Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel

1. Oldal

A Dolby nem elégszik meg a 7.1 csatornás körülölelő hangzással, és új mátrix surround hangdekódoló technológiájával a Dolby Pro Logic IIz-vel új dimenziót tár fel a térhangzásban, a magasságot.


A Dolby a CES 2009 kiállításon demonstrálta először a nyilvánosság előtt új mátrix surround hangdekódoló technológiája, a Dolby Pro Logic IIz lehetőségeit. A beszámolók szerint a számítógépes játék helikoptere hallhatóan a közönség feje felett repdesett, köszönhetően a hangrendszert kiegészítő, elől a mennyezet közelében elhelyezett hangsugárzó párnak, és a Onkyo TX-SR607 AV vevőerősítőben működő Dolby Pro Logic IIz dekódolásnak.

Dolby_PRO_LOGIC_IIz_abra.jpgA Dolby Pro Logic IIz két úgynevezett front magassági csatorna hozzáadásával egy új dimenziót vezet be a házi-mozi hallgatásba, 7.1 vagy 9.1 csatornán megszólaló hangrendszert állítva elő, mely tovább fokozza a zene, a mozi és a videojátékok tágas térérzetét. A front bal és jobb hangsugárzók fölé helyezett két hangsugárzón keresztül a Dolby Pro Logic IIz egy vertikális összetevőt ad a szokványos 5.1 vagy 7.1 csatornás surround hangrendszer horizontális hangteréhez.

Mivel a magassági csatornákhoz csak nem irányított hangokat dolgoz fel, a Dolby Pro Logic IIz nem változtatja meg az eredeti forrásanyag kevert hangját, és a hanghatás mindig illeszkedik az eredeti műsoranyaghoz. A hozzáadott dimenzió a hátsó surround hangsugárzókból egészíti ki a hangot, tágítva azt, de tiszteletben tartva a tartalom előállítójának eredeti szándékát.

A 7.1 csatornás hang ugyan rendkívül sokban gazdagítja a házi-mozi hangélményét, de a szoba alaprajza vagy helyhiány miatt nem mindig lehet a 7.1-es hangrendszer hátsó hangsugárzóit elhelyezni. Alternatívaként a házi-mozi surround hangrendszer front bal és jobb hangsugárzói fölé helyezett hangsugárzókkal a Dolby Pro Logic IIz front magassági csatornái megoldják ezt a problémát. Vagyis az új technológia nemcsak javítja a jelenlegi 7.1-es surround hangösszeállítások térbeli megszólalását, de rugalmasabbá is teszi a felállítást, mikor hátsó surround hangsugárzókat nem praktikus alkalmazni.

A Dolby Pro Logic IIz tökéletesen működik eredetileg sztereo vagy sokcsatornás hangforrással, nem kíván speciális kódolást vagy külön keverést a hangműsor előállítójától.

Az új csatornák lehetővé teszik 9.1 csatornás hangrendszer tervezését is. 9.1 csatornás AV erősítővel surround és hátsó hangsugárzók valamint a két front magassági hangsugárzó is megszólaltatható.

Mivel a Dolby Pro Logic IIz a bizonyított Dolby Pro Logic IIx technológiáján alapul, ezért könnyű implementálni AV erősítőkben. A magassági csatorna opció lehet a hangsugárzó beállító menüben. A játékfejlesztők ráadásul hatékony eszközt kapnak kezükbe, mellyel lehetővé válik számukra valódi háromdimenziós hanghatások előállítására, magassági információt kódolhatnak a „z” tengely mentén.

Hallgatási tesztek sokasága bizonyítja, hogy a házi-mozi hanghoz magassági dimenziót adva nagyobb valósághűség érhető el, mintha további surround hangsugárzókkal egészítenénk ki a horizontális 7.1-es rendszert. Az ember sokkal érzékenyebb az elől megszólaló hangok irányára, mint a hátulról megszólalókéra, ezért meghatározó a front hangsugárzók ideális elhelyezése.

A bevált Dolby Pro Logic II mátrix dekódolást kiterjesztve a Dolby Pro Logic IIz azonosítja és dekódolja a térbeli hangrészleteket, melyek részei természetesen minden hanganyagnak – sztereo és 5.1-es műsorhangnak, zenei CD-nek, 5.1-es és 7.1-es DVD és Blu-ray lemeznek, valamint videojátéknak. A Dolby Pro Logic IIz feldolgozza az alacsonyszintű, nem korrelált hanginformációkat – olyan környezeti és nem megformált hanghatásokat, mint az eső vagy szél – és a front magassági hangsugárzókhoz irányítja azokat.

Kapcsolódó linkek:

A Dolby is 3D Blu-ray Disc technológián dolgozik
Dolby-SIM2 nagydinamikájú LCD képernyő prototípus
Dolby: megújult PC megjelölési program
Új hangformátumok a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .