HaziMozi

A HDMI

Bevezető

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.


A házi-moziban már évek óta megszokott az „igényes hang” audiojeleinek digitális továbbítása. A Dolby Digital ill. DTS tömörített hangjelei a DVD lejátszók digitális optikai vagy koaxiális kimenetei az AV vevőerősítők vagy előerősítő-processzorok hasonló bemeneteihez csatlakoznak. Legújabban pedig már a nagyfelbontású sokcsatornás DVD-Audio ill. SACD tömörítetlen digitális audiojelek átvitele is – a szükséges másolásvédelemmel egyetemben – kezd gyakorlattá válni. Erre példa a Pioneer által alkalmazott i.LINK (IEEE1394) interfész, melyet megtalálhatunk a 1361DV-868AVi-S DVD-Audio/Video SACD lejátszón ill. a 222VSA-AX10i-S, 1667VSA-AX5i AV erősítőkön, valamint a DenonLink a gyártó 855DVD-A1 csúcslejátszóján és 796AVC-A1SR legnagyobb vevőerősítőjén alkalmazott csatlakozó felület.

Jó ideig a jelforrás és a képmegjelenítő eszköz között a videó információ átvitele azonban – néhány ritka kivételtől eltekintve – szinte csak a „jó öreg” analóg úton zajlott. Mostanra ez is megváltozni látszik a Digital Visual Interface (DVI) megjelenésével, mely a vizuális oldalon is megteremti a digitális adatátvitel lehetőségét. Így „napjaink szép új digitális házi-mozi világában” még mindig két digitális összeköttetésre van szükség: egy a képhez, egy pedig a hanghoz. A HDMI (High Definition Multimedia Interface) kiagyalói ezt a két összeköttetést túl soknak találták és megalkották ezt az új összekapcsolási szabványt, mely az ismert legjobb minőségű digitális képinformációt és a szintén digitális hangot mindenféle további felesleges csatlakoztatás nélkül egy kábelen továbbítja.

A Pioneer elsőként szánta el magát arra, hogy kiaknázza a HDMI előnyeit és számos új termékében alkalmazza azt. Ezek közé tartoznak a 337PDP-504HDE és 1372PDP-434HDE plazma TV-k valamint a 1361DV-868AVi-S és 1530DV-668AV-S DVD-Audio/Video SACD lejátszók. Reményeink szerint hamarosan kipróbálhatjuk ezeket a berendezéseket és beszámolhatunk róluk.

Addig is azonban lássuk milyen technológiát és előnyöket jelent a HDMI.

A HDMI jellemzői és előnyei

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.
A HDMI jellemzői és előnyei

  A HDMI az első teljes egészében digitális interfész, melyet a filmiparral karöltve fejlesztettek ki (így a másolásvédelmi kérdések számukra kielégítően megoldottak) és eddig úgy tűnik gyakorlatilag a világ összes szórakoztatóelektronikai gyártója egységesen támogat (ami nagy dolog, ha belegondolunk a VHS kontra Betamax óta zajló, mára a DVD-Audio kontra SACD és DVD-R/RW kontra DVD+R/RW formájában továbbélő küzdelmekre). Ez reményt ad arra, hogy a HDMI alkalmazása gyorsan elterjed majd

  Mind a kép, mind a hang (a digitális videó és audió adatok) egy kábelen kerülnek továbbításra. A HDMI kábel végén 19-pólusú miniatűr csatlakozót találunk.


  Kompresszió és minőségromlás nélkül. A HDMI adattömörítés nélkül működik és ezért nincs az átviteli rendszerből következő minőségromlás.

  Egy HDMI forráslejátszó és egy HDMI képmegjelenítő ill. hang-megszólaltató berendezés között nincs szükség a digitális adatok átalakítására, ezért nincs olyan minőségromlás sem, mely az ilyen jellegű átalakítás következtében csökkenti a látható ill. hallható élményt. Eleddig másolásvédelmi, szerzői jogi okokból nem volt lehetőség a videó adatok tisztán digitális továbbítására, a HDMI-vel és a DVI-vel ezt a probléma is megoldódott.

  Nagy sávszélesség és tisztán digitális formátum. A HDMI akár 8 csatorna, 24 bites, 192 kHz mintavételi frekvenciájú digitális audiot képes továbbítani. A videoinformáció számára 165 MHz sávszélesség áll rendelkezésre. Mindez a házi-mozi világában ma ismert bármely kép- és hangformátum (közte akár a 1080p felbontású HDTV is) minőségromlás nélküli átvitelét biztosítja. A rugalmas és jövőbeli alkalmazások érdekében a HDMI specifikáció jelentős tartalékokkal rendelkezik, melyek az eljövendő kép- és hangformátumok nagyobb adatátviteli sebességigényét is képesek lesznek kielégíteni. Így jelenleg a teljes kapacitású HDMI változat potenciális sávszélességének (5 GB/sec) csupán a felét használja ki a jelenlegi HDMI.

  A rendkívüli adatátviteli sebesség révén nincs látható képtorzulás. A HDMI nagyon gyors: Az adatok akár 5 gigabájt/másodperc sebességgel kerülnek továbbításra. Ezért az átvitellel összefüggő, a szűkös csatorna-kapacitás okozta „mellékhatások” – melyek szokásos „negatív velejárói” a HDMI-vel fel nem érő digitális képreprezentálásnak – még komplex képtartalom és extrém gyors képmozgások esetén sem lépnek fel.

  Ma már a projektorok jelentős részén van DVI interfész, de mit tegyünk, ha műsorforrásul szolgáló készülékünk HDMI kimenettel rendelkezik. Semmi gond, a HDMI és a DVI egymással kompatíbilis, mert a HDMI a DVI-re épül és azzal visszafelé teljes egészében azonos.


  A fentiek azt jelentik, hogy a HDMI csatlakozóból (egy DVI-HDMI adapter-kábelen keresztül) DVI jel továbbítható. A másik irányban azonban a DVI csatlakozón átvitt információból csak a HDMI jel egy része képezhető (a HDMI bővebb átviteli lehetőségei miatt, melyre a DVI önmagában nem képes). A kompatibilitást szolgálja, hogy a HDMI ugyanazt a másolásvédelmi eljárást alkalmazza mint a DVI , s ez a HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection).

A HDMI jövője

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.
  A HDMI távvezérlési lehetőségeket is biztosít. Támogatja a CEC (Consumer Electronic Control) és az AV.link univerzális távvezérlő protokollokat, melyek széles körben elfogadottak, az AV.link Európában domináló szabványnak ígérkezik. Egy infravörös érzékelőn keresztül több HDMI-vel összekötött komponenst távvezérlésére van lehetőség.

  A HDMI kábelek még nagyobb hosszban is probléma nélkül működnek. 20 méternél hosszabb kábeleket teszteltek minden gond nélkül. A HDMI specifikációjának alapjául szolgáló Silicon Image TMDS protokoll üvegszálon történő átvitelt is lehetővé tesz. Így technikailag lehetséges, hogy a HDMI adatok egy a DVD lejátszóknál alkalmazott optikai digitális kábelen (TosLink kábel) keresztül kerüljenek továbbításra sokkal hosszabb távolságokat áthidalva.

  A HDMI rugalmas kétirányú adatátviteli lehetőséget biztosít, mely számos előnyt biztosít a felhasználó számára. Csak egy példa: a digitális TV készülék vagy AV erősítő eljutatja a digitális műholdvevőnek, hogy milyen képformátumot és beállításokat használ (azaz 16:9 vagy 4:3 Letterbox) ill. milyen hangformátumokat ismer fel (5.1- vagy 2-csatorna). A digitális információk ezután automatikusan ezeknek megfelelően jutnak el a készülékekhez.



A HDMI jövője

A HDMI sikerét nyilván a nagy „High Tech” kultúrájú piacok fogják meghatározni, és úgy tűnik ebből a szempontból az USA-ban jól áll az interfész. Számos ottani házi-mozi magazin (például a Home Theater Magazine és a Widescreen Review) foglalkozott már vele és elfogadottsága általánosnak mondható. Európában talán egy kicsit lassabban fog elterjedni, de hát ez minden újdonságra jellemző, mert mi ezen a kontinensen óvatosabban fogadjuk be azokat (ez történt a DVD esetében is).

A házi-mozi komponensek összekapcsolásának jelenlegi összetettségéből és bonyolultságából is sokat nyerhet a HDMI. Általában pedig várható, hogy a HDTV (a napjaink PAL és NTSC televízióinak korlátain túlmutató, nagyfelbontású televíziózás) és a HDMI piaci elterjedése egymást erősítve zajlik majd, mivel csak kettőjük együttese képes a különböző komponensekben minden képességüket kihasználva megjelenni. Aki ma házi-mozijában a HDMI-re épít, az lehetőséget teremt a nemsokára már Európában is megjelenő HDTV számára.

Exit mobile version