HaziMozi

Van házi-mozija? Tévedett!!

Kényelem

Míg Közép-Európában lassan-lassan hódít csak az otthoni mozizás kultúrája, addig az Egyesült Államokban már sokan abból is megélnek, hogy a meglévő házi-mozi tulajoknak csecse-becsét árulnak.

Azt már tudjuk, – sőt mi magunk is preferáljuk – hogy a jó házi-mozihoz külön helységet kell kialakítani. Egyrészt jobb, ha nem zavar minket senki, másrészt az akusztikai problémákat is jobban lehet orvosolni, a kiszűrődő zajokról nem is beszélve. Ez eddig tény. Költeni kell tehát egy jó vetítőre, megfelelő hangra, bejátszókra, akusztikára, és persze a kényelemre és belső kialakításra is, beleértve a fényeket. De mit tehet az, akinek már mindez megvan? Akinek már mindenből a legjobb van? Nem marad más, mint meglátogat egy amerikai céget, aki nem ért ugyan a házi-mozihoz, de azt tudja, hogy mit kezdjen a pénzköltési igényünkkel. Lássuk néhány példát, mire költhet el sok pénzt egy házi-mozi rajongó a nagy vizen túl:

Azzal nyilván mindenki egyetért, hogy a kényelem elsődleges szempont. Egy filmtrilógia egyhuzamban történő megtekintése fél nap is lehet, így aki erre vetemedik, annak gondoskodnia kell a fizikai ártalmak elkerüléléséről. Nem baj, ha van a zsebben fotelenként úgy 350 ezer forint körüli összeg. Vehetünk mondjuk 6 darabot, hogy a barátokat is meghívhassuk – ez kb. két milla.






Fontos aztán a hozzávaló popcorn tartó is. Nem adja ugyanazt az élményt, amit a mozikban tapasztalunk, ha valaki mellettünk fogyaszt, de legalább praktikus. Kihajtható kis lábacskái kímélik a bőrkárpitozást. 10 ezerért tisztára ingyen van.







És igen! Ez már kérem a hard-core felhasználók egyik gyöngyszeme. Egy csemegepult. Tömjük jól tele, hívjuk meg barátainkat mozizni és álljanak sorba kezdés előtt a pultnál. Ott aztán feltankolhatnak (persze ingyen), hogy aztán az izgalmas jeleneteknél legyen mit fürgén majszolni. Az 50 ezer forint igazán csekélység ezért a mókáért!










Mit nem lehet a moziban csinálni? Na mit? Dohányozni. De nem a saját mozinkban. Ott – azon kívül persze, hogy mindent szabad – dohányozni is ér. Nem kell más, mint egy kis asztal a bőrfotel mellé, lehetőleg filmtárcsából átalakítva, hogy még véletlenül se higgyük, hogy a spejzban vagyunk, vagy a garázsban. 130 ezer nem pénz, ezért az iparművészeti alkotásért.

Még több kényelem

Míg Közép-Európában lassan-lassan hódít csak az otthoni mozizás kultúrája, addig az Egyesült Államokban már sokan abból is megélnek, hogy a meglévő házi-mozi tulajoknak csecse-becsét árulnak.
Igen, jól látják! A THX az Ön mozijába is belopta magát. 100 ezerért kiteheti, hogy ez bizony egy minősített rendszer. A táblán rajta van, hogy ez az Ön minősített rendszere, nem egy másik minősített rendszert üzemeltető helységből elhozott minősített rendszert igazoló tábla. Ez mindenképp kell, ez komolyságot ad a helységnek.













Hogy feloldjuk ezt a komoly hangulatot, esetleg a csemege pult mögé helyezzünk üvegszál optikás, fényjátékos faliszőnyeget, amely kívánság szerint az Ön nevét írja ki, miközben a színpompás fények a nemsokára vetítendő film előtti izgalmakat fokozzák. Ez szó szerint elkápráztatja a vendégeket, így a 400 ezer forintnyi kiadás szinte kötelező jellegű.





Gondoljunk azokra a barátainkra is, akik éjt nappallá téve dolgoznak, hogy majd egyszer nekik is ilyen mozijuk lehessen otthon. Ők bizony fáradtan érkeznek és gyakran előfordul, hogy a hosszú párbeszédek alatt elszundítanak. Helyezzünk ilyenkor – kényelmükről gondoskodva – a fejük alá 50 ezer forintos párnát.





















Elérkeztünk a bemutatás csúcspontjához, a pattogatott kukorica masinához. Azt gondolták, hogy ezt megúszhatják, ugye? Hát nem! A vendég követeli a popcorn-t, ez kérem kötelező, ez már hagyomány, e nélkül nincs is mozi. Ha nem lehet könyékig beletúrni a kukoricásdoboz mélyére, akkor a vendég duzzog, hiányérzettel távozik és bosszúból senkinek nem meséli el, hogy milyen az Ön mozija. Szintén kötelező darab tehát. Még szerencse, hogy csak 200 ezer.














Ha kényelmesen ül mindenki, feltankoltak a vendégek és lehunytak a fények, kezdődhet a mozi. Pillanat! Még mielőtt belecsapnánk a filmbe egy animált intrót le kell vetítenünk, amelyben még utoljára tudatosítjuk vendégeskedő barátainkkal, hogy a mi mozinkban vannak, a mi kukoricánkat eszik, a mi filmünket nézik. Ezért az élményért a 40 ezer forint nem is kérdés.










Nem összegezzük a bemutatottakat. Nem beszéltünk ugyanis a kamera alakú lámpáról, a filmszalag motívumokkal díszített padlószőnyegről, a sztárokkal illusztrált bordűrről, az elképesztő képkeretekről, a platina mozijegyről (ajándékba hazavihető a nevünkkel), a neonos óráról, az elválasztó korlátról és még sorolhatnánk.
Ebből kérem cégek élnek meg odaát, ami azt bizonyítja, hogy komoly kereslet van rájuk. Idehaza talán még várnunk kell pár évet, hogy ezek legyenek a legfontosabb kellékek a mozinkban. Addig is bíztatunk mindenkit, hogy az épelméjűség határain belül építse a moziját. Mi ebben segítünk.
Exit mobile version