HaziMozi

Onkyo: hivatalosan is csődöt jelentett a neves márka (Frissítve)

Az Onkyo Home Entertainment csődöt jelentett Japánban, s ezzel véget ér a sokak által optikai lemezjátszóiról, hifi- és AV vevőerősítőiről ismert gyártó kálváriája.


A Nikkei Asia jelentése szerint az Onkyo Home Entertainment csődöt jelentett a japán oszakai kerületi bíróságon. A cég a hagyományos audioberendezésekről – melyek előállítása az Onkyo legfőbb tevékenysége volt – nem tudott a mobileszközök és a streaming tartalomszolgáltatások felé eltolódó piac igényeinek megfelelő termékekre váltani. A cég még azt a trendet sem követte, amit az AV vevőerősítők piacának szűkülése és az egyszerűbben telepíthető és beüzemeltethető soundbar hangrendszerek iránti kereslet erősödése jellemez. Így nem meglepő, ha az Onkyo eladásai folyamatosan csökkentek.

A jelentés szerint az Onkyo kötelezettségei 3,1 milliárd jent (kb. 9 milliárd Ft) tesznek ki. 2021 elején a részvényesek még jóváhagyták, hogy részvényopciókat adjanak egy Kajmán-szigeteki befektetési alapnak, hogy az legfeljebb 6,2 milliárd jen (kb. 18 milliárd Ft) friss tőkét vonjon be. Azonban nem minden részvényopciót hívtak le a cég pénzügyi évének végéig, 2022 márciusáig. Ennek eredményeként az Onkyo kivezetésre került a tokiói tőzsdéről.

Az Onkyo más márkák számára audioberendezéseket, például hangszórókat gyártó illetve hi-fi termékeket értékesítő két leányvállalata már márciusban csődöt jelentett. Azóta az Onkyo gyakorlatilag kiszállt az üzletből és a már eladott leányvállalatainak megszervezésére szorítkozott. Egy szóvivő szerint „megpróbálták kisebb léptékben fenntartani az üzletet, de nem tudták megakadályozni a likviditási problémák súlyosbodását”.

Az 1946-ban alapított Onkyo a múlt század második felében vált ismert márkává, különösen hi-fi erősítői és AV vevőerősítői révén, de egyebek mellett CD/DVD/Blu-ray optikai lemezjátszók és hangsugárzók is szerepeltek termékkínálatában.

Az  Onkyo, mint márka azonban nem tűnik el, mivel tavaly a VOXX és a Sharp felvásárolta az Onkyo Home Entertainment otthoni audio/video üzletágát. A floridai székhelyű Voxx International Corporation már korábban megszerezte a Klipsch, az Acoustic Research (AR), az RCA, a Magnat, a Heco és a Jamo márkákat is.

Frissítés:

Az Onkyo Home Entertainment otthoni audio/video üzletágát megszerző Premium Audio Company (PAC) elnök-vezérigazgatója Paul Jacobs közleményben reagált a Japánban csődvédelmet kért  Onkyo Home Entertainment (OHE) ügyére, és az ezzel kapcsolatos hamis és félrevezető híresztelésekre: „Dióhéjban, ez a csődbejelentés nem érinti azokat az eszközöket, amelyeket korábban a Premium Audio Company és a Sharp megvásárolt még tavaly. Az OHE lényegében licencadó cégként tevékenykedett, hasonlóan a Pioneer márkával való kapcsolatunkhoz. Ez a csődbejelentés nincs hatással a működésünkre, mivel az Onkyo vagy Integra márkájú audio/video megoldások fejlesztése illetve forgalmazása terén semmilyen vonatkozásban nem vagyunk rájuk utalva. Ráadásul a fogyasztói kereslet még soha nem volt ilyen erős ezek iránt a márkák iránt, és a kereslet kielégítése érdekében képesek vagyunk a termelés bővítésére.” 

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version