Onkyo: négy új THX minősítésű AV vevőerősítő még 2007-ben

1. Oldal

Az idén az Onkyo nem kevesebb mint négy THX minősített és 1.3a verziójú HDMI AV vevőerősítőt mutat még be, köztük olyanokat is, melyekbe a gyártó szerint a világon először építik be a Silicon Optix HQV Reon-VX 1080p videoprocesszorát.
A THX Select2 minősítésű TX-SR705, valamint a THX Ultra2 teljesítménykövetelményeinek megfelelő TX-SR805, TX-SR875 és TX-SR905 mindegyike teljes 1.3a verziójú HDMI támogatást nyújtanak (a TX-SR705, TX-SR805 3-3 db, a TX-SR875, TX-SR905 4-4 db HDMI forrást képesek fogadni, s a legutóbbinak van egy második HDMI kimenete is). Vagyis mindegyik erősítő egy, tisztán digitális audio- és videojeleket szállító kábellel csatlakoztatható a HDMI jelforráshoz, ami akár 1080p videojel formátumot (mint a Blu-ray és HD DVD lejátszók), vagy „Deep-Color” nagy színfelbontású jelet is szolgáltathat. Mindez persze azt is jelenti, hogy az erősítőkbe beépített Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és DTS-HD dekódolás működik.

TX-SR805
TX-SR805


Az erősítők mindegyike rendelkezik belső videojel feldolgozással. A TX-SR705, TX-SR805 Faroudja DCDi Edge, a TX-SR875, TX-SR905 Silicon Optix HQV Reon-VX váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakító és felskálázó videoprocesszort építenek, melyek közül az utóbbi 1080p videojel formátumra alakítást képes elvégezni.

Mindegyik modellben működik a gyártó által RIHD-nek (Remote Interactive over HDMI) elnevezett vezérlési protokoll, mely a HDMI csatlakozón keresztül összekötött kompatibilis komponensek közötti rendszervezérlési funkciók integrálását teszi lehetővé. A RIHD kompatibilis a Panasonic, a Pioneer, a Sony és más gyártók azonos funkciójú, de eltérő elnevezéssel illetett vezérlési protokolljaival.

TX-SR805, TX-SR875, TX-SR905 erősítőkben a nagy hatásfok és áramterhelhetőség valamint az alacsony torzítás érdekében új végfok konfigurációt alkalmaznak háromfokozatú invertált Darlington áramkörrel, és a Burr-Brown D/A konverterek is a legigényesebbek. A hét végerősítő-csatorna konfigurálható kettős erősítésre, illetve a TX-SR875, TX-SR905 esetében négy végfok hídba kapcsolva is meghajthatja a nagy teljesítményigényű front bal/jobb hangsugárzókat.

TX-SR805 csatlakozók
TX-SR805 csatlakozók


Az Onkyo új vevőerősítőibe alkalmazzák a világon először a Neural-THX Surround térhangzás-keltő dekódolási technológiát, mely a rádióadások és játékok kétcsatornás műsorjeléből képes 7.1 diszkrét hangcsatornát előállítani.

A beállítást ezeknél a modelleknél is a beépített Audyssey Multi-EQ teremakusztikai korrekciós rendszer segíti, mely a mellékelt mikrofont használva érzékelik a szobában használt hangsugárzókat, s ennek megfelelően konfigurálja az erősítőt, állítja be az összes csatorna szintjét, késleltetését és a keresztváltást, valamint a szoba akusztikájának megfelelő kiegyenlítéseket.

A TX-SR905-be nagyáramú tápegységet építenek külön a végfokozatoknak, méretes toroid transzformátorral, és két további külön trafóval az audio- és video-áramköröknek. LAN (Ethernet) hálózati csatlakoztatása révén az erősítő integrálható az IP alapú médiarendszerbe is, támogatja az internetes rádiókat és multimédia jelfolyamokat (streaming) is. USB-s hordozható zenelejátszók és memóriák is csatlakoztathatóak a TX-SR905-höz.

A hazai forgalmazás időpontjára és az árakra vonatkozóan egyelőre nincsenek pontos információink.

Kapcsolódó link:

Onkyo TX-SR605: talán az első AV vevőerősítő 1.3-as HDMI csatlakozóval

5 hozzászólás “Onkyo: négy új THX minősítésű AV vevőerősítő még 2007-ben” bejegyzéshez

  1. szép jo napot nem csináltatni akaroiom lehet hozá kapni panelokat azt kérdezem mert szeritzem ezhez még van panelok ,

    1. Szépnapot!

      Hogy 2007-es Onkyo AV vevőerősítőkhöz vannak-e alkatrészek, azt csak azokkal foglalkozó szervizek tudják. Sajnálom, de erről nem tudok felvilágosítást adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .