HaziMozi

Samsung: a chiphiány érintheti a tévégyártást is

Fogytán vannak az okostévékhez szükséges mikrochipek, és ha a chiphiány problémája nem oldódik meg hamarosan a Samsung kénytelen lehet visszafogni a gyártást.


A globális chiphiány egyebek mellett a koronavírus világjárványban népszerűvé váló távmunkához szükséges laptopok iránti hatalmas kereslet miatt alakult ki, és eddig leginkább az autóiparra hatott negatívan, számos autógyártó üzemet – köztük a kecskeméti Mercedes gyárat is – ideiglenes leállásra kényszerítve. A chiphiány mostanra más iparágakra is átterjedt. Ennek tudható be például az új generációs Microsoft Xbox Series X/S és Sony PlayStation 5 játékkonzolok korlátozott elérhetősége, valamint részben a számítógépes grafikus kártyák árának az egy évvel ezelőttihez képesti három-négyszeresére emelkedése.

A hiány az elmúlt hónapokban még súlyosabbá vált a Szuezi-csatorna áprilisi ideiglenes lezárása, valamint olyan katasztrófák miatt, mint az aszály és vízhiány Tajvanon, ahol sok számítógépes chip készül, továbbá egy amerikai gyártóüzemben pusztító tűzvész.

Április végén a Samsung egyik vezetője nyilvánosan adott hangot aggodalmának, hogy a hiány várhatóan a Samsung tévégyártására is kihatással lesz. Han Jong-hee, aki a Samsung Electronics Visual Display üzletágának vezetője, a koreai médiának azt mondta, hogy ha a helyzet nem javul hamarosan, „lehet, hogy a cég nem tudja folytatni” a tévékészülékek gyártását. A Samsung nem közölte, hogy mely termékcsaládokat tartja elsődlegesnek, de Han Jong-hee bizakodását fejezte ki, hogy a TV-khez legalábbis az idei évre még elegendő ellátmánnyal rendelkezik a cég. Így a gyártás bármilyen lassulása valószínűleg csak jövőre következne be, ha a hiányt nem sikerül orvosolni.

Elemzők figyelmeztetnek rá, hogy a világ legnagyobb tévégyártójaként a Samsung termeléskiesése nagy hatással lehet a TV piacon a készülékek elérhetőségére és áraira. A globális chiphiány feltehetően más tévégyártókat is érint, de a Samsung az első cég, amely elismerte, hogy problémákkal szembesülhet.

A Samsung persze igyekszik mindent megtenni a probléma megoldására. Jelentések szerint a dél-koreaiak tárgyaltak a tajvani MediaTek és NovaTek chipgyártókkal is, annak érdekében, hogy több szállítmányt biztosítva fenntarthassák a tévégyártás szintjét. A világszerte naponta körülbelül 430.000 TV-t értékesítő Samsung azonban nyilvánvalóan hatalmas mennyiségű chipet igényel a folyamatos gyártáshoz.

Han Jong-hee elmondta, hogy a chiphiány a Samsung új Neo QLED LCD TV-k tömeggyártását nem fogja érinteni, ami nem meglepő, mivel a cég valószínűleg amúgy sem fog túl sokat eladni belőlük, tekintettel azok rendkívül magas árára.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version