HaziMozi

Ultra HD Blu-ray: májusban klasszikus sikerfilmek sora jelenik meg

Májusban Ultra HD Blu-ray lemezen 4K HDR képminőségben is megjelenik A mátrix, a Ryan közlegény megmentése, a Gladiátor, mind a négy Jurassic Park rész és Stanley Kubrick filmklasszikusa a 2001 – Űrodüsszeia is.


Ultra HD Blu-ray lemezen nemcsak olyan friss kasszasikerek jelennek meg rövidesen, mint a Star Wars: Az utolsó Jedik, de Hollywood felgyorsítja a klasszikus „katalógus címek” kiadását is 4K HDR képminőségben. Már megjelent mind a nyolc Harry Potter, a Christopher Nolan filmek kollekciója és az öt Transformers mozi is.

A Paramount három klasszikus filmet dolgozott fel és ad ki újra Ultra HD Blu-ray lemezen. Május 8-án jelenik meg Steven Spielberg 20 éve mozivászonra került Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan) című filmje. A rettenthetetlen (Braveheart) és a Gladiátor május 15-én megjelennek meg.

A The Digital Bits megerősítette, hogy a Paramount mindhárom mozit az eredeti 35 mm-es filmre forgatott anyagból szkennelte be teljes natív 4K felbontásban, és Dolby Vision HDR formátumot tartalmaznak majd a lemezek. A Ryan közlegény megmentése és A rettenthetetlen Dolby Atmos hangsávot, míg a Gladiátor DTS:X hangot tartalmaz majd.

Idén lesz 50 éve, hogy mozikba került a 2001 – Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey). A The Digital Bits számolt be róla még január végén, hogy az évfordulóra a Warner Bros. Home Entertainment készül a film 4K Ultra HD kiadására lemezen, ami már elő is rendelhető az amazon.com-on . Stanley Kubrick író, rendező és producer remekművét „Super Panavision 70”, azaz 65 mm-es filmre forgattak, ami lehetővé tenné, hogy igen jó képminőségű digitális változatot készítsenek belőle. A lemez május 8-án jelenik meg, de még nem tudni milyen HDR formátummal és hangsávval.

Steven Spielberg Jurassic Park című filmjét 1993-ban mutatták be. A 25. évforduló alkalmával május 22-én jelenik meg a mind a négy epizódot 4K HDR formátumban is tartalmazó ünnepi kiadás. Az első három epizódot 35 mm-es filmre forgatták, és az Universal stúdió megerősítette, hogy 4K felbontásban szkennelték be az elsőt, de a többiről nem ismertek részletek. A speciális képeffekteket annak idején még 2K-ban készítették el. Úgy tűnik, hogy a „Jurassic Park 25th Anniversary Collection” Ultra HD Blu-ray kiadás HDR10 formátumot, 7.1 csatornás DTS-HD Master Audio hangot kínál, és már előrendelhető az amazon.com-on.

A Wachowski fivérek tudományos-fikciós klasszikusa a Mátrix 1999-ben jelent meg. A The Digital Bits híre szerint a Warner Bros. megerősítette, hogy a mozi újrafeldolgozott verzióját az eredeti 35 mm-es filmről natív 4K felbontásban szkennelve állították elő. A május 22-én megjelenő Ultra HD Blu-ray lemez Dolby Vision HDR formátumot Dolby Atmos hangsávot tartalmaz és számos extrát is kínál. Egyelőre csak az eredeti Mátrix 4K HDR megjelenését erősítették meg, a két további folytatásról még semmit nem tudni.

Minden valószínűség szerint a fenti filmklasszikusok 4K HDR változatai az online digitális terjesztésben is megjelennek akár néhány héttel a lemezek kiadása előtt.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version