JVC plazma és LCD TV újdonságok

1. Oldal

Már kaphatóak az új JVC DynaPix plazma és LCD TV-k, melyek lelkét a díjnyertes D.I.S.T. digitális képjel-feldolgozó technológiája adja, de testük se csúnya és hangjuk is kellemes.
A JVC 2002-ben először képcsöves TV készülékeiben alkalmazta D.I.S.T. (Digital Image Scaling Technology) képjel-feldolgozó technológiáját és mindjárt el is nyerte az EISA elismerését. Azóta továbbfejlesztették a technológiát, hogy a korszerű plazma és LCD képernyőkkel is optimálisan kompatibilissé tegyék azt, és kiegészítették néhány további összetevővel, melyek célja a képminőség további javítása.

A D.I.S.T. alapját egy a váltott-soros jeleket progresszív képfrissítésű jellé alakító konverter és egy skálázó alkotják, amelyek a bemeneti forrásnak és a képernyőnek megfelelően átméretezik a videojelet. Az áramkörök érzékelik a bejövő jelet, és ha szükséges progresszív jellé alakítják azt, ha nem továbbküldik azt a skálázónak, mely a képet a képernyő panel felbontására (képpontszámának megfelelően) interpolálással átméretezi (skálázza).

Miután a D.I.S.T. alapösszetevői elvégzik feladatukat, a kiegészítő összetevők dolgozzák fel a már skálázott jelet, hogy optimális színeket, kontrasztot és kontúrt biztosítsanak a képnek.

A színkezelés funkció az eredeti forrás lehető legtökéletesebb színreprodukciója érdekében módosítja a színspektrum kiválasztott vörös, kék és zöld pontjait valamint a bőrtónusokat, ellenőrzi a színvektoron belüli színszóródást, és körülhatárolja a bőrszínnek megfelelő részt. Ez utóbbi eljárás tovább javítja a bőrszín megjelenítését fényes háttér előtt. A funkció a fényerőt és a kontrasztot is automatikusan szabályozza kompenzálva a nagyon világos képeken a színek elmosódását.

A dinamikus képkezelés funkció komplex valós idejű számításokat végez minden félképen, és többféle képfeldolgozási paraméter módosításával optimális fényerőt, szürkeárnyalatokat és színintenzitást biztosít. A funkció gammagörbe-vezérléssel és dinamikus feketeszint szabályzással fokozza a kontrasztot, és a kép térhatású érzetét kelti.

A Super DigiPure képjavító áramkör a D.I.S.T. technológiával együttműködve a kontúrok részleteit módosítja képnek megfelelően. Az élek elmosásával vagy hangsúlyozásával finoman hangolja a képet, észleli a mozgásokat, és külön-külön elvégzi a függőleges, a vízszintes és az átlós korrekciókat. Ennek eredményeként a gyorsan mozgó képek élei tisztán kivehetőek, a lassított képek természetesen élesek, és az állóképek körvonalai határozottak és pontosak, még kisméretű betűknél is.

JVC PD-42B50
A már kapható új DynaPix PD-42B502262-ben 852×480 pixel felbontású W-VGA plazma, az LT-32C502278-ben 1366×768 pixeles W-XGA LCD paneleket alkalmaznak. Az XGA felbontású (1024×768 pixel) PD-42X50 plazma TV hazai forgalmazása egyelőre még várat magára.

Az új készülékek komponens bemeneteiken keresztül kompatibilisek a nagyfelbontású (HD) váltott-soros 1080i (1125i) 50 Hz/60 Hz és progresszív képfrissítésű 720p (750p) 60 Hz videojelekkel (sajnos nem tudni, hogy miként reagál az európai HD szabvány szerinti 720p 50 Hz-es formátumra), és rendelkeznek VGA, XGA kompatíbilis PC bemenettel is.

A konstruktőrök a hangminőségre is odafigyeltek és a készülékekbe beépített alapvetően sztereó hangsugárzókat 3D térhatáshanggal is megszólaltathatjuk. A természetesebb zenei hangzást és érthetőbb, tisztább beszédhangot pedig BBE hangrendszer támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .