HDMI 1.4a: a választható 3D formátumok specifikációjával

1. Oldal

Megjelent a HDMI specifikáció 1.4a verziója, amely a 3D filmek és játékok formátumai mellett már tartalmazza a műsorközlők piaci igényinek megfelelő, a 3D tévéadásokhoz szükséges kötelezően választható 3D formátumokat is.


A specifikáció licencét intéző HDMI Licensing, LLC ügynökség közzétette a HDMI specifikáció 1.4a verzióját és az annak megfelelőséget vizsgáló tesztspecifikációt.

Az 1.4a verziójú HDMI specifikáció már tartalmazza a műsorközlők piaci igényeinek megfelelő, a 3D tévéadásokhoz – a hivatalos terminológia szerint műsorszóró 3D tartalmakhoz – alkalmazott „Top-and-Bottom” specifikációt és 3D formátumot a „Side-by-Side Horizontal” mellett.

A 3D választható formátumok tehát az alábbiak:

– Filmekhez a „Frame Packing” azaz a bal- és jobbszemnek szánt teljes HD felbontású progresszív képkockákat egyesítő (lásd alább) formátum (1080p @ 23,98/24Hz).

– Játékokhoz szintén a „Frame Packing” kisebb felbontású, de gyakoribb képfrissítésű formátum (720p @ 50 vagy 59,94/60Hz).

– Műsorszóró 3D tartalmakhoz a „Side-by-Side Horizontal” azaz a bal- és jobbszemnek szánt megfelezett (960×1080 pixel) felbontású váltott-soros képkockákat vízszintesen egymás mellett egyesítő formátum (1080i @ 50 vagy 59,94/60Hz) illetve a „Top-and-Bottom” azaz a bal- és jobbszemnek szánt megfelezett felbontású váltott-soros képkockákat függőlegesen egymás felett egyesítő formátum (720p @ 50 vagy 59,94/60Hz valamint 1080p @ 23,97/24Hz).

A HDMI specifikáció kötelező formátumainak implementálása biztosítja az együttműködést a készülékek között, lehetővé téve számukra, hogy közös 3D nyelvet használjanak, amikor 3D tartalmakat továbbítanak. A 3D formátumokat implementáló készülékekre vonatkozó követelmények szerint a 3D képmegjelenítőknek az összes, a forráskészülékeknek legalább egy kötelező formátumot kell támogatniuk, a jelismétlő (Repeater) funkciójú készülékeknek az összes kötelező formátum továbbítására képesnek kell lenniük.

Rengeteg félreértés övezi a kérdést, hogy miként kerül továbbításra a Blu-ray 3D lejátszóból a teljes HD 3D tartalom az ennek megjelenítésére alkalmas TV készülékbe HDMI kábelen keresztül. A mind a bal-, mind a jobbszem számára 1920×1080 pixel felbontású képkockát hordozó jel átviteléhez 6,75 Gigabit/sec adatátviteli sebesség szükséges, Az 1.3-as és 1.4-es verziójú HDMI specifikáció 10,2 Gbit/sec adatátviteli kapacitása tehát elegendő ehhez.

Blu-ray_3D.jpg
A filmek fent említett „Frame Packing” formátumának másodpercenként 24 összetett képkockája tulajdonképpen a két 1920×1080 pixeles a bal- és jobbszemnek szánt képkockából áll, amelyeket 45 pixel aktív üres sor választ el egymástól, és így áll elő annak 1920×2205 pixeles felbontása. Ezt a teljes HD 3D jelet csak az 1.4-es verziójú HDMI bemenettel rendelkező 3D ready TV-k fogadják.

A Blu-ray 3D lejátszók tehát másodpercemként 24 képkockás képjelet adnak ki, amelyet a teljes HD felbontású TV-k belül átalakítva szekvenciálisan (felváltva a bal- és jobbszemnek szánt képkockákat) jelenítenek meg. Az LCD TV-k 240Hz-es képfrissítéssel állítják elő a képeket, a szinkronban működő képzáró szemüveg pedig másodpercenként 120 képkockát enged a bal- és a jobbszembe jutni (120+120=240). Az eddig bejelentett teljes HD felbontású plazma TV-k az összetett képkocka jelet 120Hz-es képfrissítésű szekvenciálisan megjelenített jellé alakítják, ami másodpercenként 60 képet jelent minden szemben.

Sajnos az eddigi AV vevőerősítők HDMI csatlakozásán át nem lehet a teljes HD 3D összetett jelet továbbítani, azok ugyanis nem ismerik fel az új 3D TV-k azonosítóját, mert az a tervezésükkor még nem volt a szabvány része.

Kapcsolódó linkek:

Sony: 1080p 3D az új Blu-ray lejátszók 1.3 HDMI kimenetén
Lehetséges a 3D képátvitel az 1.3-as HDMI-n keresztül is
HDMI 1.4: 3D támogatás az új verzió specifikációjában
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
HDMI: új kábel megjelölési szabályok
HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .