1 kHz DIN), a nagyobb processzálási igényt kettős, 32 bites DSP elégíti ki, a számos videobemenet közül a kompozit és S-Video jeleket pedig komponens videó kimenőjellé alakítja. A „legnagyobb durranást” azonban egy eddig az AV erősítőkön még nem megszokott számítógépes hálózati csatlakozó jelenti. Ez a Net-Tune.



A dolog lényege, hogy AV erősítőnk ezzel a csatlakozóval – egy szélessávú számítógépes hálózaton keresztül – részéve tehető akár az egész világhálónak (Talán még saját belső IP címe is lehet neki?), hallgathatunk vele internetes rádiókat, de mindenképpen összekapcsolható az otthoni PC-vel, és arról MP3, WMA vagy CD-minőségű PCM állományokat importálhatunk az erősítőbe, ami meg is szólaltatja azokat. Az egyes műsorok közti navigációt a képernyőn megjelenő lista és a távirányítóval történő válogatás segíti.

Hiába na, a házi-mozi sem kerülheti el a „hálózat csapdáját”.
Exit mobile version