Filmmaker Mode: jön a „2. fázis” a világos szobákban való működéshez

Az UHD Alliance a Filmmaker Mode 2. fázisával a képbeállítás megújítását tervezi, hogy világosabb fényviszonyok között is az eredeti alkotói szándéknak megfelelő maradjon a kép.


2019-ben megszületett és 2020-ban már meg is jelent a TV-kben a Filmmaker Mode, ami nem más, mint egy az „alkotói szándék megőrzése” céljával meghatározott képbeállítási mód. Ezt az teszi szükségessé, hogy a felhasználók a modern TV-k különféle beállításaiban elveszve gyakran oly módon manipulált képet néznek, ami ellehetetleníti a film eredeti képi művészi megjelenítését, amit a filmalkotók rengeteg munkával dolgoznak ki a sztorit kiegészítéseként. A Filmmaker Mode képbeállítás működésének lényege, hogy az kikapcsolja az olyan képi utófeldolgozó eljárásokat, mint az interpolált képkockákkal operáló mozgáskisimítást valamint megtartja az eredeti és pontos képarányt, színeket valamint képsebességet.

Filmmaker Mode

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a múlt heti CES 2022 alkalmával az UHD Alliance (a Szövetség) elnöke Michael Zink bejelentette, hogy 2022 kezdetével elindul a Filmmaker Mode „2. fázisának” fejlesztése, amelynek célja, hogy a környezeti megvilágításra fókuszálva a képbeállítás világosabb helyiségekben is a célnak megfelelő képet nyújtson. Zink a CES-en tartott előadáson azt mondta: „Bármennyire is szeretjük, ha az emberek félhomályban vagy sötét környezetben néznek filmeket (a Filmmaker Mode ezen alapszik), tudjuk, hogy ez nem mindig lehetséges”.

A Szövetség a világosabb környezethez igazodó, a tartalmakat az alkotói szándéknak lehetőleg minél jobban megfelelő megjelenítését biztosító műszaki ajánlásokat filmesekkel és olyan szervezetekkel konzultálva határozza majd meg, mint az American Society of Cinematographers (Amerikai Operatőrök Társasága) és a Director’s Guild of America (Amerikai Rendezők Céhe). A megoldás nagy valószínűséggel kihasználja majd, hogy sok új TV képes a környezeti megvilágítási szint érzékelésére.

Zink a prezentációban elmondta, hogy a tendencia, miszerint a filmkészítők számos új filmet egyszerre tesznek elérhetővé a moziban és digitális streaming formájában, a Filmmaker Mode fokozott támogatásához vezetett az alkotók körében.

A Filmmaker Mode képbeállítás megtalálható a Hisense, az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung és a Skyworth TV-kben, valamint a Benq, a Hisense, az LG és a Samsung vetítőkben. A közelmúltban streaming szolgáltatások, mint az Amazon Prime Video és a Kaleidescape is a Filmmaker Mode támogatói lettek. Az Amazon Prime Video filmek automatikusan aktiválhatják a képmódot az LG okos TV-ken.

A Filmmaker Mode fejlesztésére irányuló erőfeszítései mellett a Szövetség azon is dolgozik, hogy több céget is bevonjon a szabvány támogatásába. Zink elmondása szerint a MediaTek új chipkészletei hamarosan támogatják a Filmmaker Mode automatikus átkapcsolását, megkönnyítve ezzel a TV-gyártók számára a funkció megvalósítását.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .