Las Vegas Sphere: ilyen lesz a jövő mozija?

A Las Vegas MSG Sphere kivételes és innovatív szórakoztatólétesítményként a legkorszerűbb kép- és hangtechnológiát vonultatja fel.


Szeptember 29-én a U2 látványkoncertjével nyitották meg a világ legnagyobb gömb alakú építményét és benne azt a létesítményt, ami az itt megvalósított innovatív professzionális AV csúcstechnológia révén – egyöntetű szakmai véleményként – teljesen új szintre emeli a szórakoztatás élményét.

The Sphere kiemelt

A The Venetian kaszinóhotel mellett felépült Las Vegas MSG Sphere lesz az otthona a U2:UV Achtung Baby Live at Sphere című 25 koncertjének és október 6-tól itt nézhető meg a speciálisan a létesítmény lehetőségeit kiaknázó Darren Aronofsky által készített Postcard From Earth című film is.

A 2,3 milliárd dolláros (kb. 815 milliárd Ft) költségű létesítmény külső borítása lényegében a világ legnagyobb gömbfelületű LED képernyője. Ez a Sphere Exosphere elnevezésű display a nap 24 órájában a különböző vizuális effektusoktól a videós gegeken át a reklámokig folyamatosan változó 150 méterről már teljesen homogén mozgóképeket jelenít meg.

Az akár 20.000 fő befogadására is alkalmas nézőteret dómszerűen veszi körül a 16K felbontású ívelt LED képernyő, mely előtt a földszinten egy mobilszínpad is elhelyezkedhet. A nagy felbontású, magas képfrissítésű és feltehetően HDR képmegjelenítésre is alkalmas óriásképernyő felülete 40-szer nagyobb mint a szokványos IMAX vetítővásznak és úgy tervezték, hogy hangáteresztő legyen. Így a képernyőből szólal meg a mögötte elhelyezett ugyancsak speciális hangrendszer hangja.

The Sphere_U2

A teljes technológiáért és tartalomért felelős Sphere Studios a berlini székhelyű Holoplot közreműködésével hozták létre a világ legfejlettebb koncertminőségű hangrendszerét. A teljesen új Sphere Immersive Sound optimalizált kristálytiszta hangzást és körülölelő hangélményt biztosít a nézőtér minden ülésénél. Állítólag a hangrendszer volt az egyik fő oka, hogy a U2 koncertjei helyszínéül a létesítményt választotta.

A kifejezetten a Sphere egyedi ívelt belső teréhez kifejlesztett és a világon jelenleg legnagyobbnak tekinthető koncertminőségű hangrendszer közel 170.000 hangszórójával a nézőtér elkülönülő részein más-más hangot lehet megszólaltatni. Vagyis a közönség tagjai attól függően, hogy hol ülnek teljesen más tartalmat, hangeffektust vagy akár nyelvet is hallva személyre szabott hangélményben részesülhetnek.

Holoplot X1 Matrix Array hangsugárzó modulok
Holoplot X1 Matrix Array hangsugárzó modulok

A rendszer a hangot a Holoplot 3D Audio-Beamforming és Wave Field Synthesis technológiáit alkalmazva úgy átalakítja, hogy a nagyméretű létesítmény közönségéből mindenki irányított, konzisztens és kristálytiszta koncertminőségű hangzást élvezhessen, mindenkinek valóban kivételes és személyre szabott hallgatási élményt biztosítva. A teljes hangrendszert a közönséget körülvevő belső LED képernyő síkja mögé rejtve szerelték fel és az ez által okozott hangátviteli veszteségeket a Holoplot algoritmusai teljes mértékben kompenzálják, így biztosítva, hogy a hangzás tiszta, teljes tartományú és gyakorlatilag elszíneződés nélküli maradjon.

A Sphere Immersive Sound a Holoplot Wave Field Synthesis lehetőségeivel egy a virtuális akusztikus környezeteket kihasználó térbeli hangvisszaadási technikát használ. Hagyományosan az észlelt hang a hangszóró helyétől ered. A Wave Field Synthesis segítségével létrehozható a hang virtuális kiindulási pontja, s azután térbeli helye is pontosan meghatározható. Ezzel a hang akár úgy is a hallgatóhoz irányítható, mintha az közelről szólna, még ha a forrás messze is van – vagyis a hallgatóság olyan suttogást is hallhat, mintha valaki közvetlenül a fülébe beszélne.

A hangrendszer a Sphere számára kétféle hangtér-lefedési módot kínál. A létesítmény úgymond teljes lefedettségét biztosítja nagy koncertek és hasonló események esetén a Full Venue Coverage Mode, melyben úgy állítják be a teljes hangsugárzó-mátrixot, hogy az egyenletesen lássa el hanggal az egész nézőteret. Az intimebb hangélményekhez készült az Immersive Coverage Mode (körülölelő lefedettségi mód) a hangsugárzó-mátrix lesugárzási mintázatát úgy állítja be, hogy a Sphere 10.000 ülőhelyét 3D hangtérrel „fedje le”. Ezt használják majd például a Postcard from Earth című film esetében.

A hangtér-lefedési módokat automatikusan a légköri feltételek, a hőmérséklet és a páratartalom változásaihoz állítják, ezzel is az egyenletes hangminőséget biztosítva. A létesítmény speciálisan kialakított akusztikája a lehető legtöbb hangot nyeli el, lehetővé téve a hangrendszer számára, hogy megfelelő akusztikai feltételeket teremtsen a különböző előadásokhoz. A Sphere akusztikai viszonyai igény szerint változtathatóak az adott műsornak megfelelően, és akár egy előadáson belül is.

A Sphere látható szerepet fog játszani a novemberi Las Vegas-i Forma-1-es futamon, ugyanis a pálya hatodik és hetedik kanyarjának eleje a Sphere parkolóján fut keresztül.

Hollywood a digitális mozivetítők alternatívájaként már kezdi felfedezni az úgynevezett HDR D-Cinema specifikációjú LED képernyőkben rejlő lehetőségeket – lásd az első csak ilyen moziban élvezhető az első 4K HDR filmet. Kérdés, hogy a jövő mozija hasonló lesz-e, mint amilyen a Las Vegas MSG Sphere?

Sphere_keresztmetszet

A Las Vegas MSG Sphere számokban:
  • 112 méter magas és 157 méter átmérőjű 81.300 m2 alapterületű 9 szintes épület
  • 1,2 millió darab egyenként 48 LED-et tartalmazó programozható korong-fényforrásból álló 54.000 m2 gömbfelületű Sphere Exosphere külső LED képernyő
  • Állóhelyekkel 20.000 fő befogadására alkalmas nézőtér 18.600 ülőhellyel, közülük 10.000 Haptic technológiával
  • 15.000 m2 felületű, 16K x 16K (19.000 x 13.500 képpont) felbontású, változó pixelsűrűségű, akusztikailag transzparens, a nézőteret dómszerűen körülölelő LED képernyő
  • 167.000 egyedileg erősített hangszórót tartalmazó 1.600 fix telepítésű és 300 mobil Holoplot X1 Matrix Array hangsugárzó modulból álló Sphere Immersive Sound hangrendszer
  • Egy szokványos hosszúságú film képének és hangjának tárolására kb. 500.000 gigabájt adat tarolása szükség

Az alábbi videók a Las Vegas MSG Sphere LED képernyőinek és hangrendszerének létrejöttébe és jellemzőibe nyújtanak betekintést.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .