A HDMI

Bevezető

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.


A házi-moziban már évek óta megszokott az „igényes hang” audiojeleinek digitális továbbítása. A Dolby Digital ill. DTS tömörített hangjelei a DVD lejátszók digitális optikai vagy koaxiális kimenetei az AV vevőerősítők vagy előerősítő-processzorok hasonló bemeneteihez csatlakoznak. Legújabban pedig már a nagyfelbontású sokcsatornás DVD-Audio ill. SACD tömörítetlen digitális audiojelek átvitele is – a szükséges másolásvédelemmel egyetemben – kezd gyakorlattá válni. Erre példa a Pioneer által alkalmazott i.LINK (IEEE1394) interfész, melyet megtalálhatunk a 1361DV-868AVi-S DVD-Audio/Video SACD lejátszón ill. a 222VSA-AX10i-S, 1667VSA-AX5i AV erősítőkön, valamint a DenonLink a gyártó 855DVD-A1 csúcslejátszóján és 796AVC-A1SR legnagyobb vevőerősítőjén alkalmazott csatlakozó felület.

Jó ideig a jelforrás és a képmegjelenítő eszköz között a videó információ átvitele azonban – néhány ritka kivételtől eltekintve – szinte csak a „jó öreg” analóg úton zajlott. Mostanra ez is megváltozni látszik a Digital Visual Interface (DVI) megjelenésével, mely a vizuális oldalon is megteremti a digitális adatátvitel lehetőségét. Így „napjaink szép új digitális házi-mozi világában” még mindig két digitális összeköttetésre van szükség: egy a képhez, egy pedig a hanghoz. A HDMI (High Definition Multimedia Interface) kiagyalói ezt a két összeköttetést túl soknak találták és megalkották ezt az új összekapcsolási szabványt, mely az ismert legjobb minőségű digitális képinformációt és a szintén digitális hangot mindenféle további felesleges csatlakoztatás nélkül egy kábelen továbbítja.

A Pioneer elsőként szánta el magát arra, hogy kiaknázza a HDMI előnyeit és számos új termékében alkalmazza azt. Ezek közé tartoznak a 337PDP-504HDE és 1372PDP-434HDE plazma TV-k valamint a 1361DV-868AVi-S és 1530DV-668AV-S DVD-Audio/Video SACD lejátszók. Reményeink szerint hamarosan kipróbálhatjuk ezeket a berendezéseket és beszámolhatunk róluk.

Addig is azonban lássuk milyen technológiát és előnyöket jelent a HDMI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .