Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó

1. Oldal

A Blu-ray Disc Association (BDA) nyilvánosságra hozta az immár kész Ultra HD Blu-ray szabvány hivatalos logóját, és hivatalosan is bejelentette, hogy nyártól hozzáférhető a licenc, 2015 végéig pedig az első lejátszóknak is piacra kell kerülniük.


A BDA hivatalos közleménye ugyan nem tartalmaz teljes műszaki specifikációt, de nagyjából már ismert, hogy mit is tud majd az Ultra HD Blu-Ray lemezformátum. Ezek szerint az a videót tekintve támogatni fogja a 4K felbontást, a 10-bites színfelbontást, a magas képfrissítést (HFR 60 kép/s-ig), a nagy dinamikatartományt (HDR) és a DCI, sőt a Rec.2020 színtartományt is, de a 4K 3D-t nem. Az új objektum-alapú hangformátumokat, mint a Dolby Atmos és DTS:X szintén támogatja majd az új lemezformátum.

UltraHD_Blu-ray_logo.jpg
A közleményben a BDA promóciós bizottságát elnöklő Victor Matsuda kiemeli: „A Blu-ray Disc évek óta mércét állít az otthoni nagyfelbontású kép- és hangminőségnek. Az Ultra HD Blu-ray ugyanezt fogják tenni az UHD házi szórakoztatás terén”. „A Blu-ray Disc technikai lehetőségei, különösen jelentős tárolási kapacitása és nagy adatátviteli sebessége teszik majd lehetővé a páratlan, konzisztens és megismételhető UHD élmény eljuttatását.”

A licencengedélyeztetés ezen a nyáron indul és a BDA várakozása szerint az első gyártók az idei év végi ünnepi vásárlási szezonra jelennek meg Ultra HD Blu-ray lejátszóikkal. A Panasonic már bemutatott egy prototípus Ultra HD Blu-ray lejátszót.

Minden Ultra HD Blu-ray lejátszónak támogatnia kell a jelenlegi Blu-ray lemezek lejátszását, kivételt képezhetnek ez alól a Blu-ray 3D lemezek. A DVD és CD lemezek támogatása is opcionális.

A BDA az opcionális „digital bridge” (digitális híd) bevezetésével teszi lehetővé, hogy a lemezen lévő film egy digitális másolatát más, köztük akár mobil eszközökön is meg lehessen tekinteni. A stúdiók a hasonló „UltraViolet” felhőalapú tartalom fiókrendszerrel már próbálkoznak egy ideje, de kevés sikerrel.

Az első termékekről biztosan többet tudhatunk majd meg a szeptemberi IFA 2015 kiállítás kapcsán.

Kapcsolódó linkek:

Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról (Frissítve 2.)
Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .