HaziMozi

JVC síkképernyős TV-k 2005-re

1. Oldal

Az európai forgalmazók prágai találkozóján látottak alapján bemutatjuk a JVC 2005-ös házi-mozi technológiai és termékújdonságait. Az ismertetett modellek piaci megjelenése és jellemzői még változhatnak, de jól mutatják a gyártó szándékait.
Igazán új JVC plazma TV-kre a továbbiakban már nem számíthatunk, a cég ugyanis a trendet követve lassan, de biztosan felhagy ennek a technológiának az alkalmazásával. Két új modellt PD-42V60 és PD-42DV60 típusszámmal azért még valamikor az ősszel talán piacra dobnak. Mindkettő 107 cm képátlójú 853×480 pixel felbontású PDP panellel rendelkezik, melyet két oldalról álló front hangsugárzók vesznek körül. A kép-a képben funkcióhoz csak egy „tuner” társul, az viszont a PD-42DV60 modell esetén FTA DVB-T, azaz földi-sugárzású digitális TV adások vételére alkalmas egység.

JVC_LCD_TV-k_2005.jpg
Lényegesen bővül viszont a JVC LCD TV választék, több mint egy tucat új modell bevezetését tervezik. Ezek közül a házi-mozik céljára leginkább alkalmazható, nagyobb képméretű HD-ready modelleket vesszük számba az alábbiakban.

A „zászlóshajó” a 102 centis képátlójú LT-40F70 lesz. Ebbe egy 1920×1080 pixel felbontású LCD panelt építenek, ami a valódi nagyfelbontás mellett a látottak alapján kiemelkedő kontrasztarányt és fényerőt is garantál. Az elegáns keskeny alumínium felületekkel (mely lehet fekete is) körülvett képernyő valóban kifinomult és mértéktartó külsőt kölcsönöznek a készüléknek. A TV a nagyfelbontású videojelek fogadására alkalmas HDMI és komponens bemenetekkel is rendelkezik a szokványos SCART, S-Video és AV csatlakozók mellett. A modellt PC bementettel is ellátják és lesz SD, XD, Memory Stick és Microdrive befogadására szolgáló kártyanyílása is, melyen keresztül JPEG állóképek és MPEG2 mozgóképek is megjeleníthetőek majd.


Az LT-40F70 képminőségéről a DynaPix elnevezésű képoptimalizálás gondoskodik, ami az immár 5. generációjába lépett D.I.S.T. digitális képskálázó technológiára épül. A kiállítson látható volt egy prototípus készülék, melynek képén az LCD panel pixeleinek gyorsabb működését biztosító meghajtást demonstráltak. Az LCD képelemek válaszidejét 15ms-ról, 7ms-ra csökkentő GENESSA elnevezésű meghajtás valóban fontos dolog az ilyen képernyők legnagyobb hátrányának, a gyorsan mozgó képrészletek „elkenődésének” kiküszöbölésére. A meghajtást a májustól megjelenő modellekben, így az LT-40F70-ben is alkalmazzák majd. A készülék hangja is igényes lesz, amit a beépített aszimmetrikus membránú hangszórók, az AHB (aktív hiperbasszus) szélesített mélyhang-tartomány, a 3D szimulált térhangzás és a BBE hangrendszer garantál. Még 2005. karácsonya előtt kéne a boltokba kerülnie.

Az LT-37M60 tulajdonképpen majdnem mindent tud majd, amit az LT-40F70, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy 94 centis képátlójú LCD panelje „csupán” 1366×768 pixel felbontású és a benne alkalmazott D.I.S.T. technológia 4. generációs. Az LT-37S60 csak abban tér majd el az „M60” típusjel végződésű modelltől, hogy kihagyják belőle a memóriakártyák olvasására szolgáló funkciót. Ez a modell majd valamikor ősszel jelenik meg. Már nyárra tervezik viszont a 81 és 66 centis képátlójú LT-32S60 és LT-26S60 változatok bevezetését.


Veszítenek fontosságukból a katódsugárcsöves (CRT) TV-k is. Ezt jelzi, hogy 82 centinél (látható képátló 76 cm) nagyobb készülék már nem is lesz, és az új modellekben nincs D.I.S.T. képfeldolgozás (az a 2005.-ben még kapható HV-32P402288-ben és 71 centis testvérmodelljében él tovább). Lesz viszont talán év végére egy rövid nyakú CRT-vel szerelt készülék, melynek mélysége 30%-al kisebb a szokványos CRT TV-khez képest. Az AV-32XL5-ben 100Hz-es DigiPure Pro képfeldolgozás működik majd, de formaterve még nem végleges ezt jelzi, hogy kétféle külsővel is kiállították.
Exit mobile version