JVC síkképernyős TV-k 2005-re

1. Oldal

Az európai forgalmazók prágai találkozóján látottak alapján bemutatjuk a JVC 2005-ös házi-mozi technológiai és termékújdonságait. Az ismertetett modellek piaci megjelenése és jellemzői még változhatnak, de jól mutatják a gyártó szándékait.
Igazán új JVC plazma TV-kre a továbbiakban már nem számíthatunk, a cég ugyanis a trendet követve lassan, de biztosan felhagy ennek a technológiának az alkalmazásával. Két új modellt PD-42V60 és PD-42DV60 típusszámmal azért még valamikor az ősszel talán piacra dobnak. Mindkettő 107 cm képátlójú 853×480 pixel felbontású PDP panellel rendelkezik, melyet két oldalról álló front hangsugárzók vesznek körül. A kép-a képben funkcióhoz csak egy „tuner” társul, az viszont a PD-42DV60 modell esetén FTA DVB-T, azaz földi-sugárzású digitális TV adások vételére alkalmas egység.

JVC_LCD_TV-k_2005.jpg
Lényegesen bővül viszont a JVC LCD TV választék, több mint egy tucat új modell bevezetését tervezik. Ezek közül a házi-mozik céljára leginkább alkalmazható, nagyobb képméretű HD-ready modelleket vesszük számba az alábbiakban.

A „zászlóshajó” a 102 centis képátlójú LT-40F70 lesz. Ebbe egy 1920×1080 pixel felbontású LCD panelt építenek, ami a valódi nagyfelbontás mellett a látottak alapján kiemelkedő kontrasztarányt és fényerőt is garantál. Az elegáns keskeny alumínium felületekkel (mely lehet fekete is) körülvett képernyő valóban kifinomult és mértéktartó külsőt kölcsönöznek a készüléknek. A TV a nagyfelbontású videojelek fogadására alkalmas HDMI és komponens bemenetekkel is rendelkezik a szokványos SCART, S-Video és AV csatlakozók mellett. A modellt PC bementettel is ellátják és lesz SD, XD, Memory Stick és Microdrive befogadására szolgáló kártyanyílása is, melyen keresztül JPEG állóképek és MPEG2 mozgóképek is megjeleníthetőek majd.

Gyorsreagálású LCD meghajtás.jpg
Az LT-40F70 képminőségéről a DynaPix elnevezésű képoptimalizálás gondoskodik, ami az immár 5. generációjába lépett D.I.S.T. digitális képskálázó technológiára épül. A kiállítson látható volt egy prototípus készülék, melynek képén az LCD panel pixeleinek gyorsabb működését biztosító meghajtást demonstráltak. Az LCD képelemek válaszidejét 15ms-ról, 7ms-ra csökkentő GENESSA elnevezésű meghajtás valóban fontos dolog az ilyen képernyők legnagyobb hátrányának, a gyorsan mozgó képrészletek „elkenődésének” kiküszöbölésére. A meghajtást a májustól megjelenő modellekben, így az LT-40F70-ben is alkalmazzák majd. A készülék hangja is igényes lesz, amit a beépített aszimmetrikus membránú hangszórók, az AHB (aktív hiperbasszus) szélesített mélyhang-tartomány, a 3D szimulált térhangzás és a BBE hangrendszer garantál. Még 2005. karácsonya előtt kéne a boltokba kerülnie.

Az LT-37M60 tulajdonképpen majdnem mindent tud majd, amit az LT-40F70, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy 94 centis képátlójú LCD panelje „csupán” 1366×768 pixel felbontású és a benne alkalmazott D.I.S.T. technológia 4. generációs. Az LT-37S60 csak abban tér majd el az „M60” típusjel végződésű modelltől, hogy kihagyják belőle a memóriakártyák olvasására szolgáló funkciót. Ez a modell majd valamikor ősszel jelenik meg. Már nyárra tervezik viszont a 81 és 66 centis képátlójú LT-32S60 és LT-26S60 változatok bevezetését.

AV-XL5_valtozatok.jpg
Veszítenek fontosságukból a katódsugárcsöves (CRT) TV-k is. Ezt jelzi, hogy 82 centinél (látható képátló 76 cm) nagyobb készülék már nem is lesz, és az új modellekben nincs D.I.S.T. képfeldolgozás (az a 2005.-ben még kapható HV-32P402288-ben és 71 centis testvérmodelljében él tovább). Lesz viszont talán év végére egy rövid nyakú CRT-vel szerelt készülék, melynek mélysége 30%-al kisebb a szokványos CRT TV-khez képest. Az AV-32XL5-ben 100Hz-es DigiPure Pro képfeldolgozás működik majd, de formaterve még nem végleges ezt jelzi, hogy kétféle külsővel is kiállították.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .