HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval

1. Oldal

A HDMI Licensing Group nyilvánosságra hozat a High Definition Multimedia Interface új specifikációját, amely többek között új adatcsatornán Ethernet kapcsolatot biztosít, támogatja a visszirányú audio átvitelt és javítja tartalomtovábbítását.


HDMI_150px.jpgA High Definition Multimedia Interface (HDMI) 1.4-es specifikációjának „HDMI Ethernet Channel” (HEC) funkciója akár 100 Mbit/sec adatátvitelt tesz lehetővé a szabványt támogató csatlakoztatott készülékek között. Steve Venuti a licenccsoport elnökének példázata szerint egy szélessávú csatlakozási lehetőséggel rendelkező televízió HEC képes HDMI csatlakozóját felhasználva internetes kapcsolatba léphet más HEC képes eszközökkel, mint például egy játékkonzollal, vagy egy DVR-el azaz digitális videorekorderrel. A jövőbeli HEC alkalmazások között lehet a készülékek közötti tartalommegosztás egy otthoni környezeten belül.

A HEC funkcióval rendelkező termékek esetén egy újfajta HDMI kábelfelépítésre lesz szükség, amely a jelenleg a HDMI kábelen belül nem használt vezetékeket sodrott vezetékpárokra váltja fel, az adatátvitel megbízhatóságának javítása érdekében. Venuti azt is jelezte, hogy az új HEC képes HDMI kábeleket két szintbe sorolják majd adatátviteli teljesítményük alapján: egy alacsony- és egy magas adatátviteli sebességűbe.

Napjaink HDTV készülékeiben a DTV tunerek által vett adás hangjelét optikai digitális összeköttetésen keresztül továbbítják a külső erősítőkhöz. Az 1.4-es HDMI „Audio Return Channel” (ARC) funkciója szükségtelenné teheti ezt a plusz audio összeköttetést beépítve azt a meglévő HDMI kábelbe – az ARC a HEC-el ellentétben várhatóan a meglévő HDMI kábeltechnológiával is működik. Az ARC támogatja majd az összes tömörített hangformátumot, köztük a Dolby Digital-t, de nem támogatja a nagy adatátviteli sebességű tömörítetlen formátumokat, mint a Blu-ray filmek DTS HD Master Audio vagy Dolby TrueHD hangsávjai.

Az 1.4-es HDMI verzióban az „Automatic Content Enhancement” (ACE) különböző előretekintő funkciókat egyesít megfelelő képességekkel rendelkező eszközökhöz. Ezek között van a jövendő 3D videoszabványok támogatása, a megnövelt felbontás támogatása (4.096 x 2160 pixelig 30Hz-es képfrissítéssel), és a tartalom-felismerés, mely a tartalom típusától függő automatikus TV képbeállítást ígér – ez utóbbi nagyon hasonló a THX „Blackbird” kódjelű „Media Director” technológiájához.

Az 1.4-es specifikációjú HDMI egy másik jellegzetessége az általában a digitális fényképezőgépekhez társított színtartományok támogatása, hogy képmegjelenítőként HDTV-t használva a kép pontossága minél tökéletesebb lehessen.

Egy mikro HDMI csatlakozó is bejelentésre került különböző hordozható elektronikai eszközökhöz, amely azonos vezetékszámot alkalmaz, mint a szabvány HDMI kábel, és akár a 1080p videojel átvitelét is támogatja.

Kapcsolódó linkek:

A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt
HDMI 1.3: jobb digitális kép- és hangátvitel 2007-ben
A HDMI új specifikációi
A HDMI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .