HaziMozi

Denon: 2010-es belépő AV vevőerősítők 1.4a HDMI-vel

1. Oldal

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Denon idei új AV vevőerősítői közül a két alapmodell mutatkozik be először, az 5 végfok csatornás AVR-1611 valamint 7 végfokos AVR-1911.
A Denon új AV vevőerősítői a versenytársakhoz hasonlóan már 1.4a verziójú HDMI csatlakozással rendelkeznek, ami lehetővé teszi 3D képformátumok továbbítását a Blu-ray lejátszótól, játékkonzoltól vagy vevőkészüléktől a 3D TV-be az erősítőn keresztül. Az erősítő és a TV közötti csatlakozás az utóbbiból az előbbibe való digitális audiojel visszavezetést (Audio Return Channel) is támogatja csakúgy, mint a HDMI-CEC vezérlést.

Denon_AVR-1600_AVR-1911.jpg
Az AVR-1611 és az AVR-1911 egyaránt dekódolja a HD hangformátumokat, így a Dolby TrueHD valamint DTS HD Master Audio bitfolyamokat is, és ezenfelül magassági front hangcsatornát előállító Dolby Pro Logic IIz dekódolás is működik bennük.

Mindkét új modellben Audyssey Dynamic Volume küszöböli ki a zavaró hangerőváltozásokat, Audyssey Dynamic EQ fokozza a hallgatás élményét a hangerőtől függetlenül, és Audyssey MultEQ automatikus mérő- és beállító rendszer kalibrálja a hangsugárzókat az adott elhelyezéshez és a szoba akusztikai viszonyaihoz.


Az erősítők az összes bemeneti analóg videojelet átalakítják kimeneti HDMI jellé ezzel könnyítve meg a rendszerbeintegrálást, a kezelést pedig egy új, egyszerűen kezelhető képernyőmenü segíti. A gyakran használt üzemmód beállítások eltárolhatóak és az előlap illetve távirányító „SOURCE/QUICK SELECT” gombjának megnyomásával ezek a beállítások előhívhatóak.


Az AVR-1911 nemcsak abban különbözik az AVR-1611-től, hogy öt, egyenként 110 W-os (6Ω, DIN) végfokozat helyett hét 125 W-os csatornát kínál, hanem abban is, hogy egy sokbites Anchor Bay ABT1030 videoprocesszort is tartalmaz, ami a szabványfelbontású bemeneti videojeleket 1080p formátumra képes felskálázni a HDMI kimeneten. Emellett az új AV vevőerősítő előlapján lévő USB interfészhez iPod/iPhone is közvetlenül és digitálisan csatlakoztatható. A tömörített zenék lejátszásának minőségét pedig a Denon saját hangrestauráló eljárása javítja.

A két új modell feltehetően júniustól jelenik meg az európai piacon. Meg nem erősítet hírek szerint az AVR-1911 ajánlott fogyasztói ára 500 euro (kb. 135.000 Ft), az AVR-1611 400 euro (kb. 108.000 Ft) lesz.

Kapcsolódó linkek:

HDMI 1.4a: a választható 3D formátumok specifikációjával
Denon CARA: a Blu-ray/DVD Suround vevőerősítő
HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval
Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel
Exit mobile version