HaziMozi

Las Vegas Sphere: ilyen lesz a jövő mozija?

A Las Vegas MSG Sphere kivételes és innovatív szórakoztatólétesítményként a legkorszerűbb kép- és hangtechnológiát vonultatja fel.


Szeptember 29-én a U2 látványkoncertjével nyitották meg a világ legnagyobb gömb alakú építményét és benne azt a létesítményt, ami az itt megvalósított innovatív professzionális AV csúcstechnológia révén – egyöntetű szakmai véleményként – teljesen új szintre emeli a szórakoztatás élményét.

A The Venetian kaszinóhotel mellett felépült Las Vegas MSG Sphere lesz az otthona a U2:UV Achtung Baby Live at Sphere című 25 koncertjének és október 6-tól itt nézhető meg a speciálisan a létesítmény lehetőségeit kiaknázó Darren Aronofsky által készített Postcard From Earth című film is.

A 2,3 milliárd dolláros (kb. 815 milliárd Ft) költségű létesítmény külső borítása lényegében a világ legnagyobb gömbfelületű LED képernyője. Ez a Sphere Exosphere elnevezésű display a nap 24 órájában a különböző vizuális effektusoktól a videós gegeken át a reklámokig folyamatosan változó 150 méterről már teljesen homogén mozgóképeket jelenít meg.

Az akár 20.000 fő befogadására is alkalmas nézőteret dómszerűen veszi körül a 16K felbontású ívelt LED képernyő, mely előtt a földszinten egy mobilszínpad is elhelyezkedhet. A nagy felbontású, magas képfrissítésű és feltehetően HDR képmegjelenítésre is alkalmas óriásképernyő felülete 40-szer nagyobb mint a szokványos IMAX vetítővásznak és úgy tervezték, hogy hangáteresztő legyen. Így a képernyőből szólal meg a mögötte elhelyezett ugyancsak speciális hangrendszer hangja.

A teljes technológiáért és tartalomért felelős Sphere Studios a berlini székhelyű Holoplot közreműködésével hozták létre a világ legfejlettebb koncertminőségű hangrendszerét. A teljesen új Sphere Immersive Sound optimalizált kristálytiszta hangzást és körülölelő hangélményt biztosít a nézőtér minden ülésénél. Állítólag a hangrendszer volt az egyik fő oka, hogy a U2 koncertjei helyszínéül a létesítményt választotta.

A kifejezetten a Sphere egyedi ívelt belső teréhez kifejlesztett és a világon jelenleg legnagyobbnak tekinthető koncertminőségű hangrendszer közel 170.000 hangszórójával a nézőtér elkülönülő részein más-más hangot lehet megszólaltatni. Vagyis a közönség tagjai attól függően, hogy hol ülnek teljesen más tartalmat, hangeffektust vagy akár nyelvet is hallva személyre szabott hangélményben részesülhetnek.

Holoplot X1 Matrix Array hangsugárzó modulok

A rendszer a hangot a Holoplot 3D Audio-Beamforming és Wave Field Synthesis technológiáit alkalmazva úgy átalakítja, hogy a nagyméretű létesítmény közönségéből mindenki irányított, konzisztens és kristálytiszta koncertminőségű hangzást élvezhessen, mindenkinek valóban kivételes és személyre szabott hallgatási élményt biztosítva. A teljes hangrendszert a közönséget körülvevő belső LED képernyő síkja mögé rejtve szerelték fel és az ez által okozott hangátviteli veszteségeket a Holoplot algoritmusai teljes mértékben kompenzálják, így biztosítva, hogy a hangzás tiszta, teljes tartományú és gyakorlatilag elszíneződés nélküli maradjon.

A Sphere Immersive Sound a Holoplot Wave Field Synthesis lehetőségeivel egy a virtuális akusztikus környezeteket kihasználó térbeli hangvisszaadási technikát használ. Hagyományosan az észlelt hang a hangszóró helyétől ered. A Wave Field Synthesis segítségével létrehozható a hang virtuális kiindulási pontja, s azután térbeli helye is pontosan meghatározható. Ezzel a hang akár úgy is a hallgatóhoz irányítható, mintha az közelről szólna, még ha a forrás messze is van – vagyis a hallgatóság olyan suttogást is hallhat, mintha valaki közvetlenül a fülébe beszélne.

A hangrendszer a Sphere számára kétféle hangtér-lefedési módot kínál. A létesítmény úgymond teljes lefedettségét biztosítja nagy koncertek és hasonló események esetén a Full Venue Coverage Mode, melyben úgy állítják be a teljes hangsugárzó-mátrixot, hogy az egyenletesen lássa el hanggal az egész nézőteret. Az intimebb hangélményekhez készült az Immersive Coverage Mode (körülölelő lefedettségi mód) a hangsugárzó-mátrix lesugárzási mintázatát úgy állítja be, hogy a Sphere 10.000 ülőhelyét 3D hangtérrel „fedje le”. Ezt használják majd például a Postcard from Earth című film esetében.

A hangtér-lefedési módokat automatikusan a légköri feltételek, a hőmérséklet és a páratartalom változásaihoz állítják, ezzel is az egyenletes hangminőséget biztosítva. A létesítmény speciálisan kialakított akusztikája a lehető legtöbb hangot nyeli el, lehetővé téve a hangrendszer számára, hogy megfelelő akusztikai feltételeket teremtsen a különböző előadásokhoz. A Sphere akusztikai viszonyai igény szerint változtathatóak az adott műsornak megfelelően, és akár egy előadáson belül is.

A Sphere látható szerepet fog játszani a novemberi Las Vegas-i Forma-1-es futamon, ugyanis a pálya hatodik és hetedik kanyarjának eleje a Sphere parkolóján fut keresztül.

Hollywood a digitális mozivetítők alternatívájaként már kezdi felfedezni az úgynevezett HDR D-Cinema specifikációjú LED képernyőkben rejlő lehetőségeket – lásd az első csak ilyen moziban élvezhető az első 4K HDR filmet. Kérdés, hogy a jövő mozija hasonló lesz-e, mint amilyen a Las Vegas MSG Sphere?

A Las Vegas MSG Sphere számokban:
  • 112 méter magas és 157 méter átmérőjű 81.300 m2 alapterületű 9 szintes épület
  • 1,2 millió darab egyenként 48 LED-et tartalmazó programozható korong-fényforrásból álló 54.000 m2 gömbfelületű Sphere Exosphere külső LED képernyő
  • Állóhelyekkel 20.000 fő befogadására alkalmas nézőtér 18.600 ülőhellyel, közülük 10.000 Haptic technológiával
  • 15.000 m2 felületű, 16K x 16K (19.000 x 13.500 képpont) felbontású, változó pixelsűrűségű, akusztikailag transzparens, a nézőteret dómszerűen körülölelő LED képernyő
  • 167.000 egyedileg erősített hangszórót tartalmazó 1.600 fix telepítésű és 300 mobil Holoplot X1 Matrix Array hangsugárzó modulból álló Sphere Immersive Sound hangrendszer
  • Egy szokványos hosszúságú film képének és hangjának tárolására kb. 500.000 gigabájt adat tarolása szükség

Az alábbi videók a Las Vegas MSG Sphere LED képernyőinek és hangrendszerének létrejöttébe és jellemzőibe nyújtanak betekintést.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version