Samsung: a chiphiány érintheti a tévégyártást is

Fogytán vannak az okostévékhez szükséges mikrochipek, és ha a chiphiány problémája nem oldódik meg hamarosan a Samsung kénytelen lehet visszafogni a gyártást.


A globális chiphiány egyebek mellett a koronavírus világjárványban népszerűvé váló távmunkához szükséges laptopok iránti hatalmas kereslet miatt alakult ki, és eddig leginkább az autóiparra hatott negatívan, számos autógyártó üzemet – köztük a kecskeméti Mercedes gyárat is – ideiglenes leállásra kényszerítve. A chiphiány mostanra más iparágakra is átterjedt. Ennek tudható be például az új generációs Microsoft Xbox Series X/S és Sony PlayStation 5 játékkonzolok korlátozott elérhetősége, valamint részben a számítógépes grafikus kártyák árának az egy évvel ezelőttihez képesti három-négyszeresére emelkedése.

A hiány az elmúlt hónapokban még súlyosabbá vált a Szuezi-csatorna áprilisi ideiglenes lezárása, valamint olyan katasztrófák miatt, mint az aszály és vízhiány Tajvanon, ahol sok számítógépes chip készül, továbbá egy amerikai gyártóüzemben pusztító tűzvész.

Samsung Neo QLED TV

Április végén a Samsung egyik vezetője nyilvánosan adott hangot aggodalmának, hogy a hiány várhatóan a Samsung tévégyártására is kihatással lesz. Han Jong-hee, aki a Samsung Electronics Visual Display üzletágának vezetője, a koreai médiának azt mondta, hogy ha a helyzet nem javul hamarosan, „lehet, hogy a cég nem tudja folytatni” a tévékészülékek gyártását. A Samsung nem közölte, hogy mely termékcsaládokat tartja elsődlegesnek, de Han Jong-hee bizakodását fejezte ki, hogy a TV-khez legalábbis az idei évre még elegendő ellátmánnyal rendelkezik a cég. Így a gyártás bármilyen lassulása valószínűleg csak jövőre következne be, ha a hiányt nem sikerül orvosolni.

Elemzők figyelmeztetnek rá, hogy a világ legnagyobb tévégyártójaként a Samsung termeléskiesése nagy hatással lehet a TV piacon a készülékek elérhetőségére és áraira. A globális chiphiány feltehetően más tévégyártókat is érint, de a Samsung az első cég, amely elismerte, hogy problémákkal szembesülhet.

A Samsung persze igyekszik mindent megtenni a probléma megoldására. Jelentések szerint a dél-koreaiak tárgyaltak a tajvani MediaTek és NovaTek chipgyártókkal is, annak érdekében, hogy több szállítmányt biztosítva fenntarthassák a tévégyártás szintjét. A világszerte naponta körülbelül 430.000 TV-t értékesítő Samsung azonban nyilvánvalóan hatalmas mennyiségű chipet igényel a folyamatos gyártáshoz.

Han Jong-hee elmondta, hogy a chiphiány a Samsung új Neo QLED LCD TV-k tömeggyártását nem fogja érinteni, ami nem meglepő, mivel a cég valószínűleg amúgy sem fog túl sokat eladni belőlük, tekintettel azok rendkívül magas árára.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .