HaziMozi

Filmmaker Mode: jön a „2. fázis” a világos szobákban való működéshez

Az UHD Alliance a Filmmaker Mode 2. fázisával a képbeállítás megújítását tervezi, hogy világosabb fényviszonyok között is az eredeti alkotói szándéknak megfelelő maradjon a kép.


2019-ben megszületett és 2020-ban már meg is jelent a TV-kben a Filmmaker Mode, ami nem más, mint egy az „alkotói szándék megőrzése” céljával meghatározott képbeállítási mód. Ezt az teszi szükségessé, hogy a felhasználók a modern TV-k különféle beállításaiban elveszve gyakran oly módon manipulált képet néznek, ami ellehetetleníti a film eredeti képi művészi megjelenítését, amit a filmalkotók rengeteg munkával dolgoznak ki a sztorit kiegészítéseként. A Filmmaker Mode képbeállítás működésének lényege, hogy az kikapcsolja az olyan képi utófeldolgozó eljárásokat, mint az interpolált képkockákkal operáló mozgáskisimítást valamint megtartja az eredeti és pontos képarányt, színeket valamint képsebességet.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a múlt heti CES 2022 alkalmával az UHD Alliance (a Szövetség) elnöke Michael Zink bejelentette, hogy 2022 kezdetével elindul a Filmmaker Mode „2. fázisának” fejlesztése, amelynek célja, hogy a környezeti megvilágításra fókuszálva a képbeállítás világosabb helyiségekben is a célnak megfelelő képet nyújtson. Zink a CES-en tartott előadáson azt mondta: „Bármennyire is szeretjük, ha az emberek félhomályban vagy sötét környezetben néznek filmeket (a Filmmaker Mode ezen alapszik), tudjuk, hogy ez nem mindig lehetséges”.

A Szövetség a világosabb környezethez igazodó, a tartalmakat az alkotói szándéknak lehetőleg minél jobban megfelelő megjelenítését biztosító műszaki ajánlásokat filmesekkel és olyan szervezetekkel konzultálva határozza majd meg, mint az American Society of Cinematographers (Amerikai Operatőrök Társasága) és a Director’s Guild of America (Amerikai Rendezők Céhe). A megoldás nagy valószínűséggel kihasználja majd, hogy sok új TV képes a környezeti megvilágítási szint érzékelésére.

Zink a prezentációban elmondta, hogy a tendencia, miszerint a filmkészítők számos új filmet egyszerre tesznek elérhetővé a moziban és digitális streaming formájában, a Filmmaker Mode fokozott támogatásához vezetett az alkotók körében.

A Filmmaker Mode képbeállítás megtalálható a Hisense, az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung és a Skyworth TV-kben, valamint a Benq, a Hisense, az LG és a Samsung vetítőkben. A közelmúltban streaming szolgáltatások, mint az Amazon Prime Video és a Kaleidescape is a Filmmaker Mode támogatói lettek. Az Amazon Prime Video filmek automatikusan aktiválhatják a képmódot az LG okos TV-ken.

A Filmmaker Mode fejlesztésére irányuló erőfeszítései mellett a Szövetség azon is dolgozik, hogy több céget is bevonjon a szabvány támogatásába. Zink elmondása szerint a MediaTek új chipkészletei hamarosan támogatják a Filmmaker Mode automatikus átkapcsolását, megkönnyítve ezzel a TV-gyártók számára a funkció megvalósítását.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version