A „HD-ready” azaz nagyfelbontásra kész megjelölésről

1. Oldal

Az európai információ- és, kommunikációtechnológiai valamint szórakoztatóelektronikai szektort képviselő iparági szervezet az EICA közzétette a képmegjelenítő készülékek HD megjelölésének és a HD-ready címke használatának feltételeit.
A HD-ready címkét, mint alkalmassági megjelölést a nagyfelbontású képjelek feldolgozására és megjelenítésére alkalmas képmegjelenítők megkülönböztetésére vezetik be, és az „EICA képmegjelenítő készülékek HD megjelölésének feltételeiben” részletezett minimális funkcionális követelmények alapján használható.

Ezek a feltételek az európai technológiai ipar egyesült erőfeszítéseinek eredményeként, az európai közszolgálati és kereskedelmi műsorsugárzókkal, az infrastrukturális és más szolgáltatásokat nyújtókkal, valamint a nemzeti HDTV kezdeményezésekkel közeli párbeszédben alaposan kidolgozva jöttek létre. A feltételek a technológiai és üzleti érdekek közti egyensúly gondos mérlegelését testesítik meg.

hd-ready_573px.gif
A feltételek közzététele és a HD-ready címke használata fontos és hasznos az európai nagyfelbontású televíziózás (HDTV) elterjedésének elősegítésében, de legnagyobb haszna, hogy a készülékforgalmazók és főleg a vásárlók ez alapján képesek tájékozódni, hogy mely készülékek alkalmasak a nagyfelbontású mozgóképek megjelenítésére.

Ügyelni kell azonban arra, hogy a HD-ready címke csak a képmegjelenítő nagyfelbontású képességét jelzi, azt nem, hogy a készülék HDTV adások vételére is alkalmas. Ehhez ugyanis szükség van egy vagy a készülékben vagy ahhoz kapcsolódóan működő megfelelő vevőegységre / dekódolóra vagy un. HD Set top Box-ra.

A HD-ready címke használatának megítélése öntanúsító rendszerben történik valahogy úgy, mint a CE megjelölés esetén.

A „HD-ready” címke követelményei

A HD-ready címkével ellátott képmegjelenítő készüléknek az alábbi követelményeknek kell eleget tennie:

1. Képernyő, képmegjelenítő eszköz

A képernyő (pl. LCD, PDP) vagy képmegjelenítő eszköz (pl. DLP) minimális sajátfelbontása 720 fizikai sor, széles (16:9) képarány mellett.

2. Video interfészek

A képmegjelenítő eszköz HD bemeneti videojelet fogad az alábbi csatlakozókon keresztül:
Analóg YPbPr, és
DVI vagy HDMI
A HD-re alkalmas bemenetek a következő HD videojel formátumokat fogadják:
1280×720 @ 50 és 60Hz progresszív („720p”), és
1920×1080 @ 50 és 60Hz váltott-soros („1080i”)
A DVI vagy HDMI bemenet támogatja a (HDCP) tartalomvédelmet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .