Részletek az idei AV vevőerősítőkben megjelenő DTS:X-ről

1. Oldal

A DTS:X háromdimenziós objektum-alapú surround hangformátum dekódolására alkalmas AV vevőerősítők és processzorok nyártól jelennek meg, de hogy mikor lesznek velük megszólaltatható tartalmak, az csak a filmstúdiókon múlik.


Ha némi késéssel is, de a DTS Inc. hivatalosan is bemutatta az óév végén beharangozott DTS:X „objektum-alapú többdimenziós” audió technológiáját, amiről egyéb részletek mellett most már tudható, hogy mozikban és házimozikban is megjelenik.

DTS X.jpg
A DTS:X házimozi hangrendszerek kialakításához használható AV vevőerősítők és processzorok várhatóan ősztől jelennek meg az Onkyo, a Pioneer és a Yamaha kínálatában, a már kapható Denon AVR-X7200W és Marantz AV8802 pedig nyáron kapnak megfelelő firmware frissítést. High-End DTS:X képes készülékeket ősztől kínál az Integra, a nyáron megjelenő Steinway Lyngdorf P200 Surround processzor ősszel kap firmware frissítést, a Theta Digital Casablanca IVa nyártól érhető le és a már megvehető Trinnov Audio Altitude32 is nyáron kap DTS:X firmware frissítést.

A korábbi hangformátumokkal szemben a DTS:X nem kötődik meghatározott hangsugárzó konfigurációhoz, illetve adott számú audiocsatornához. Vagyis az ilyen hangsávot nem egy hangsugárzó elrendezéshez keverik a hangmérnökök, hanem az „MDA (Multi-Dimensional Audio) Creator” ingyenes nyílt platform segítségével az egyes hangobjektumokat egy virtuális térben mozgatva azok hangját bármely időpillanatban bárhová elhelyezhetik a szobában. Az objektumként létező hangok aztán szinte bármilyen a hallgatás helye körüli félgömbben elhelyezett, maximum 32 hangsugárzó alkotta elrendezésen megszólaltathatóak, köszönhetően az ezt támogató hangsugárzó letérképező motornak.

A 2015-ös DTS:X AV vevőerősítők legfeljebb 11.2 kimenetet támogatnak, és a DTS:X hangsáv bizonyosan kiválóan működik majd a Dolby Atmos vagy az Auro-3D hangrendszereknek megfelelő hangsugárzó elrendezéseken is.

A DTS:X a DTS-HD Master Audio formátumra épül, így visszafelé kompatibilis az eddigi bitfolyammal és DTS-HD dekóderrel. A DTS:X dekóder támogatja a DVD-t, a Blu-ray Disc-et valamint a streaming média fájlformátumokat, és a hangrendszer összes hangsugárzóját felhasználva képes a sztereó, az 5.1 és 7.1 csatornás tartalmak térbeli újraformázására, magassággal növelt térhangzással.

Még kérdéses, hogy mikor lesznek DTS:X hangsávval rendelkező tartalmak. A DTS már tárgyal a stúdiókkal az MDA formátum használatáról. DTS MDA digitális mozi hangsávok megszólaltatására alkalmas DTS:X minősítésű vetítőtermek nyílnak rövidesen Ázsiában és az USA-ban.

Az otthoni felhasználásra kerülő „DTS:X tartalmakat majd a stúdiók jelentik be, ha (azok) elkészülnek” fogalmaz a kiadott sajtóbejelentés.

A DTS:X DTS HD Master Audio kódolással kerül fel a Blu-ray lemezekre veszteségmentes tömörítéssel, és az objektumok kevert hangja akár 96 kHz-es mintavételezésű is lehet. Hasznos újdonság, hogy a dialógus hangobjektum hangereje külön szabályozható. A formátum kompatibilis a jelenlegi Blu-ray lejátszókkal és AV vevőerősítőkkel, de az utóbbiakkal csak a megszokott 5.1 vagy 7.1 csatornás térhangzás állítható elő. A teljes, magasságban is megszólaló háromdimenziós hanghoz DTS:X képes eszközök szükségesek.

Kapcsolódó linkek:

Széles az új DTS:X codec technológia gyártói támogatása
Marantz AV8802: új csúcskategóriás AV előerősítő
Denon AVR-X7200W: az új csúcs AV vevőerősítő
Dolby Atmos: már tíz Blu-ray film támogatja a hangformátumot
Auro-3D frissítés prémium Denon és Marantz AV erősítőkhöz
DTS-UHD: késik a Dolby Atmos versenytárs hangformátuma
Dolby Atmos a házi-moziban
DTS-UHD: új audió megoldás a 4K Ultra HD videóhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .