Samsung Onyx: csak ilyen moziban élvezhető az első 4K HDR film, az „Elemi”

A Pixar új filmje, az Elemi (Elemental) 4K HDR formátumú nagyméretű képpel csak Samsung Onyx Cinema LED képernyős mozikban nézhető meg.


A jelenlegi legkorszerűbb lézeres vetítőrendszerrel rendelkező Dolby Cinema minősítésű mozik vetítővásznán 30-32 fL (kb. 106 -110 cd/m2) csúcsfényességgel és a teljesen kikapcsolható lézerek valamint a lehető legsötétebb nézőtér mellett elérhető 0,005 cd/m2 körüli legjobb fekete fényességszinttel HDR minőségű képet még nem lehet előállítani. Így ezt az iparág leginkább csak a fokozott dinamikatartományra utaló „Enhanced Dynamic Range” (EDR) elnevezéssel illeti.

A Samsung Onyx Cinema LED moziképernyő viszont a világon először már megfelelt az előzetes Digital Cinema Initiatives (DCI) a HDR mozispecifikációnak is. (A „D-Cinema Direct View Displays” elnevezésű képernyőkre vonatkozó HDR D-Cinema specifikáció 2018-ban került véglegesítésre.) A Samsung modulokból álló és valódi LED-ek milliói alkotta moziképernyője a 4K felbontás mellett szélesebb képdinamikát – a HDR képhez 300 nit (cd/m2) azaz 87,6 fL kalibrált csúcsfényességet produkál, ami közel hatszorosa a vetítővel a szabvány mozik elvárt képfényességére előírt 14 fL értéknek – és kibővített színtartományt biztosít.

A Samsung 2017 júliusában helyezte üzembe a világ első LED moziképernyőjét Koreában, és mostanra 120 Onyx Theater van világszerte, melynek listája itt található. A hazánkhoz legközelebbi a bécsi Cineplexx Wienerberg.

Element-Onyx-Cinema-LED

A Samsung Electronics sajtóközleményében most azt jelentette be, hogy a Pixar Animation Studios – világszerte június 16-án bemutatott – Elemi („Elemental”) című új animációs filmje 4K mozi HDR tartalomként kizárólag a világelső Samsung Onyx Cinema LED képernyőjén elérhető. „Azok, akik egy Onyx moziban nézik meg a filmet, a 4K mozi HDR új-generációs képminőségének köszönhetően még magával ragadóbb és élénkebb látványélményben részesülnek.”

Az Elemi animációs film valóban az első, amelyet mozik számára 4K HDR formátumban „masztereltek”, azaz állítottak elő és mutatnak be.

Dominic Glynn, a filmstúdió vezető tudósa szerint: „A Pixar arról ismert, hogy a technológia és a művészet határait is feszegeti, és ezt az örökséget folytatjuk legújabb filmünkkel, az Elemivel. Az Onyx-szal a Samsung merész ugrást tett előre, és olyan rendkívüli technológiát alkalmazva, amely a mozi képminőségében lenyűgöző változást tesz lehetővé. A közönség most először tapasztalhatja meg a legnagyobb fényességű, gazdag, részletes HDR képet nagy, éles moziképernyőkön, amelyeken a Pixar eddigi legambiciózusabb munkáját mutatja be. A HDR mozi valóban friss vizuális élményt nyújt világszerte közönségünknek, és a Pixar filmkészítő-csapatai izgatottan várják, hogy megoszthassák a világgal az Elemi ezen egyedülálló változatát.”

A Pixar megerősítették, hogy további új filmeket készít 4K HDR képminőséggel a Samsung Onyx mozik számára.

A jövőben más gyártók hasonló LED moziképernyőivel – mint az LG Miraclass és a Sony Crystal LED – felszerelt mozikra is bizonyosan kiterjed majd a kezdeményezés. Ezek a gyártók is azon dolgoznak, hogy minél több moziba építhessenek be ilyen un. direct-view LED képernyőt, s ehhez elengedhetetlen, hogy legyenek 4K HDR képminőségű mozifilmek is.

A házimozi felhasználók már eddig is nézhettek Pixar filmeket többnyire felskálázott 4K és HDR képpel Ultra HD Blu-ray lemezről vagy a Disney+ streamingszolgáltatásról.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .