Onkyo: hivatalosan is csődöt jelentett a neves márka (Frissítve)

Az Onkyo Home Entertainment csődöt jelentett Japánban, s ezzel véget ér a sokak által optikai lemezjátszóiról, hifi- és AV vevőerősítőiről ismert gyártó kálváriája.


A Nikkei Asia jelentése szerint az Onkyo Home Entertainment csődöt jelentett a japán oszakai kerületi bíróságon. A cég a hagyományos audioberendezésekről – melyek előállítása az Onkyo legfőbb tevékenysége volt – nem tudott a mobileszközök és a streaming tartalomszolgáltatások felé eltolódó piac igényeinek megfelelő termékekre váltani. A cég még azt a trendet sem követte, amit az AV vevőerősítők piacának szűkülése és az egyszerűbben telepíthető és beüzemeltethető soundbar hangrendszerek iránti kereslet erősödése jellemez. Így nem meglepő, ha az Onkyo eladásai folyamatosan csökkentek.

Onkyo 1946-2022

A jelentés szerint az Onkyo kötelezettségei 3,1 milliárd jent (kb. 9 milliárd Ft) tesznek ki. 2021 elején a részvényesek még jóváhagyták, hogy részvényopciókat adjanak egy Kajmán-szigeteki befektetési alapnak, hogy az legfeljebb 6,2 milliárd jen (kb. 18 milliárd Ft) friss tőkét vonjon be. Azonban nem minden részvényopciót hívtak le a cég pénzügyi évének végéig, 2022 márciusáig. Ennek eredményeként az Onkyo kivezetésre került a tokiói tőzsdéről.

Az Onkyo más márkák számára audioberendezéseket, például hangszórókat gyártó illetve hi-fi termékeket értékesítő két leányvállalata már márciusban csődöt jelentett. Azóta az Onkyo gyakorlatilag kiszállt az üzletből és a már eladott leányvállalatainak megszervezésére szorítkozott. Egy szóvivő szerint „megpróbálták kisebb léptékben fenntartani az üzletet, de nem tudták megakadályozni a likviditási problémák súlyosbodását”.

Az 1946-ban alapított Onkyo a múlt század második felében vált ismert márkává, különösen hi-fi erősítői és AV vevőerősítői révén, de egyebek mellett CD/DVD/Blu-ray optikai lemezjátszók és hangsugárzók is szerepeltek termékkínálatában.

Az  Onkyo, mint márka azonban nem tűnik el, mivel tavaly a VOXX és a Sharp felvásárolta az Onkyo Home Entertainment otthoni audio/video üzletágát. A floridai székhelyű Voxx International Corporation már korábban megszerezte a Klipsch, az Acoustic Research (AR), az RCA, a Magnat, a Heco és a Jamo márkákat is.

Frissítés:

Az Onkyo Home Entertainment otthoni audio/video üzletágát megszerző Premium Audio Company (PAC) elnök-vezérigazgatója Paul Jacobs közleményben reagált a Japánban csődvédelmet kért  Onkyo Home Entertainment (OHE) ügyére, és az ezzel kapcsolatos hamis és félrevezető híresztelésekre: „Dióhéjban, ez a csődbejelentés nem érinti azokat az eszközöket, amelyeket korábban a Premium Audio Company és a Sharp megvásárolt még tavaly. Az OHE lényegében licencadó cégként tevékenykedett, hasonlóan a Pioneer márkával való kapcsolatunkhoz. Ez a csődbejelentés nincs hatással a működésünkre, mivel az Onkyo vagy Integra márkájú audio/video megoldások fejlesztése illetve forgalmazása terén semmilyen vonatkozásban nem vagyunk rájuk utalva. Ráadásul a fogyasztói kereslet még soha nem volt ilyen erős ezek iránt a márkák iránt, és a kereslet kielégítése érdekében képesek vagyunk a termelés bővítésére.” 

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .