HaziMozi

Onkyo: a két 2008-as belépő AV vevőerősítő

1. Oldal

Az Onkyo két új belépő szintű AV vevőerősítője a TX-SR506 és TX-SR576 olyan tudást és lehetőségeket kínál a sokcsatornás házi-mozi és zenei hangvisszaadás szolgálatában, melyek eddig nem voltak jellemzőek erre az árkategóriára.
A TX-SR506 és TX-SR576 AV vevőerősítők kedvező áruk ellenére nagyon sokat tudnak. A két-két csatornát meghajtva 75 illetve 80 Watt (8Ω, 20Hz-20kHz, 0,08% THD) teljesítmény leadására képes hét végfokozat akár egy második zóna hangsugárzó párjának megszólaltatására vagy a front bal/jobb hangsugárzó pár kettős erősítésére (bi-amp) is konfigurálható.

TX-SR506.jpg
Mindkét vevőerősítőben 32-bites DSP végzi a 7.1-csatornás Dolby Digital EX, Dolby ProLogic IIx, DTS-ES (Discrete/Matrix), DTS Neo:6, DTS 96/24, surround processzálást, és az összes csatornában 24-bit/192 kHz-es D/A konverterek gondoskodnak a pontos hangvisszaadásról. A gyártó ezekbe a modellekben implementálja először új „Music Optimizer” szoftverét, mely az MP3 és AAC tömörített zeneforrások hangzását hivatott javítani.


A nagyfelbontású képforrásokhoz – mint Blu-ray lejátszó, HD set-top box, vagy a legújabb játékkonzol – illeszkedve az erősítőkön megtalálható csatlakozókon keresztül az összes HD videojel formátum továbbítható. A TX-SR506 3 HDMI bemenetén át akár 1080p és Deep-Color™ színfelbontású digitális videojel is kapcsolható az egy kimenetre, de digitális audiojelet nem fogad, ezért azt külön csatlakozón keresztül fogad csak. A TX-SR576 1.2a verziójú HDMI bemeneteire viszont már egy kábelen érkezhet a digitális audio- és videojel, ráadásul ez már a Dolby Digital Plus nagyfelbontású digitális hangformátumú bitfolyam dekódolására is képes.


Elsőként ezekben a modellekben találkozhatunk az Audyssey Dynamic EQ technológiával, mely frekvenciakorrekciót hajt végre alacsony hangerőn. Ugyancsak újdonság a Audyssey 2EQ automatikus hangsugárzó kalibráló és szobakorrekciós rendszer, mely a mellékelt mérőmikrofonnal a hallgatási tér három pontján képes analizálni és korrigálni a hangrendszer akusztikai kimeneti viselkedését. A vevőerősítő ilyenkor tesztjeleket küld mindegyik hangsugárzóhoz, s a mérőmikrofonnal érzékelt bejövő jelek alapján állítja be az egyes csatornák szintjét és késleltetését. A mozizás céljára szolgáló helyiség három különböző pozíciójában elvégezve a mérést, a vevőerősítő a hangsugárzókhoz és azok akusztikai környezetéhez is beállítható, amivel optimálisabb átvitel érhető el az egész szobában, mintha csak „legjobb hallgatási ponton” tennénk ezt meg.


Azt nem tudni, hogy idehaza mikor és mennyiért kerül forgalomba a két belépőszintű Onkyo vevőerősítő, de az európai árak már ismertek: a TX-SR506 349 euro (kb. 92.000 Ft), a TX-SR576 429 euro (kb. 113.000 Ft)

Kapcsolódó link:

Onkyo: négy új THX minősítésű AV vevőerősítő még 2007-ben
Exit mobile version