HaziMozi

A Pioneer bemutatja, …

Plazmák, DVD lejátszók

A Pioneer júniustól fokozatosan megújítja házi-mozi termékeit. A változások a DVD lejátszók és felvevők, az AV erősítők, hangsugárzók és DVD-s házi-mozi rendszerek választékát érintik. A kiváló plazma kijelzők maradnak, csak áraik csökkentek.
Plazmák

Mindkét nagyszerű plazma kijelzőhöz TV vevőként is funkcionáló multimédia interfész és állvány is jár. A 109 centis képátlójú PDP-433HDE csaknem tíz, a 127 centis PDP-503HDE337 pedig tizenöt százalékkal kedvezőbb áron kapható.

pdp-503hde.jpg
DVD lejátszók

Az idei év várhatóan a múltévet követve, az olcsóbb (40.000 – 50.000 Ft közötti árú) készülékek piaci sikerét prognosztizálja, és itt erősít a Pioneer is.

A három úgynevezett „belépő modell” az erős versenyképesség érdekében sok szolgáltatást nyújt a piacon valószínűleg kialakuló igen nyomott áron. Mindegyik készülék már DVD-RW kompatíbilis, az MP3 mellett lejátssza WMA tömörített hangfájlokat is, a JPEG képek nézegetéséhez, azt könnyítő „PhotoBrowser” funkció is társul a lemeznavigátor mellé. Ami igazán „nagy durranás” ebben a szegmensben, hogy lehetőség van a videojel (kontraszt, világosság és Chroma azaz színinformáció) korrigálására, vagyis a kép adott képmegjelenítőhöz való valamilyen szintű beállítására.

Közülük a DV-2650-et kifejezettem a hipermarketek polcaira szánták. Megjósolhatóan a javasolt 39.900 Ft-os fogyasztói ár alatt egy igen „dizájnos” alaplejátszót lehet majd kapni. A műszakilag ezzel teljesen azonos, de küllemében az előd DV-350 szolid kivitelére hajazó DV-360-S / DV-360-K237 ezüst ill. fekete színekben heteken belül kapható lesz ugyancsak 39.900 forintért.
A DV-464-S / DV-464-K918 formatervileg jobban illeszkedik a gyártó AV erősítőihez, de ezért tízezer forinttal többet kell majd fizetni.

A DV-565 lesz talán az első DVD-Video, DVD-Audio, SACD kombi-lejátszó, mely a bűvös 100.000 Ft alatti áron lesz kapható.


A képek még nem a végleges állapotot tükrözik.


Az ár/érték arány feltornázásához tartozik a DVD-RW kompatibilitás, a JPEG, MP3, WMA lejátszás, a beépített 5.1-csatornás Dolby Digital valamint DTS dekódolás, és a fűzhető két SCART (naná, hogy RGB-s), kompozit videó és S-Video mellett a komponens videó kimenet is. Kellene még valami?

Megmaradnak a DV-656A240 és DV-757Ai típusok, melyek közül az utóbbi még mindig igen „ütős” darabnak számít a maga duplarétegű alaplapjával, 24-bites/192 kHz-es audio és 108MHz/12-bites videó D/A konvertereivel, iLINK digitális audio hálózati csatlakoztathatóságával, zajformált (NSV), NTSC Progresszív (+DNR Pro) videojelével. Az ára viszont valószínűleg csökkenni fog mikor „kihajózik” az új zászlóshajó.

A DV-868Avi-S lesz a mindent tudó DVD lejátszó. A hangminőséget 24-bites/192 kHz-es Burr-Brown PCM1738 D/A átalakítók, csak audio üzemmód és persze teljes hangszórómenedzsment (mélyhang, késleltetés-beállítás) garantálják. A zajformált (NSV) PAL (720x576p) és NTSC (720x480p) Progresszív (+DNR Pro) videojelet 216MHz/14-bites átalakító teszi át analóg tartományba. De ez mind semmi! A 720x576p PAL progresszív jelből egy „T-REX” névre keresztelt chip (Miért pont az ősföldtörténet eme ragadozó dínója ihlette meg a névadót?) 1280×720 pixeles nagyfelbontású progresszív képet barkácsol. Mindez azonban csak egy új (2002. decemberében bemutatott) digitális kimeneten a HDMI-on keresztül élvezhető.

Az iLINK digitális audio kimenet mellett a DVI-vel visszafelé kompatíbilis HDMI digitális videó kimenet kimagasló, a fentiekben vázolt nagyfelbontású hangi és képi összeköttetési minőséget biztosítanak.

DVD felvevők

A Pioneer júniustól fokozatosan megújítja házi-mozi termékeit. A változások a DVD lejátszók és felvevők, az AV erősítők, hangsugárzók és DVD-s házi-mozi rendszerek választékát érintik. A kiváló plazma kijelzők maradnak, csak áraik csökkentek.
DVD felvevők

A jelenleg is kapható DVR-7000> mellé augusztustól két új modell csatlakozik, melyek a cég elkötelezettsége okán a DVD-R/DVD-RW lemezformátumokat alkalmazzák felvételkészítésre.

Az élénkülő piacion 170 000 Ft. körüli árával helytállni igyekvő DVR-3100-S tervezésekor a könnyű kezelhetőség, az attraktív kivitel és a kedvező ár koncepcióját tartották szem előtt. A készülék azoknak készül, akik rövidesen szeretnék videomagnójukat lecserélni, illetve akik megvásárolnának egy jobb DVD lejátszót, de ha annak áráért egyben DVD felvevőt is kapnának, nem haboznának megvenni azt. A könnyű kezelhetőséget szolgálják a lemeztörténet (Disc History) és a fejlett lemeznavigátor funkciók. A készülék 69 mm-es magasságával a jelenleg kapható „leglaposabb” darabnak ígérkezik. Lesz rajta digitális videó (DV) csatlakozó, képminőségtől függően 1 – 6 óra műsort rögzít (PAL vagy NTSC szabvány szerint) és mint lejátszó természetesen képes lesz a JPEG formátumú képek megjelenítésére, valamint az MP3 és WMA tömörített hangfájlok megszólaltatására is.

A DVR-5100H-S mindent tud, amit a kistestvér, de sokkal inkább a sok televíziós programot rögzítő és igényesebb szerkesztési lehetőségeket igénylő felhasználók készüléke. A beépített 80 Gigabájtos merevlemezes tároló (HDD) jelentős időmennyiségű műsor archiválását és tetszőleges editálását teszi lehetővé. Erre a lemezkapacitásra a négyféle képminőségű felvételi üzemmódban (FINE, SP, LP, EP) rendre 17, 34, 68 és 102 órányi felvétel rögzíthető (Nem semmi!). Ráadásul az új DVD-R/RW meghajtó technológia révén gyorsmásolat írható a HDD-ról az ezüstős korongokra, mégpedig négyszeres sebességgel DVD-R lemezre videó módban, illetve kétszeres sebességgel DVD-RW-re akár videó-, akár videó rekording módban. Ez azt jelenti, hogy a legjobb képminőséget biztosító FINE üzemmódnál hatszor jobban tömörített 1 órányi EP felvétel 60/4×6 azaz 2,5 perc, míg a FINE változat 15 perc alatt írható fel DVD-R lemezre.

A kép még nem a végleges állapotot mutatja.



Folytatása következik.

AV erősítők és rádióerősítők

A Pioneer júniustól fokozatosan megújítja házi-mozi termékeit. A változások a DVD lejátszók és felvevők, az AV erősítők, hangsugárzók és DVD-s házi-mozi rendszerek választékát érintik. A kiváló plazma kijelzők maradnak, csak áraik csökkentek.
AV erősítők és rádióerősítők

A csúcskészülék, a 2002-2003-as évben az EISA által innovációs díjjal kitüntetett VSA-AX10i222 természetesen marad, csakúgy, mint a VSX-D2011-S221 és a VSX-D1011-K/S. A „legkisebb” erősítőn a VSX-C100-K/S-en sem módosítanak, de már csak csomagban lesz kapható a DV-464918-es DVD lejátszóval 120.000 forintos fogyasztói áron. Az összes többi AV rádióerősítőt átdolgozzák, felfrissítik.

VSX-C501-S



Igazi újdonság a két „Slim Desing” (70mm magas) VSX-C301-K/S és VSX-C501-S (az utóbbi tehát csak ezüst házban lesz kapható). Az alábbi táblázatban láthatóak a két készülék legfontosabb tulajdonságai, melyek közül kiemelésre érdemes, hogy a VSX-C501-S-t felruházzák az eddig csak a csúcskészülékben alkalmazott MCACC (Multi-Channel Acoustic Calibration System azaz sokcsatornás akusztikai kalibráló rendszer) automatikus változatával. Ez a rendszer egy mikrofon felhasználásával a hallgató helyzetéből méri a szoba hangkörnyezetét. Meghatározza az alkalmazott hangsugárzók „méretét”, számát, a hallgatás helyétől mért távolságukat és azok hangszínét is képes felmérni. Ezek után a rendszer minden csatornában beállítja a különböző hangparamétereket (hangerő, hangszín, késleltetés) az adott környezethez illeszkedő hangi részleteket adva az akusztikához. Eredményül egy magas szintű, egyedileg beállított körülölelő surround hangteret kapunk.



Alsó-középkategóriás AV vevőerősítő kínálatát is alaposan „átfazonírozza” a Pioneer. A sorozat tagjai a VSX-D512-S/K1110, VSX-D712-S/K1109, VSX-D812-S/K1108 és egy új típus a VSX-D912-S1107 is belép. A három helyett négy készülékkel lefedett piaci szegmens szélesebb, tehát ár szempontjából kissé lejjebbről indít és magasabban zár (eddig 100.000 Ft-tól, 165.000 Ft-ig terjedt, mostantól 80.000 Ft-tól, 200.000 Ft-ig). A VSX-D512-S/K1110 kivételével mindegyik típusban új DSP szív dobog, mindegyikben működik az MCACC beállítás, és mindnek külsejét újratervezték (A VSX-D912-S1107 MCACC beállítása mikrofonról automatikusan működik és valódi alumínium előlapot kapott, ezért kapható csak ezüstszínben). Az erősítők teljesítményén nem változtattak. A többi tudnivalót lásd az alábbi táblázatban.



VSX-D912-S


Házi-mozi rendszerek

A Pioneer júniustól fokozatosan megújítja házi-mozi termékeit. A változások a DVD lejátszók és felvevők, az AV erősítők, hangsugárzók és DVD-s házi-mozi rendszerek választékát érintik. A kiváló plazma kijelzők maradnak, csak áraik csökkentek.
Házi-mozi rendszerek

A gyártó itt is a kis- és középkategóriás (500 Euro, 130.000 Ft alatti árú) rendszerek piaci részesedésének erőteljesebb növekedésére alapozza fejlesztési stratégiáját. Az új készülékek felváltják a DCS-303256, DCS-505257 és NS-DV77/88, típusokat, de megmarad a paletta csúcsát képviselő NS-DV1000.

DCS-515


Az új készülékek közül a DCS-313 a belépő típus, melytől a DCS-515 főleg abban különbözik, hogy hátsó surround sugárzói vezeték nélkül (rádiós kapcsolattal) csatlakoznak a rendszerhez. Mindkettő teljesen új külső megjelenést és könnyen áttekinthető, TV-ket is vezérlő távirányított kapott, SCART csatlakozóból nyerhető ki az RGB videojel, PL2, MP3, WMA, JPEG és DVD-RW kompatíbilis és az új DSP-nek (digitális jelfeldolgozó processzor) köszönhető a dialógus érthetőségjavítás és a szobához, hallgatási pozícióhoz történő könnyű beállítás. Új a One-Touch színkódolt hangsugárzó csatlakoztatás is, mely tényleg könnyű és eltéveszthetetlen összekötést biztosít. A DCS-313, 6x75W (RMS, 6Ohm, 10% THD) azaz 450W, a DCS-515 pedig 6x75W+2x25W azaz 450W+50W teljesítményt ad le. Augusztustól idehaza is kaphatóak, a DCS-313 135 000, a DCS-515 180 000 forintért.

NS-DV99


Az új NS sorozat két tagja az NS-DV99 és az NS-DV990 a „Lifestyle design” elnevezéssel illetett valóban elegáns formatervvel büszkélkedhet. Ezeket a házi-mozi rendszereket is igyekeztek egyszerűen kezelhetővé és könnyen összeállíthatóvá tenni. További közös jellemzőjük, hogy lejátsszák a többcsatornás DVD-Audio és SACD lemezeket (24-bit/192kHz-es DA konverterekkel), DVD-RW kompatibilisek és persze a lemezre írt JPEG képeket és MP3 hangfájlokat is kezelik. Dolby Pro Logic II dekódolást, dialógus érthetőségjavítást, a szoba méretéhez és a hallgatás pozíciójához történő beállítást végez a készülékek DSP-je, és 450W-os (75W x 6-csatorna) erősítő látja el az igen keskeny és innovatív tervű hangsugárzókat teljesítménnyel. Az alábbi képek sok mindent elárulnak a két rendszer tervezési ötleteiről és a megvalósításra kerülő technológiai megoldásokról, de még nem biztos, hogy a végleges megoldásokat tükrözik.

A gyöngyház-fehér színű központi egység és különálló a fehér hátterű LDC kijelző



Az NS-DV99 szatellit hangsugárzó asztali állvánnyal



NS-DV990



Az alumínium váz és az azonos anyagú állvány egységes, karcsú, álló hangsugárzó rendszert alkotnak az NS-DV990-ben. A hangsugárzó az állványról levehető és falra is szerelhető, a centersugárzó tetszőlegesen elhelyezhető.

A NS-DV990 hangsugárzója igen izgalmas konstrukció. A háromutas rendszerben a tweeter egy 26mm-es szélessávú (max. 60kHz) dóm, mélysugárzója 18 centis kónuszos hangszóró. Az igazán érdekes a középtartomány lesugárzását végző hangpanel, melynek 1mm vastag, 110 x 310 mm-es acryl membránját három neodymium mágneskör mozgatja (a képen látható mágneskörök „össze-vissza” elhelyezésének oka, hogy így a membránon nem alakulnak ki nem kívánt sajátrezgések). A hangsugárzó mágnesesen árnyékolt, 25Hz – 60kHz közötti a frekvencia-átvitel, 6 Ohm a névleges impedancia, 75W maximális teljesítménnyel terhelhető és a rendszer mélyfrekvenciás keresztváltása 200Hz-nél következik be.

A várhatóan októberben piacra kerülő NS-DV99 260 000, a NS-DV990 350 000 forintba kerülnek majd.

Exit mobile version